Μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε προκήρυξη από την ηλεκτρονική σελίδα της Ισπανικής τροτσκιστικής οργάνωσης «Ομάδα για την ανεξαρτησία της εργασίας» – Γράφτηκε το Μεγάλο Σάββατο των Καθολικών, 11 Απριλίου 2020, μετά την ανακοίνωση από την λαϊκομετωπική κυβέρνηση ταξικής συνεργασίας της Ισπανίας, των Σοσιαλδημοκρατών του Σάντσες και του Podemos του Ιγγλέσιας, περί μερικής άρσης της καραντίνας στην Ισπανία, που ήδη εφαρμόζεται από την Τρίτη του Καθολικού Πάσχα 14 Απριλίου.

Πρέπει να διατηρήσουμε την καραντίνα!

Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προστατεύσει την υγεία και την ζωή των εργαζομένων. Να οργανώσουμε επιτροπές που θα αποφασίζουν αν υπάρχουν οι συνθήκες για να εργαστούμε σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, που θα μπορούν να επιβεβαιώσουν αν εφαρμόζονται ή όχι τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων και εάν έχουν μοιραστεί τα μέσα ατομικής προστασίας σε αυτούς.

Πιεσμένη από τις ενώσεις εργοδοτών και τις τράπεζες, η κυβέρνηση αποφάσισε χωρίς διαβούλευση με την επιτροπή επιστημόνων (η οποία έχει ήδη πει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για την άρση των περιορισμών) να ανοίξει εν μέρει την παραγωγική δραστηριότητα, κυρίως στις κατασκευές και τις βιομηχανίες. Και αυτό παρόλο που οι επιστήμονες προβλέπουν αύξηση των κρουσμάτων από την ερχόμενη Τρίτη 14 Απριλίου όπως φάνηκε στην συνέντευξη στην εφημερίδα Politico.

Ενώ η κυβέρνηση καμώνεται πως είναι ανένδοτη στην καταπολέμηση του κορονοϊού, τα πιο στοιχειώδη προστατευτικά υλικά (μάσκες, ποδιές, γάντια, κ.λπ.) εξακολουθούν να λείπουν, πόσο μάλλον τα τεστ ή οι αναπνευστήρες. Και ενώ έχουν καταγραφεί ήδη 330.000 πρόστιμα και 2.850 συλλήψεις σε ανθρώπους που έσπασαν τον περιορισμό, ωστόσο την ίδια στιγμή, πάρα πολλοί χώροι εργασίας, συνεχίζουν να λειτουργούν, χωρίς προστατευτικά μέτρα. Όμως οι δυνάμεις ασφαλείας εφαρμόζουν την αυστηρότητα του νόμου σε μεμονωμένους πολίτες.

Για ποιον λόγο αφήνουν χωρίς ατιμώρητα τα αφεντικά και τις επιχειρήσεις που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να εργαστούν χωρίς προστατευτικά μέσα;

Τώρα η κυβέρνηση κάνει επανεκκίνηση στις μη απαραίτητες εργασίες, καθώς βάζει τα κέρδη των καπιταλιστών πάνω από τις ζωές των εργαζομένων. Η Ισπανία είναι μεταξύ των πρώτων χωρών σε θανάτους από τον coronavirus με 16.353 θανάτους έως σήμερα, 11 Απριλίου [στις 21 Aπριλίου είχαν φθάσει στις 21.282], αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους εργοδότες και τις τράπεζες από το να ζητάνε περισσότερα κέρδη. Μόνο υπό τον εργατικό έλεγχο θα περιοριστεί η πανδημία και θα σωθούν οι ζωές μας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να θέσουν το καθήκον των Επιτροπών Εργατικού Ελέγχου σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά και σε όλα τα μέσα μεταφοράς.