220.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΧΩΡΙΣ... ΣΥΝΤΑΞΗ

ΣΤΟ 15% ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Δεν είναι μόνο τα 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι που έχουν δει τις αποδοχές τους να πετσοκόβονται τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι και οι 220.000 “συνταξιούχοι” που όχι μόνο δεν έχουν πάρει τη σύνταξη τους αλλά και όταν την πάρουν δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνη που υπολόγιζαν. Ποιοι ειναι αυτοί ; Είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης. Ωστόσο εδώ και ένα ή ακόμα και δύο χρόνια δεν έχουν λάβει φράγκο.
Η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 50%, το κύμα συνταξιοδότησης που έφεραν οι προαναγγελμένες άγριες περικοπές στις συντάξεις στο διάστημα 2013-15, αλλά και η δραματική μείωση των εσόδων των ταμείων από το κράτος και τις ασφαλιστικές εισφορές έχει οδηγήσει στο φαινόμενο των συνταξιούχων χωρίς σύνταξη.
Στην ετήσια έκθεση της κοινοτικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας  για τις πρόσφατες διαρθρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση στις χώρες – μέλη της Ε.Ε., η οποία δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτώβρη αναφέρεται πως  πρωτοφανής μαζική έξοδος στη σύνταξη εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα “δεν έχει ακόμα αντανακλασθεί στα διαθέσιμα στοιχεία”….
Πράγματι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής  (ΠΟΠΟΚΠ), πάνω από 350.000 δικαίωματα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 250.000 δικαιούχους) είναι αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα.
Με αυτόν τον τρόπο, όμως είναι σε εκκρεμότητα και η… αλήθεια για την πραγματική ταμειακή κατάσταση των ασφαλιστικών φορέων, δηλαδή του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ.
Στο υπολογισμό των ελλειμμάτων των ταμείων, τα οποία θα ανέρχονται στο τέλος του έτους στα περίπου 2 δισ. ευρώ -λόγω μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές- δεν περιλαμβάνονται δαπάνες περίπου 2,5 δισ. ευρώ που θα έπρεπε ήδη να καταβάλλονται στους δικαιούχους αλλά δεν καταβάλλονται ακόμα. Έτσι οι προϋπολογισμοί τους εμφανίζονται κατά  5% λιγότερο ελλειμματικοί απ’ ό,τι στα αλήθεια είναι.
Αυτά τα ελλείμματα  θα έλθουν να… συναντήσουν τις περικοπές 2,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες δεν πρόκειται να αντισταθμιστούν από καμία αύξηση στα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι διαμορφώνεται ένα έλλειμμα περίπου 15% το 2014, το οποίο αποτελείται από ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές, περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού και τις συντάξεις που δεν… δίδονται.  Ποιος θα το πληρώσει αυτό το έλλειμμα; Μα, φυσικά οι συνταξιούχοι και, γενικότερα, οι ασφαλισμένοι με αντίστοιχες μειώσεις τις οποίες θα υποστούν οι αποδοχές τους, αλλά και κάθε λογής παροχές υγείας προς αυτούς.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, τον περασμένο Μάη:
Στο ΙΚΑ υπήρχαν 152.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση στην αναμονή, εκ των οποίων οι 75.000 αιτήσεις αφορούν σε κύριες συντάξεις και οι 78.000 σε επικουρικές. Ο χρόνος αναμονής φτάνει τους 12 μήνες όταν ο δικαιούχος έχει καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές μόνο στο ΙΚΑ. Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης η αναμονή κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες.
Στον ΟΓΑ βρίσκονται 60.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε αναμονή. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 12 έως και 24 μήνες, εάν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση.
Στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) 15.000. Ο χρόνος που απαιτείται για την διεκπεραίωση των αιτήσεων, κυμαίνεται από 12 μέχρι και 18 μήνες.
Στο Δημόσιο, πάνω από 30.000 είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή. Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) που η αναμονή κυμαίνεται από 2 έως 3 χρόνια και οι συντάξεις που ακόμα να δοθούν φτάνουν τις 38.000.
Άλλες 19.000 είναι οι συντάξεις που έχουν στοιβαχτεί στο ΤΕΑΥΕΚ (το επικουρικό ταμείο των εργαζόμενων στα εμπορικά καταστήματα), όπου ο χρόνος αναμονής μπορεί να φθάσει και τα 3 έτη.
Άλλες 7.275 συντάξεις αναμένονται από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ). Στο ΤΣΜΕΔΕ (πολιτικοί μηχανικοί), υπάρχουν 3.500 συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί, με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από 14 έως 16 μήνες. Στο Ταμείο των Νομικών είναι άλλες 2.275 αιτήσεις για σύνταξη που δεν έχουν εξεταστεί, με ανάλογο χρόνο αναμονής, ενώ στο ΤΣΑΥ υπάρχουν 1.500 συντάξεις που βρίσκονται στο ράφι με τον χρόνο αναμονής να είναι στους 16 μήνες.

Δ.Κ.