Ο ΦΑΣΙΖΩΝ ΛΟΓΟΣ

 Η ανεργία, οι μετανάστες και ο Σαμαράς

Προ ημερών ο πρωθυπουργός, ελέω Βενιζέλου, κ. Σαμαράς -που σε ανταπόδοση σπεύδει να δώσει στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ άφεση αμαρτιών για τα γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν- βρέθηκε στη Μάλτα.
Δείτε τί δήλωσε ο πονηρός Αντωνάκης:
«Δυστυχώς η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας αφού ξεπερνάει το 27%. Έχουμε τόσους ανέργους όσους και παράνομους μετανάστες κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Το πρώτο μέρος της δήλωσης ασφαλώς είναι σωστό, κι είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Προσέξτε όμως τον λογικό ακροβατισμό. H δεύτερη πρόταση, για τους μετανάστες, δεν συνάγεται λογικά από την πρώτη και δεν στηρίζεται σε πραγματολογικά στοιχεία.
Δηλαδή τί θέλει να πεί ο κύριος Αντωνάκης; Ότι δήθεν η γιγάντια ανεργία με το 1,5 εκατομμύριο ανέργους οφείλεται στους μετανάστες; Ότι τα εργοστάσια, η  ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, τα ναυπηγεία, κλείνουν λόγω των μεταναστών; Ότι η αποβιομηχάνιση της χώρας, το κλείσιμο της κλωστοϋφαντουργίας, των τσιμέντων, της χαλυβουργίας οφείλεται στους μετανάστες;  Ότι τα μαγαζιά στις συνοικίες της Αθήνας και όλων των επαρχιακών πόλεων κλείνουν λόγω των μεταναστών; Για τις τράπεζες που χρεοκόπησαν και την ελληνική οικονομία που μπήκε στο καθεστώς των Μνημονίων υπό τον ζυγό της Τρόικας ευθύνονται οι μετανάστες;

Μέχρι τώρα τόσος χονδροκομμένος ρατσιστικός λόγος (λόγος, τρόπος του λέγειν) εκπορευόταν από τα βουγενή της ναζιστικής Aυγής. Ομως, δεν είναι μόνο οι ρατσιστές μπράβοι, είναι και οι γραβατοφορεμένοι του κεφαλαίου.
Για να κρύψουν τη χρεοκοπία του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο υπηρετούν, και τις ευθύνες των δικών τους κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που «μαζί τα φάγανε», μετατρέπουν τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους. Φορτώνουν πάνω τους όλα τα κοινωνικά δεινά για να κρύψουν την δική  τους ευθύνη. Διαχέουν το φόβο του μετανάστη, του άλλου, του ξένου, που όπως οι «γνήσιοι» ναζιστές θεωρούν «υπάνθρωπο», για να τον καταστήσουν εξιλαστήριο θύμα. Για να πυροδοτήσουν έναν «εμφύλιο των φτωχών», των από κάτω, κινητοποιώντας αρωγό της κρατικής καταστολής την ανθρώπινη σκόνη, ανθρώπους που δεν σκέπτονται και άγονται και φέρονται από τους ξεσχολισμένους προπαγανδιστές των αστικών  ΜΜΕ.
Δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή ο κυρ Αντωνάκης υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού ή είναι ανίκανος να διατυπώσει δυο αράδες με λογική συνοχή. Στην πραγματικότητα, το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι η άλλη όψη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και χρεοκοπίας. H ίδια αιτία που καταστρέφει τις ζωές των εργαζομένων και των λαών της Eυρώπης με την ύφεση, τη μαζική ανεργία και τα μνημόνια, γίνεται ολετήρας για τις χώρες της Aφρικής και της Aσίας, μαζί με τους πυροδοτούμενους τοπικούς πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες σε Iράκ, Aφγανιστάν, Σομαλία κλπ. Oι γυναίκες, τα παιδιά, οι μετανάστες που πνίγονται στ’ ανοικτά της Λαμπεντούζα ή στο Aιγαίο δεν είναι οι θύτες· είναι τα θύματα του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού των HΠA και της Eυρωπαϊκής Ένωσης – που «αντιμετωπίζει» το μεταναστευτικό ορθώνοντας ψηλότερα τείχη για το Φρούριο Eυρώπη.

Και πρόσθεσε κάτι ακόμη ο «πρωθυπουργός της Ελλάδας», που αξίζει να το σημειώσουμε:
«Στην περίπτωση της Ελλάδας κάνουμε όπως γνωρίζετε και περνάμε δια πυρός και σιδήρου, ό,τι είναι σημαντικό για εμάς, δημοσιονομική εξυγίανση, σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που φέρνουν την Ελλάδα πίσω στην ομαλότητα, στην οικονομική ομαλότητα».
Πάλι κι εδώ το δεύτερο μέρος του συλλογισμού δεν συνδέεται λογικά και πραγματολογικά με το πρώτο. Πράγματι, το πρώτο μέρος είναι εκπληκτικά ακριβές και περιγραφικό: περνάνε δια πυρός και σιδήρου και καταστρέφουν ζωές ανθρώπων με την μαζική ανεργία, τις απολύσεις, τη φορομπηξία που τώρα απλώνεται στην πρώτη κατοικία, τα αγροτεμάχια, ακόμη και στα μαντριά. Όμως, καθόλου δεν συνεπάγεται το δεύτερο: δεν φέρνουν ομαλότητα στη χώρα και οικονομική ανάκαμψη αλλά φτώχεια, ανεργία και αναξιοπρέπεια. Τα μέτρα τους φέρνουν την καταστροφή.

Eίναι καιρός να τους βάλουμε στη θέση που τους αξίζει: στο σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας. Φτάνουν πια τα χονδροειδή ψέμματα, οι ρατσιστικές κορόνες κι ο φασιστικός λόγος – που εσχάτως ενδύεται με αντι-ναζί στολή.  Aς αναπτύξουμε τη δική μας επαναστατική δράση για να ‘ρθεί η εργατική τάξη στο προσκήνιο της ιστορίας  – οι άνθρωποι που παράγουν όλο τον  πλούτο της κοινωνίας και στερούνται των  πάντων.