ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

 Σύγκρουση έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στην εφημερίδα του ΚΚΕ «Ριζοσπάστης» μεταξύ της διεύθυνσης και του προσωπικού. Εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι ως και 6 μήνες, έχοντας εισπράξει μοναχά το δώρο των Χριστουγέννων και προκαταβολή μηνός… Αυγούστου. Παράλληλα, οι απολύσεις, που έχουν ξεκινήσει από προηγούμενα χρόνια σε όλες τις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, συνεχίζονται, με τον τελευταίο απολογισμό να αριθμεί 9 απολυμένους εργαζόμενους της εφημερίδας.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι οι 4 απολύσεις έγιναν διά της μνημονιακής οδού, δηλαδή με την μισή αποζημίωση μετά από τετράμηνη προειδοποίηση. Η μια περίπτωση δε, αφορά σε διοικητικό υπάλληλο 25ετίας.

Δεκατέσσερις εργαζόμενοι αντέδρασαν σε αυτή τη κατάσταση, ενημερώνοντας την ΕΣΗΕΑ και ζητώντας της να παρέμβει. Ο «Ριζοσπάστης» απάντησε δημοσιεύοντας τα ονόματα των 14 εργαζομένων σε ανυπόγραφο άρθρο. Παράλληλα, η γραμματεία της ΚΟΒ του ΚΚΕ στην εφημερίδα, διακινούσε εσωτερική «οδηγία» προς τους εργαζομένους-κομματικά μέλη, να μην πηγαίνουν στις επίμαχες συνελεύσεις του σωματείου τους.

 

Γίνεται ξεκάθαρο, πως η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά τα όργανα του μηχανισμού του ΚΚΕ, προκαλώντας τα παραπάνω φαινόμενα. Την ευθύνη της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να την χρεωθεί το ΚΚΕ. Αυτό όμως που πρέπει να χρεωθεί η ηγεσία του είναι το ότι μετέτρεψε τα κομματικά του όργανα -απαραίτητα για τις λειτουργικές ανάγκες κάθε κόμματος που θέλει να λέγεται λενινιστικό- σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις κάνοντάς τα έτσι υποκείμενα στις συντριπτικές πιέσεις της καπιταλιστικής κρίσης. Κανείς δεν υποχρέωσε το ΚΚΕ να προχωρήσει στα επιχειρηματικά «ανοίγματα» που πραγματοποιούσε επί χρόνια, δανειζόμενο για να μπορεί να καλύπτει μια διογκωμένη παραγωγική και κερδοσκοπική δραστηριότητα που κάλυπτε ακόμα και την έκδοση του… δεξιού Ελεύθερου Τύπου. Σήμερα, αυτά πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Και είναι το λιγότερο αντιφατικό, το ΚΚΕ, που «κόπτεται» για τα δίκια των εργαζομένων, να συμπεριφέρεται σαν το χειρότερο αφεντικό.

 Κ. Αποστολόπουλος

Νέα Προοπτική τεύχος#544# Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013