Ο Λένιν συνεχίζει να μας εμπνέει

Στις 22 Απριλίου κλείνουν τα 150 χρόνια από την γέννηση του Βλαδίμηρου Ίλιτς Ουλιάνοφ Νικολάι Λένιν. Σήμερα που ο κόσμος συγκλονίζεται από την χειρότερη κρίση όλων των εποχών του παρακμασμένου καπιταλισμού, η ζωή και όλο το συγγραφικό έργο του Λένιν, αποτελούν όσο ποτέ πηγή έμπνευσης και οδηγό στην επαναστατική πάλη των κολασμένων της γης.

Οι επαναστάτες μαρξιστές διεθνώς μαζί και το ΕΕΚ-Τροτσκιστές στην Ελλάδα, τιμούμε στο πρόσωπο του Λένιν, τον μεγαλοφυή επαναστάτη Κομμουνιστή, φιλόσοφο, αδιαφιλονίκητο ηγέτη του Κόκκινου Οκτώβρη και ιδρυτή της πρώτης σοβιετικής προλεταριακής δημοκρατίας του τύπου της Κομμούνας και της Τρίτης Διεθνούς, του Παγκόσμιου Κόμματος της σοσιαλιστικής επανάστασης που διέλυσε ο Στάλιν και ο σταλινισμός.

Ο Λένιν και ο μπολσεβικισμός ζουν, στην πάλη για την επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς που ιδρύθηκε το 1938 από τον Λέων Τρότσκυ και τους συντρόφους του, για την ολοκλήρωση της Οκτωβριανής Επανάστασης σε παγκόσμια κλίμακα. Ο κύκλος του Οκτώβρη του Λένιν, του Τρότσκι και των μπολσεβίκων δεν έχει κλείσει! Παρακάτω παραθέτουμε τον λόγο του Λένιν στα εγκαίνια των μνημείων των Μαρξ και Ένγκελς στην Μόσχα το 1918, ένα χρόνο μετά τη νικηφόρα προλεταριακή επανάσταση των μπολσεβίκων.

(επιμέλεια κειμένου Ε.Α.)

Βλαδίμηρος Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν

Λόγος που εκφωνήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1918 στα εγκαίνια του μνημείου των Μαρξ και Ένγκελς

Εγκαινιάζουμε αυτό το μνημείο στους αρχηγούς της Παγκόσμιας Εργατικής Επανάστασης, τον Μαρξ και τον Ένγκελς.

Κατά τη διάρκεια αιώνων η ανθρωπότητα υπόφερε και τυραννήθηκε κάτω από το ζυγό μιας ελάχιστης χούφτας εκμεταλλευτών, οι οποίοι βασάνιζαν εκατομμύρια εργαζόμενους. Αλλά εάν οι εκμεταλλευτές της προηγούμενης εποχής: οι γαιοκτήμονες λήστευαν και καταπίεζαν τους χωρικούς, δουλοπάροικους διαιρεμένους, διασκορπισμένους, αμόρφωτους, οι εκμεταλλευτές των μοντέρνων καιρών, οι καπιταλιστές, έχουν δει μπροστά τους, μεταξύ της μάζας των καταπιεζόμενων, το απόσπασμα της εμπροσθοφυλακής της, τους βιομηχανικούς εργάτες των πόλεων και των εργοστασίων. Το εργοστάσιο τους ενώνει, η ζωή της πόλης τους έχει φωτίσει, ο κοινός απεργιακός αγώνας και η επαναστατική δράση τους έχουν σκληραγωγήσει.

Η μεγάλη αξία, παγκόσμιας ιστορικής σημασίας των Μαρξ και Ένγκελς, είναι ότι απόδειξαν με μια επιστημονική ανάλυση, την αναπόφευκτη χρεoκοπία του καπιταλισμού και το πέρασμά του στον κομμουνισμό, όπου δεν θα υπάρχει πλέον εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η μεγάλη αξία, παγκόσμιας ιστορικής σημασίας, των Μαρξ και Ένγκελς, είναι ότι έδειξαν στους προλετάριους όλων των χωρών το ρόλο τους, την αποστολή τους, δηλαδή: να ξεσηκωθούν πρώτοι στον επαναστατικό αγώνα κατά του κεφαλαίου, να συγκεντρώσουν γύρω τους, σε αυτό τον αγώνα όλους τους εργαζόμενους και όλους τους εκμεταλλευόμενους.

Ζούμε σε μια ευτυχισμένη εποχή, όπου αυτή η πρόβλεψη των μεγάλων σοσιαλιστών άρχισε να πραγματοποιείται. Βλέπουμε όλοι, πως, σ’ ένα σύνολο χωρών, προβάλει η αυγή της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης του προλεταριάτου.

Οι ακατονόμαστες φρικαλεότητες των ιμπεριαλιστικών σφαγών των λαών προκαλούν παντού την ηρωική ορμή των καταπιεζόμενων μαζών, που δεκαπλασιάζουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για την χειραφέτησή τους.

Μπορούν τα μνημεία που ανεγείρονται στους Μαρξ και Ένγκελς, να θυμίζουν ακόμα κι ακόμα στα εκατομμύρια των εργατών και των χωρικών, ότι δεν είμαστε μόνοι στον αγώνα μας, δίπλα ξεσηκώνονται οι εργάτες των πιο προχωρημένων χωρών. Σκληρές μάχες μας περιμένουν ακόμα, αυτούς και εμάς. Μόνο με τον κοινό αγώνα θα συντριβεί ο ζυγός του κεφαλαίου και θα κατακτηθεί οριστικά ο σοσιαλισμός.