Απαιτούν να σταματήσει η διοικητική κράτησή τους

πηγή: Samidoun
Τριάντα Παλαιστίνιοι, κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ ξεκίνησαν απεργία πείνας την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Το αίτημά τους είναι να τερματιστεί η πολιτική της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης», ένα καθεστώς που αυτή τη στιγμή κρατεί φυλακισμένους περισσότερους από 740 Παλαιστίνιους χωρίς κατηγορία, χωρίς δίκη, μόνο με την επίκληση “μυστικών στοιχείων”.

Στο  μεταξύ, μια νέα ομάδα 50 κρατουμένων, ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην απεργία πείνας εντός των ημερών.

Οι Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι ανακοίνωσαν την έναρξη της απεργίας πείνας με σύνθημα «Αποφασίσαμε την Ελευθερία», σημειώνοντας ότι απέρριψαν αίτημα της διοίκησης των σιωνιστικών φυλακών για αναβολή της δράσης τους μέχρι την Τετάρτη. Οι απεργοί πείνας έτυχαν άμεσης αλληλεγγύης από πολλούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων tweets από διασημότητες όπως ο ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο και μια απεργία αλληλεγγύης από την Παλαιστίνια πολιτική ηγέτη και σύμβολο αντίστασης Λεϊλά Χαλέντ. 

Τα ιδρύματα των Παλαιστινίων κρατουμένων και τα μέλη των οικογενειών των απεργών πείνας, συμπεριλαμβανομένου του Συλλόγου Παλαιστινίων Κρατουμένων και της Οργάνωσης Υποστήριξης Κρατουμένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Addameer, διάβασαν ένα μήνυμα από τους απεργούς πείνας σε συνέντευξη Τύπου έξω από τη στρατιωτική φυλακή Ofer, όπου κρατούνται πολλοί διοικητικοί κρατούμενοι:

Τα όντα αυτής της γης αξίζουν να ζήσουν και στους εχθρούς τής ανθρωπότητας λέμε σ’ αυτή τη γη ότι αξίζει να παλέψουμε για να ζήσουμε και στο πλαίσιο του συνεχούς μας αγώνα ξεκινάμε σήμερα ανοιχτή απεργία πείνας. Το αίτημά μας είναι: καθαρός αέρας, ουρανός χωρίς κάγκελα, ελεύθερος χώρος και οικογενειακή συγκέντρωση γύρω από το τραπέζι. Η απαίτηση της κατοχής είναι να μας χωρίσει από την κοινωνική μας πραγματικότητα και τον εθνικό και ανθρωπιστικό μας ρόλο και να μας μετατρέψει σε ξερά θραύσματα. Μεταξύ του αιτήματός μας και της απαίτησής της, η κατοχική εξουσία ασκεί την απεχθή πολιτική της διοικητικής κράτησης.

Είμαστε οι γιοι της γης, οι κληρονόμοι του Abu Ammar, του al-Hakim, του al-Yassin, του al-Shikaqi και του al-Qassim, και οι κληρονόμοι όλων των μαρτύρων. Όπου βρούμε τον χώρο για αγώνα, ανοίγουμε το δρόμο και υψώνουμε το σπαθί, συνειδητοποιώντας τι μας περιμένει: καταστολή, κακοποίηση, απομόνωση, κατάσχεση των ρούχων μας και των φωτογραφιών των παιδιών μας, ρίξιμο σε κελιά από τσιμέντο άδειων από τα πάντα εκτός από το σώμα μας και τον πόνο μας, συνεχείς αναζητήσεις, συνεχείς μετακινήσεις, ούτε τσιγάρα, ούτε μπουκάλια νερό, μετά βίας μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα. Κι όμως, παρά τον αργό θάνατο, υψώνουμε την κραυγή μας. Το να απορρίπτουμε την αδικία και να παλεύουμε εναντίον της είναι τροφή για τις ψυχές μας που πετούν στον ουρανό της πατρίδας. Μέσα από αυτόν τον αγώνα και με την υποστήριξη του αντιστεκόμενου λαού μας θα δημιουργήσουμε ένα φωτεινό αύριο.

Σε εσάς που είστε ριζωμένοι στη γη, καθώς φεύγουμε από τα δωμάτια των φυλακών για τα κελιά και τους θαλάμους απομόνωσης, προσφέρουμε τη συγγνώμη και τις ευχαριστίες μας, συγγνώμη στις μητέρες, τους πατέρες, τις συζύγους, τα παιδιά και τους αγαπημένους μας για τον πόνο που σας συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών της απεργίας. Σας λέμε: Η νίκη μας βρίσκεται στο χαμόγελό σας και ζητούμε συγγνώμη από όλους όσους θα πληγούν λόγω της αλληλεγγύης τους από την κτηνωδία και τη βαρβαρότητα της κατοχής. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλες τις δυνάμεις που εργάζονται για να μας στηρίξουν και για να πετύχουμε τη νίκη μας.

Οι ελεύθεροι άνθρωποι παντού, που δίνουν αυτή τη μάχη ενάντια στη διοικητική κράτηση, η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί με την ένταξη (σε αυτήν) όλων των διοικητικών κρατουμένων, είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα του αγώνα για τον τερματισμό αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Αυτό φέρεται στους ώμους μιας ομάδας αγωνιστών που δέχτηκαν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στην αδικία και τα εγκλήματα της Κατοχής, και στον δρόμο προς τον τερματισμό αυτής της αυθαίρετης πολιτικής ανανεώνει τα παλαιστινιακά επαναστατικά μας ήθη, τα οποία οι δυνάμεις της καταπίεσης δεν μπόρεσαν να εξουδετερώσουν ή να κατάσχουν. Η θέληση κάνει το αδύνατο δυνατό και με τη θέληση του λαού μας θα νικήσουμε.

Η Λεϊλά Χαλέντ, σύμβολο της Παλαιστινιακής αντίστασης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανακοίνωσε ότι κάνει απεργία πείνας για να υποστηρίξει τους απεργούς. Σε δήλωσή της χαιρέτησε τους κρατούμενους: «Είστε στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίζοντας αυτόν τον εγκληματικό φασιστικό εχθρό. Με την απεργία σας θα δρέψετε την ελευθερία σας και την ελευθερία του λαού σας. Δόξα σε ‘σας!»

Υπάρχουν σήμερα περίπου 780 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι φυλακισμένοι υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης από ένα σύνολο περίπου 4.650 συνολικά Παλαιστίνιων κρατουμένων στις κατοχικές φυλακές. Η διοικητική κράτηση εισήχθη για πρώτη φορά στην Παλαιστίνη από τη βρετανική αποικιακή Εντολή προτού υιοθετηθεί από το Σιωνιστικό καθεστώς. Τα εντάλματα κράτησης μπορούν να εκδοθούν για έως και 6 μήνες κάθε φορά, με βάση «απόρρητα στοιχεία» που αρνούνται να κοινοποιήσουν τόσο στον κρατούμενο όσο και στον δικηγόρο του. Αυτές οι εντολές είναι επ’ αόριστον ανανεώσιμες, με πολλούς Παλαιστίνιους να περνούν χρόνια στη φυλακή υπό διοικητική κράτηση, και ούτε αυτοί ούτε οι οικογένειές τους και οι κοινότητές τους είναι ποτέ σίγουροι πότε θα απελευθερωθούν – μια πρόσθετη μορφή συλλογικής τιμωρίας και ψυχολογικών βασανιστηρίων.

Οι πρώτοι 30 διοικητικοί κρατούμενοι που ξεκίνησαν στις 29/9 την απεργία αναφέρονται παρακάτω, με επιπλέον κρατούμενους που έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στη μάχη καθώς αυτή συνεχίζεται. Περιλαμβάνουν ηγέτες της κοινότητας όπως ο Nidal Abu Aker και ο Ghassan Zawahreh, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια σε διοικητική κράτηση, ο Γαλλο-Παλαιστίνιος δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Salah Hammouri, φοιτητικοί οργανωτές όπως ο Zaid Qaddoumi και αρκετοί άλλοι:

1. Nidal Abu Aker, 54 ετών, από τον καταυλισμό προσφύγων Dheisheh, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη, υπό διοικητική κράτηση από την 1η Αυγούστου 2022.
2. Ehab Masoud, 50 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 17 Οκτωβρίου 2021.
3. Asim Al Kaabi, 44 ετών, από τον καταυλισμό προσφύγων Balata, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 24 Αυγούστου 2022.
4. Ahmed Hajjaj, 44 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 24 Αυγούστου 2022.
5. Thaer Taha, 43 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από την 1η Μάη 2022.
6. Rami Fadayel, 43 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.
7. Lotfi Salah, 43 ετών, από τη Βηθλεέμ
8. Salah Hammouri, 37 ετών, από την Ιερουσαλήμ, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη από τις 7 Μαρτίου 2022.
9. Ghassan Zawahreh, 40 ετών, από τον καταυλισμό προσφύγων Dheisheh, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη από τις 19 Αυγούστου 2022.
10. Kanaan Kanaan, 30 ετών, από τη Hizma, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από 3 August 2022.
11. Ashraf Abu Aram, 36 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 7 Ιουνίου 2021.
12. Ghassan Karajah, 32 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 11 Αυγούστου 2022.
13. Saleh Abu Alia, 32 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 4 Μαρτίου 2022.
14. Awad Kanaan, 32 ετών, από τη Hizma, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 2 Φεβρουαρίου 2022.
15. Leith Kassaberah, 31 ετών, από το Beit Anan, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από την 1η Φεβρουαρίου 2022
16. Saleh Al-Jaidi, 30 ετών, από τον καταυλισμό προσφύγων Dheisheh, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 4 Αυγούστου 2022.
17. Basil Mezher, 29 ετών, από τον καταυλισμό προσφύγων Dheisheh, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 12 Νοεμβρίου 2021.
18. Majd Al-Khawaja, 28 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 14 Ιουνίου 2022.
19. Jihad Shreiteh, 28 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 8 Μαΐου 2022.
20. Haitham Siyaj, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 3 Νοεμβρίου 2021.
21. Mustafa Al-Hasanat, 29 ετών, από τη Βηθλεέμ, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 3 Φεβρουαρίου 2022.
22. Azmi Shreiteh al Barghouthi, 23 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 8 Μαΐου 2022.
23. Muhammad Abu Ghazi, 22 ετών, από τον καταυλισμό προσφύγων Arroub, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 13 Μαρτίου 2022.
24. Ahmed Al-Kharouf, 22 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 13 Ιουνίου 2022.
25. Nasrallah Barghouti, 22 ετών από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση.
26. Muhammad Fuqaha, 22 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 15 Μαρτίου 2022.
27. Tamer Al-Hajouj, 22 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 15 Μαρτίου 2022.
28. Raghad Shamroukh, από τον καταυλισμό προσφύγων Dheisheh, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 12 Σεπτεμβρίου 2022.
29. Zaid Qaddoumi, από τη Beit Jala, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022.
30. Senar Hamad, 20 ετών, από τη Ραμάλα, φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση από τις 18 Απριλίου 2022.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατουμένων Samidoun προτρέπει όλους τους υποστηρικτές της Παλαιστίνης και του αγώνα των κρατουμένων να συμμετάσχουν στην εκστρατεία για τον τερματισμό της διοικητικής κράτησης και να υποστηρίξουν αυτούς τους γενναίους κρατούμενους που βάζουν το σώμα και τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για να αντισταθούν και να αγωνιστούν για μια απελευθερωμένη Παλαιστίνη, μέσω της απεργίας πείνας τους για την ελευθερία.

Μετάφραση Γιαν. Σιμ.

***

Ας σημειωθεί επιπλέον ότι σύμφωνα με την Οργάνωσης Υποστήριξης Κρατουμένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Addameer, οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν 5.728 εντάλματα διοικητικής κράτησης κατά Παλαιστινίων στα παλαιστινιακά εδάφη μεταξύ 2017-2021. «Επί δεκαετίες, το Ισραήλ έχει σκόπιμα χρησιμοποιήσει τη διοικητική κράτηση για να κρατήσει άτομα, συμπεριλαμβανομένων κρατουμένων συνείδησης που κρατούνται αποκλειστικά για την άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, για να τους τιμωρήσει για τις απόψεις και τον ακτιβισμό τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστεία.

Εργατικά σωματεία στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού

Σε μια σημαντική κίνηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και  στους φυλακισμένους αγωνιστές προχωρούν εργατικά σωματεία στην Ελλάδα

Με πρωτοβουλία σωματείων πραγματοιείται σύσκεψηστο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Πέμπτη 13 Οκτώβρη 2022, 6 μ.μ, στην αίθουσα Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19 Πειραιάς).