Εκδήλωση για την ανεργία στην Ορεστιάδα

Εκδήλωση για την ανεργία στην Ορεστιάδα

Το Σάββατο 16 Μαρτίου οργανώθηκε από την Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας εκδήλωση για την ανεργία σε αίθουσα του πανεπιστημίου. Ομιλητές ήταν η Σοφία Τσάλδαρη, μέλος της συνέλευσης ανέργων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, ο Δημήτρης Κουματσιούλης, εργάτης της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, ο Μάριος van Voorthuizen, μέλος της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών της ΒιοΜε και μέλος του ΕΕΚ, και εκτάκτως ο Τάκης Οικονόμου, εργάτης στο Αλουμίνιο και σύνεδρος της ΓΣΕΕ.

Μετά την εισαγωγή που έκανε το μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης Ορεστιάδας Γιάννης Σκολαρίγκας μίλησε η Σοφία Τσάλδαρη.  Aναφέρθηκε στην τεράστια αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια και στο φαινόμενο της μεγάλης κρυφής ανεργίας (περιστασιακή εργασία) μίλησε εκτενώς για τις διάφορες πρωτοβουλίες ανέργων που έχουν οργανωθεί (κατά κύριο λόγο στην Αθήνα), την σύσταση και τις δράσεις της συνέλευσης ανέργων του ΣΜΤ, τις προσπάθειες συντονισμού των δράσεων των διαφόρων πρωτοβουλιών και της σύνδεσής τους με τους εργατικούς αγώνες, και την ανάγκη σύνδεσης των αιτημάτων των ανέργων (επίδομα ανεργίας, δωρεάν υγεία και μεταφορές, κ.ο.κ.) με τα γενικότερα πολιτικά αιτήματα και δη της ανατροπής της εξαθλίωσης της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ύστερα πήρε τον λόγο ο Τάκης Οικονόμου, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην απαξίωση της Αλουμίνιον Ελλάδος (ΠΕΣΙΝΕ) και την επίθεση στις κατακτήσεις των εργατών της, ενώ αναφέρθηκε επίσης στον προδοτικό ρόλο της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου, το οποίο είναι υποταγμένο στην εργοδοσία (όπως και οι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ).

O Δημήτρης Κουματσιούλης μίλησε για το εγχείρημα της εργατικής αυτοδιαχείρισης της ΒιοΜε, τόνισε ότι οι εργάτες της ΒιοΜε δεν επιθυμούν να γίνουν μικρά αφεντικά, όπως τους κατηγορούν διάφοροι, αλλά να διατηρήσουν τις δουλειές τους και να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους. Έθεσε τις καταλήψεις των εργοστασίων που κλείνουν και την λειτουργία τους από τους ίδιους τους εργάτες ως λύση για το πρόβλημα της ανεργίας και την ανάγκη επέκτασης του αγώνα σε όλα τα εργοστάσια που κλείνουν. Τέλος, ο Μάριος van Voorthuizen έκανε αναφορά στην αύξηση της ανεργίας σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα, συσχετίζοντάς την με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, τόνισε ότι η ανεργία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που ζητά άμεση λύση, αφού συσχετίζεται άμεσα με την εξαθλίωση της ζωής όλο και μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας, και σημείωσε την ανάγκη της οργάνωσης των ανέργων. Στην συνέχεια μίλησε για την σημασία του εγχειρήματος της ΒιοΜε και δη στην επέκτασή του για την αντιμετώπιση της ανεργίας, και τόνισε την ανάγκη της ανεξάρτητης οργάνωσης της εργατικής τάξης, χωρίς γραφειοκράτες, με συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, οι οποίες θα συντονίζονται σε ανεξάρτητα κέντρα αγώνα.

Aκολούθησε πολύωρη ζωντανή συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε τόσο στα προβλήματα της οργάνωσης των ανέργων σε συσχετισμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας, όσο και στις λεπτομέρειες του αγώνα της ΒιοΜε, τα πολιτικά του χαρακτηριστικά (τα εργοστάσια στους εργάτες, ο αγώνας στα χέρια των εργατών χωρίς γραφειοκράτες, και Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας) και τους τρόπους με τους οποίους οι εργάτες άλλων εργοστασίων θα μπορούσαν να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες υπήρχε και ένας εργάτης του τοπικού εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ο οποίος έκανε μια ανασκόπηση της απαξίωσης της εταιρείας και την επικείμενη πώλησή της.

Η εκδήλωση έκλεισε λαμβάνοντας απόφαση για την διοργάνωση διαμαρτυρίας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη και ακολούθησε γλέντι στο φουαγιέ του πανεπιστημίου με ζωντανή μουσική (γκάιντα, ζουρνά και νταούλι).

Νέα Προοπτική τεύχος#547# Σάββατο 6 Απριλίου 2013