ΘΕΡΙΝΗ “ΠΥΡΚΑΓΙΑ” ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Εστιατόρια – καφετέριες – ξενοδοχεία

ΘΕΡΙΝΗ “ΠΥΡΚΑΓΙΑ” ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Με το χειρότερό τους… καλοκαίρι θα βρεθούν φέτος αντιμέτωποι οι εργάτες επισιτισμού και οι υπάλληλοι τουριστικών επιχειρήσεων. Στις 19 Ιούλη λήγει η ενέργεια της κλαδικής σύμβασής τους και αν δεν υπογραφεί νέα (που έληξε στις 16 Μάη), ενδέχεται να ξεκινήσει ένα ανεξέλεγκτο μπαράζ ατομικών συμβάσεων με ένα μόνο όριο: Το νέο, μειωμένο κατά 22% βασικό μισθό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Οι “εργοδοτικές” ενώσεις τoυ συγκεκριμένου κλάδου ζητούν μείωση 18% στους βασικούς κλαδικούς μισθούς και κατάργηση όλων ουσιαστικά των επιδομάτων -ακόμα και εκείνων που προκύπτουν από την ειδίκευση των εργαζομένων του κλάδου- που αντιπροσωπεύουν το 30% του βασικού μισθού. Αυτό σημαίνει πως τα αφεντικά του κλάδου ζητούν μεσοσταθμική μείωση 25% των αμοιβών των εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό! Η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων (ΠΟΕΕ Υ ΤΕ) προσπαθεί να σώσει τουλάχιστον τα στενά κλαδικά επιδόματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση καταργείται κάθε διάκριση μεταξύ ειδικευμένου – ανειδίκευτου εργάτη, μαζί και η διάκριση κλαδικής-εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. 

Την ίδια στιγμή, διογκώνεται το κύμα των απολύσεων, των ατομικών συμβάσεων και της ανασφάλιστης εργασίας σε εστιατόρια, καφετέριες και ξενοδοχεία.

  • Στις 15 Ιούνη, οπότε ξεκινά επίσημα η θερινή τουριστική περίοδος, αναμένεται να υπάρξει η τελική εικόνα του ποσοστού των απασχολούμενων στον κλάδο. Τα στοιχεία για το α’ δίμηνο του 2012 δείχνουν σαφέστατα αρνητικές τάσεις. Οι κρατήσεις από τη Γερμανία (Νο1 χώρα προέλευσης Τουριστών στην Ελλάδα) είναι κατά 30% λιγότερες σε σχέση με πέρσι. Μ’ άλλα λόγια, αναμένεται αύξηση των απολύσεων στον τουρισμό, γεγονός που θα αυξήσει δραματικά τα συνολικά ποσοστά της ανεργίας.

  • Τα αφεντικά δεν πιέζουν για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων προκειμένου να κρατήσουν τους συγκεκριμένους εργαζομένους στη δουλειά -όπως οι ίδιοι διατείνονται-, αλλά για να τους… απολύσουν φθηνότερα. Αυξάνεται, έτσι, ο αριθμός των εργαζομένων που δεν κατορθώνουν να συγκεντρώσουν ένσημα από 120 μεροκάματα ώστε να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

  • Όσοι εργαζόμενοι παραμένουν στη δουλειά, υποχρεώνονται να δουλεύουν με χαμηλότερο επίσημο μισθό, προκειμένου να γλιτώνουν τα αφεντικά τις ασφαλιστικές εισφορές. Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζεται ραγδαία ο αριθμός των απλήρωτων επί μήνες εργαζομένων. Το γεγονός αυτό απειλεί να τινάξει στον αέρα τον ειδικό λογαριασμό των εργαζομένων του κλάδου στο ΙΚΑ. 

Πολύ δραματικότερη για τους εργαζομένους είναι κατάσταση ειδικά στον κλάδο του επισιτισμού, καθώς μόνο το 10% των επιχειρήσεων είναι εγγεγραμμένες στην αντίστοιχη “εργοδοτική” ένωση, γεγονός που αφήνει εντελώς ανεξέλεγκτους αυτούς τους επιχειρηματίες να κάνουν κυριολεκτικά ό,τι θέλουν σε βάρος των εργαζομένων. 

Η μείωση του τζίρου αυτών των επιχειρήσεων λόγω της ανελέητης λιτότητας και οι “υψηλές” -κατά την εργοδοσία- εργατικές αμοιβές είναι μόνο δύο και μάλλον οι λιγότεροι σημαντικοί λόγοι της κρίσης του κλάδου.

  • Κυρίως οι ξενοδόχοι της Αθήνας είχαν προβεί σ’ ένα αλόγιστο τραπεζικό δανεισμό κατά την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον οποίο έχουν αποτύχει καλύψουν έκτοτε.

  • Γιγάντιο επίσης είναι το κόστος ενοικίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ετήσιο ενοίκιο ενός αθηναϊκού ξενοδοχείου που κλείνει τις επόμενες ημέρες: 3,5 εκατομμύρια!

  • Την ίδια στιγμή, αρνητικές είναι οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση φέτος. Από τη μια η ασταμάτητη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και η πολιτική αβεβαιότητα που έχει προκληθεί ιδιαίτερα μετά τις εκλογές της 6ης Μάη -και από την άλλη η ύφεση στην Ευρωζώνη από την οποία κυρίως προέρχονται οι τουρίστες, προμηνύουν ανατροπή του θετικότερου σε σχέση με το 2010 περσινού κλίματος. Εξάλλου, πέρσι αυξήθηκε μόνο η τουριστική κίνηση, ενώ μειώθηκε (!) ο τζίρος του τουρισμού. Παρότι, δηλαδή, η τουριστική κίνηση το 2011 αυξήθηκε περίπου κατά 10%, ο δείκτης του τζίρου έπεσε κατά 7,3%. Από το 2008, ο δείκτης τζίρου έχει πέσει κατά 30% σχεδόν.

Δ.Κ.

 

Νέα Προοπτική τεύχος #528# Σάββατο 9 Ιουνίου 2012