Προετοιμασία για τη νέα φάση της κρίσης
Από τις 23 μέχρι και τις 28 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η 14η Μαρξιστική Διεθνιστική Κατασκήνωση του ΕΕΚ και της ΟΕΝ.
Με την συμμετοχή πολλών αντιπροσώπων από 8 χώρες και δεκάδες συντρόφους, μέλη και φίλους του τροτσκιστικού Κόμματος, η Κατασκήνωση αποτέλεσε σχολείο επαναστατικής στρατηγικής που προκάλεσε τον ενθουσιασμό όλων όσοι πήραν μέρος. Η επιτυχημένη λειτουργία της Κατασκήνωσης οφείλεται στην έμφαση στη συλλογικότητα που δίνεται από το ΕΕΚ, με τις ολομέλειες να ακολουθούνται από την συνεδρίαση των ομάδων. Tα βράδια υπήρχε προβολή ταινίας, ενώ το Σάββατο 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε γλέντι. Στην κατασκήνωση καθημερινά υπήρχε συλλογική κουζίνα με πρωινό και γεύμα που προσφέρονταν στους συντρόφους.
Η Κατασκήνωση του 2019 είναι η αρχή της πάλης για τον επανεξοπλισμό του ΕΕΚ και των διεθνών μας συντρόφων, που θα συνεχιστεί, για τον στρατηγικό εξοπλισμό όλης της μαχητικής πρωτοπορίας του εργατικού κινήματος και της εργατικής τάξης.
Στις 6 μέρες της Κατασκήνωσης πέραν της συλλογικής ζωής που αναπτύχθηκε στο ημερήσιο πρόγραμμα, είχαμε την ανάλυση της κρίσης και παρακμής του καπιταλισμού και τις προοπτικές του διεθνισμού 100 χρόνια μετά την ίδρυση της Κομμουνιστικής -Τρίτης- Διεθνούς. Μέσα από τις διαλέξεις των συντρόφων Σάββα Μιχαήλ, Θόδωρου Κουτσουμπού και τις συνεισφορές όλων των διεθνών συντρόφων μαζί και εκείνη του συντρόφου Γιάννη Αγγέλη, έγινε σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση της κρίσης που άρχισε το 2007-2008, αλλά που ποτέ δεν ξεπεράστηκε στα 10 χρόνια που μεσολάβησαν.
Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΚ σύντροφος Σάββας Μιχαήλ, η εξάντληση των μέτρων διάσωσης των τραπεζών μετά το 2008, τώρα, συνδέεται με την μετάβαση σε μια νέα φάση έκρηξης των αντιφάσεων του παρακμασμένου καπιταλισμού: η συσσώρευση τεράστιων ποσών πλασματικού κεφαλαίου κάνει αναπόφευκτο το νέο σοκ στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία που θα έχει καταστροφικές συνέπειες πρώτα από όλα στις ίδιες τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, τo έτoς 2019-2020 η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα πλήξει την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.
Η διαφαινόμενη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ όπως και η αντίστοιχη περαιτέρω μείωση των ήδη αρνητικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των διαδικασιών καταστροφής πλασματικού κεφαλαίου και είναι η βάση για την όξυνση του εμπορικού πολέμου. Το σύνθημα του Τραμπ «Americafirst» σημαίνει καταστροφή όλων των υπόλοιπων, όπως είπε ο σ. Σάββας Μιχαήλ στην καταληκτική ομιλία του. Ήδη η επικεφαλής του ΟΟΣΑ έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρωζώνη, μπαίνει στη δίνη του εμπορικού πολέμου με συνέπειες που θα εκδηλωθούν από το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του Φθινοπώρου.
Ο σύντροφος Γιάννης Αγγέλης, το Σάββατο 27 Ιουλίου, έστρεψε την προσοχή των συντρόφων της κατασκήνωσης στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 26ης Ιουλίου να «απελευθερώσει» την διάθεση των αποθεμάτων χρυσού των κεντρικών τραπεζών από τον έλεγχό της, δίνοντας τον έλεγχο αυτό στις ίδιες τις εθνικές τράπεζες. Η κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν και η μετατροπή της ευρωζώνης σε ζώνη «πολλαπλών ταχυτήτων», με έναν πυρήνα «σκληρών δυνάμεων» που θα αφήσει απ’ έξω την «περιφέρεια», είναι η επόμενη μέρα της πολιτικής αποσταθεροποίησης που αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου. Το «brexit χωρίς συμφωνία» και η κατολίσθηση της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας, «της ατμομηχανής του ευρωπαϊκού καπιταλισμού», είναι εκδηλώσεις της παγκόσμιας έκτασης κρίσης του καπιταλισμού, στη βάση της οποίας πυροδοτούνται οι κάθε μορφής πολιτικές εκρήξεις και κοινωνικές συγκρούσεις, από την Βρετανία και την Γαλλία, ως τα Βαλκάνια και την Ρωσία και από την Λατινική Αμερική ως την Κίνα.
Μέσα σε τέτοιο περιβάλλον είναι που οι «κρατούντες» χάνουν την ιστορική πρωτοβουλία των κινήσεων και η εργατική τάξη, η διεθνής επαναστατική τάξη, τίθεται μπροστά στα κοσμοϊστορικά της καθήκοντα. Η Ολομέλεια της Κατασκήνωσης έγινε την Τετάρτη 24 Ιουλίου, με εισήγηση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τρίτης Διεθνούς και εισηγητή τον σ. Θόδωρο Κουτσουμπό. Η βάση του διεθνισμού είναι η διεθνής φύση της εργατικής τάξης, όπως ανέλυσε ο ομιλητής. Στην εισήγησή του μίλησε για την παράδοση του προ-μαρξιστικού επαναστατικού διεθνισμού ήδη του 18ου και 19ου αιώνα, την τομή με την ίδρυση της Πρώτης Διεθνούς από τον Μαρξ και τον Ένγκελς, στη συνέχεια το άλμα που συντελείται, μέσω της χρεοκοπίας της Δεύτερης Διεθνούς, στην ίδρυση της Τρίτης Διεθνούς μέσα στην φωτιά του Κόκκινου Οκτώβρη και του διεθνούς επαναστατικού κύματος των χρόνων 1917-1923 και μετά: την πάλη του Τρότσκυ και των διεθνιστών συντρόφων για την ολοκλήρωση του Οκτώβρη με την ίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς.
«H πάλη για την επαναστατική Διεθνή της εργατικής τάξης είναι ιστορική αναγκαιότητα σήμερα», είπε. «Σε τούτη τη φάση της ιστορίας, στο μέσο της τρίτης μεγάλης κρίσης του καπιταλισμού, η επιστροφή στην ιστορία του επαναστατικού κινήματος κι η άντληση μαθημάτων είναι το εφαλτήριο για το μεγάλο άλμα στην ιστορία, για την επαν-ίδρυση της επαναστατικής Διεθνούς (που για εμάς πρέπει να είναι η Τέταρτη Διεθνής) και την οργάνωση της παγκόσμιας επανάστασης».
Διεθνείς Συμμετοχές
Δέκα ομιλητές από τις διεθνείς αποστολές συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της φετινής Κατασκήνωσης του ΕΕΚ και της ΟΕΝ.
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του συντρόφου Άλεξ Στάινερ από τις ΗΠΑ που αφορούσε στην παρουσίαση του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Λέοντα Τρότσκυ στην Αβάνα της Κούβας, από τις 6-8 Μαΐου 2019. Πέραν των εκδηλώσεων που αναφέρθηκαν από τον σύντροφο, ο ίδιος χαρακτήρισε την πραγματοποίηση του συνεδρίου στη χώρα της επανάστασης του Φιντέλ και του Τσε, το 2019, δείγμα των διεργασιών που συντελούνται στην παγκόσμια εργατική τάξη.
Η συντρόφισσα Ναζ από το Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα (DIP) στην Τουρκία, μίλησε για την πολιτική αποσταθεροποίηση του καθεστώτος Ερντογάν, μετά την ήττα του τελευταίου στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Η συντρόφισσα είπε ότι το DIP, που καλούσε σε μποϋκοτάζ ενάντια σε όλους τους αστούς υποψήφιους, πρότεινε σε άλλες εργατικές οργανώσεις την σύσταση μετώπου πάλης για την πολιτική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης. Επίσης τόνισε τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στο εργατικό κίνημα και τις οργανώσεις του στην πάλη για τον διεθνισμό μέσα σε συνθήκες όξυνσης των απειλών πολέμου στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Η συντρόφισσα Εύα Γκροτζέσκα (Αριστερό Φόρουμ Κοινωνικής Δικαιοσύνης) από την Πολωνία, ανέλυσε την πολιτική κατάσταση στην Πολωνία, με την ακροδεξιά κυβέρνηση και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η μαρξιστική πρωτοπορία σε όλα τα κινήματα που αναπτύσσονται στην χώρα.
Ο σύντροφος Έσσα από την Μαρξιστική Εργατική Ένωση (MTL) Φιλανδίας ανέλυσε με διαύγεια την πολιτική κρίση στη χώρα μετά τις εκλογές που έδωσαν την κυβέρνηση στους Σοσιαλδημοκράτες με ένα ποσοστό μόλις 17,7% σε συνεργασία με την Aριστερή Ένωση (πρώην σταλινικοί) και το Kεντρώο κόμμα που μετείχε και στην προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση. Το πακέτο μέτρων λιτότητας που παίρνει τώρα, είπε ο σύντροφος, είναι εκείνο που οδήγησε την προηγούμενη κυβέρνηση στην πτώση. Ο εισηγητής αναφέρθηκε επίσης στην μετατροπή της Φιλανδίας σε προμαχώνα του ΝΑΤΟ ενάντια στην Ρωσία.
Ο σύντροφος Γκότφριντ από το μαρξιστικό περιοδικό Κριτίκ της Μεγάλης Βρετανίας, έδωσε ένα συγκλονιστικό ραπόρτο για την κοινωνική και πολιτική κρίση που υπάρχει στην Νότια Αφρική μετά την άνοδο του Ραμαπόζα του ANC στην κυβέρνηση. Ο σύντροφος έδειξε μέσα από όλη την εισήγησή του, την επιτακτική ανάγκη της πάλης για την Τέταρτη Διεθνή και για την οικοδόμηση επαναστατικών Κομμάτων στην εργατική τάξη της Αφρικής. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο σύντροφος Λατίφ Πάρκερ από το περιοδικό Κριτίκ, ολοκληρώνοντας την εικόνα της κρίσης στη Νότια Αφρική στο πλαίσιο της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού.
Ο σύντροφος Σαΐντ Γκαφούροφ από το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΟΚΡ) μίλησε για τη συμβολή του ΕΕΚ στην ανάπτυξη της πολιτικής σκέψης στη Pωσία και τη μεγάλη επιρροή που έχει το EEK στην Ρωσία· «είναι μια επιρροή που έχει κάνει τους σταλινικούς του ΚΚΕ να μηχανορραφούν για να την αναχαιτίσουν» είπε. Υποστήριξε ότι το καθεστώς Πούτιν έχει μεταλλαχθεί σε «γραφειοκρατικό βοναπαρτισμό» και ότι παίρνει αντεργατικά μέτρα καθώς προετοιμάζεται για την επόμενη φάση της παγκόσμιας κρίσης.
Ο σύντροφος Ιωσήφ Άμπραμσον (Κόμμα Ρώσων Κομμουνιστών – RKP), υποστήριξε την ανάγκη ενότητας όλων των ταξικών δυνάμεων του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος απέναντι στον ταξικό εχθρό και παρουσίασε τις εμπειρίες της ταξικής πάλης και της πάλης της οργάνωσής του, μαζί με άλλες κομμουνιστικές οργανώσεις στην χώρα για τα 100 χρόνια της Τρίτης Διεθνούς.
Ο σύντροφος Γκυ από την Εργατική Επαναστατική Αναγέννηση (ROR) στη Γαλλία, ανέλυσε την ταξική πάλη, την εμπειρία των Κίτρινων Γιλέκων και τις συγκρούσεις του εργατικού κινήματος με το καθεστώς Μακρόν και τους ακροδεξιούς. Η βάση για όλες τις συγκρούσεις είναι η παρακμή του καπιταλισμού «η πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας στη Γαλλία και διεθνώς» που εκδηλώνουν ότι «το κεφάλαιο έχει προσκρούσει στα ιστορικά του όρια». Ο σύντροφος μίλησε για τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστροφή όλου του κοινωνικού κράτους στη Γαλλία που χαρακτηρίζουν το καθεστώς Μακρόν.
Το μέρος ετούτο της Κατασκήνωσης έκλεισε με την ομιλία του συντρόφου Σουνγκούρ Σαβράν, ηγέτη του DIP με θέμα την Επανάσταση στο Σουδάν και την Αλγερία. Ο σύντροφος μέσα σε κλίμα συλλογικής οδύνης, απέτισε φόρο τιμής στον πρόωρα εκλιπόντα σύντροφο Γιώργο Παιδόπουλο, καλώντας όλους τους συντρόφους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη «της ψυχής της Κατασκήνωσης». Στην ομιλία του επικεντρώθηκε στο Σουδάν παρουσιάζοντας όλη την πορεία της επανάστασης, από τον Φεβρουάριο του 2019 και την κορύφωσή της με την Γενική Απεργία μετά την σφαγή τον Μάρτιο. Έδωσε έμφαση στην διάσπαση του στρατού, με ένα τμήμα του να συντάσσεται με τον επαναστατημένο λαό στις συγκρούσεις έξω από το κτήριο του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Σουδάν και μίλησε για τα αναγκαία συνθήματα την επόμενη περίοδο: τον σχηματισμό πολιτοφυλακών εργατών και στρατιωτών και την ενότητα της επανάστασης στο Σουδάν με το επαναστατικό κίνημα στην Αλγερία και διεθνώς.
Η κρίση στην Ελλάδα μετά τις εκλογές και τα καθήκοντα του εργατικού κινήματος
Για την κατάσταση στην Ελλάδα μετά την άνοδο της δεξιάς του «Κούλη» στην κυβέρνηση, αφιερώθηκε το Σάββατο 27 Ιουλίου, θέμα για το οποίο υπήρχε έντονο ενδιαφέρον και από τους διεθνείς συντρόφους. Στην αρχική εισήγηση του συντρόφου Σάββα Μιχαήλ και εκείνη του συντρόφου Γιάννη Αγγέλη που αποτέλεσαν την βάση για τον πλούσιο προβληματισμό των ομάδων το απόγευμα, αποδείχτηκε ότι κινούμαστε σε μια όξυνση της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής αποσταθεροποίησης της κατεστραμμένης καπιταλιστικής Ελλάδας κάτω από την πίεση πρωτίστως της τραπεζικής κρίσης αλλά και των συνεπειών της νέας φάσης της κρίσης. Η κρίση και οι τεράστιοι πολεμικοί κίνδυνοι στην περιοχή, που βαραίνουν πρωτίστως τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την υποκινούμενη από αυτόν ελληνική αστική τάξη, είναι πηγή πολιτικής κρίσης για την Κυβέρνηση.
Ο πραγματικός πρωταγωνιστής των συγκρούσεων και των πολιτικών προβλημάτων στην ταξική πάλη στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια είναι η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Το καθήκον της πάλης ενάντια στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και για την ανατροπή της από το εργατικό κίνημα και τη νεολαία, βασίζεται στην πάλη για την ανάδυση της εργατικής τάξης ως εναλλακτικής δύναμης εξουσίας με τα δικά της όργανα εξουσίας και παλεύοντας με τον διεθνισμό στην προοπτική της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας. Τα καθήκοντα του ΕΕΚ για τον επανεξοπλισμό της επαναστατικής αριστεράς και του εργατικού κινήματος είναι τεράστια όπως υπογράμμισε ο σύντροφος Γιάννης Αγγέλης στην ομιλία του.
Ολόκληρη η κατασκήνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πάλης του ΕΕΚ στην Ελλάδα και διεθνώς, για τα επαναστατικά καθήκοντα της εποχής της κρίσης του παρακμασμένου καπιταλισμού, την επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς. Με την δέσμευση ότι το ΕΕΚ θα εντείνει την θεωρητική πάλη, με την αδιάλειπτη λειτουργία του «Σχολείου Λέων Τρότσκυ» ήδη από την επόμενη περίοδο και παλεύοντας σε όλο το εργατικό κίνημα και τη νεολαία την επαναστατική του πολιτική, ολοκληρώθηκε η 14η Μαρξιστική Διεθνιστική Κατασκήνωση του 2019.
Ερνέστο Aγγ.