Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ , ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ"

Η αλήθεια για το χρέος είναι κάτι που “βασανίζεται” πολύ τελευταία με μία φιλολογία που επιμένει να αγνοεί την πραγματικότητα των αριθμών. Ειδικά για την τριετία 2014 – 2016 οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν αλλά μια προσεκτική ματιά στους αριθμούς μιλά από μόνη της:
Τον επόμενο χρόνο, το 2014, αυτά που πρέπει να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο στα κράτη και τους ιδιώτες δανειστές του είναι 25 δισ. ευρώ. Την ίδια χρονιά, σύμφωνα με το μνημόνιο και αν δεν υπάρξουν εμπλοκές στην εκτέλεση των εκταμιεύσεων από τους δανειστές, το δημόσιο προβλέπεται να εισπράξει 16 δισ. ευρω. Από την διαφορά των λήξεων με τις εν δυνάμει εισπράξεις από τα δάνεια προκύπτει ενα “χρηματοδοτικό κενό” της τάξης των 9 δισ. ευρώ.
Για το 2015 οι λήξεις υποχρεώσεων από ομόλογα και δάνεια είναι 16,1 δισ. ευρω. Οι ανάλογες εν δυνάμει εισπράξεις περιορίζονται μόνο στα χρήματα από το δάνειο του ΔΝΤ και είναι μόλις 6,8 δισ. ευρώ. Το προφανές έλλειμμα που μεταφράζεται σε “χρηματοδοτικό κενό” κινείται και πάλι στα επίπεδα των 9 συν κάτι δισ. ευρώ.
Για το 2016 η κατάσταση είναι… λίγο διαφορετική. Οι λήξεις δανείων περιορίζονται σε 7,1 δισ. ευρώ αλλά και οι εισπράξεις από τα δάνεια περιορίζονται στην τελευταία δόση του δανείου από το ΔΝΤ που είναι μόλις 1,8 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις “λήξεις” τοκοχρεολυσίων 48 δισ. ευρώ αυτής της τριετίας, τα 20 δισ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν στις κεντρικές τράπεζες και τα 18 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Δηλαδή συνολικά “ανελαστικές” πληρωμές 38 δισ. ευρώ και οι εισπράξεις είναι μόλις 24 δισ. ευρώ.
Με άλλα λόγια η “τρύπα” που πρέπει να καλυφθεί, τα τρία επόμενα χρόνια μόνο για να γίνουν οι αποπληρωμές των δανείων – και με την προϋπόθεση ότι οι εκταμιεύσεις από EFSF και ΔΝΤ θα τρέχουν κανονικά – ξεπερνά τα 23 δισ. ευρώ.

Και το ερώτημα είναι ποιος θα βάλει αυτά τα χρήματα; Το να ισχυρισθεί κανείς ότι αυτά θα προέλθουν από το “πρωτογενές πλεόνασμα” θα είναι το ανέκδοτο της χρονιάς. Οι εναλλακτικές “λύσεις” είναι δύο, ή θα έχει αρχίσει και πάλι ο δανεισμός της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μετά από κάποιου είδους επιπλέον αναδιάρθρωσης του χρέους, ή με ένα νέο τρίτο δάνειο και μνημόνιο ή… σταση πληρωμών και χρεοστάσιο.
Και όλα αυτά πρέπει να έχουν “καθαρίσει” πριν κλείσει το 2013.
Γ. Aγγ.