Οι λαϊκές συνελεύσεις Δυτικών Προαστίων οργανώνουν ταξική δράση

Οι λαϊκές συνελεύσεις Δυτικών Προαστίων

οργανώνουν ταξική δράση

Με μια κορύφωση της μέχρι τώρα δράσης τους εκατοντάδες μέλη των λαϊκών συνελεύσεων στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών προαστίων έδωσαν ένα δείγμα γραφής για το τι  πρόκειται να κάνουν το επόμενο διάστημα. Με πρωτοβουλία των λαϊκών συνελεύσεων του Αιγάλεω, του Περιστερίου και Χαϊδαρίου αλλά και συμμετοχή κατοίκων από άλλες περιοχές όπως τους Αγίους Ανάργυρους, το Ίλιον και το Κερατσίνι, διοργανώθηκαν μια σειρά από πολύ σημαντικές δράσεις με ταξική στόχευση και ιδιαίτερα την αυτο-οργάνωση των λαϊκών στρωμάτων.

Η λαϊκή συνέλευση του Αιγάλεω κινητοποιεί εδώ και λίγους μήνες πολλές δεκάδες κατοίκων. Την Κυριακή 18 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην κεντρική  πλατεία Αιγάλεω με σκοπό την αλληλεγγύη στους απεργούς Χαλυβουργούς όπου μαζεύτηκαν χρήματα και καλέστηκε ο λαός να κινητοποιηθεί στο πλευρό τους. Την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη οργανώθηκε επιτυχής παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγάλεω – μία πρακτική όπου έχει γίνει σε πολλούς δήμους στην Αττική. Μετά από την παρέμβαση των κατοίκων πάρθηκαν από το Δ.Σ αποφάσεις για τρία πολύ σημαντικά ζητήματα: ενάντια στην μη πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο δήμο, ενάντια στην πληρωμή του χαρατσιού από τους δημότες και τέλος την εξασφάλιση ενός χώρου στην περιοχή για την πραγματοποίηση των λαϊκών συνελεύσεων. Πολύ σημαντική ήταν επίσης η παρέμβαση της λαϊκής συνέλευσης την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη. Οι εργάτες του εργοστασίου 3Ε Εκτυπωτική έχουν κάνει κατάληψη εδώ και περίπου 20 μέρες με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Το αφεντικό έχει εξαφανιστεί ενώ  τους χρωστάει πολλούς μήνες δουλειάς.

Η λαϊκή συνέλευση στο Περιστέρι οργάνωσε την ίδια εβδομάδα μια σειρά παρεμβάσεων. Την Τρίτη 20 και την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκαν δράσεις αλληλεγγύης έξω από το εργοστάσιο αλουμινοκατασκευών «Λουκίσα» όπου η εργοδοσία χρωστάει τα δεδουλευμένα ενός χρόνου και οι εργαζόμενοι έχουν κάνει επίσχεση εργασίας βρισκόμενοι πάνω από 20 μέρες στην πύλη του εργοστασίου. Την Πέμπτη μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία στις γειτονιές του Περιστερίου, όπου κατέληξε στο Alter. Παρέμβαση έγινε επίσης την Τρίτη 20 Δεκέμβρη και στην εταιρεία τροφίμων Viva όπου επίσης οι απλήρωτοι εργαζόμενοι είναι σε επίσχεση εργασίας.

Είναι σαφές από αυτές και πολλές άλλες δράσεις και συζητήσεις σε επίπεδο συνελεύσεων ότι η καταστροφική εξέλιξη της κρίσης αναγκάζει πλέον και τις λαϊκές συνελεύσεις στην ένταση της ταξικής τους δράσης. Η συμμετοχή πάνω από 1000 μοτοσικλετιστών στην μοτοπορεία αλληλεγγύης  στους χαλυβουργούς το Σάββατο 3 Δεκέμβρη ήταν η πρώτη πράξη που σηματοδότησε την στροφή των λαϊκών συνελεύσεων των δυτικών προαστίων στους αγώνες της εργατικής τάξης.

Το τεράστιο πρόβλημα της διαβίωσης απαιτεί την ανάπτυξη λαϊκών δράσεων για το φαγητό, την κοινωνική μέριμνα και τη στέγαση. Με απαλλοτριώσεις όλων όσα χρειάζονται οι κάτοικοι. Με καταλήψεις και απαγόρευση των κατασχέσεων σπιτιών από κατοίκους. Με ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ύπαρξη κοινωνικών ιατρείων όπως στα Πετράλωνα.

Ενάντια στο κλείσιμο εργοστασίων, τη μη πληρωμή των εργατών και τις απολύσεις στηρίζουμε τις καταλήψεις και παλεύουμε για την κατάσχεση της περιουσίας των αφεντικών, την  λειτουργία των εργοστασίων κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση με αποκλειστικό γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και διεκδικώντας ανοιχτές πιστώσεις από ένα εθνικοποιημένο πιστωτικό σύστημα. Ενάντια στην ανεργία παλεύουμε για μοίρασμα του εργάσιμου χρόνου σε όλους τους εργάτες χωρίς μείωση μισθού.

Όλα αυτά τα ζητήματα θέλουν περαιτέρω ανάπτυξη μέσα στους αγώνες.  Είναι αναπόσπαστα δεμένα με την κλιμάκωση της σύγκρουσης με το αστικό κράτος και τα συνδικαλιστικά τσιράκια του. Απαιτούν μια συσπείρωση των πιο αδιάλλακτων αγωνιστών στο Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα για την οργάνωση της πάλης  για την σοσιαλιστική επανάσταση και την εργατική εξουσία.

Λ.