3Η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

 

 

Αθήνα, Ελλάδα, 18-20 Ιουλίου 2015

Τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία, ιδίως μετά την «αλλαγή καθεστώτος» στο Κίεβο, την άνοδο του ναζισμού και του εθνικό-εθνοτικού μίσους, ο πόλεμος στη Νότιο-Ανατολική Ουκρανία που απειλεί την περιφερειακή και την παγκόσμια ειρήνη, το βάρβαρο πρόγραμμα πείνας του ΔΝΤ που επιβάλλεται σε όλη την Ουκρανία, Δυτική και Ανατολική, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί. Το διεθνές εργατικό κίνημα, η Αριστερά, κι όλα τα κινήματα που αγωνίζονται για την απελευθέρωση σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν και δεν πρέπει να παραμείνουν παγιδευμένα στη συστηματική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα πολέμου, αλλά να πάρουν μια στάση αρχής.

Η κοινωνική, οικονομική, πολιτική και ηθική κρίση της ΕΕ φαίνεται καθαρά στην Ουκρανία, όπου μαζί με τις ΗΠΑ διατηρούν μια κυβέρνηση που εγείρει μνημεία στους συνεργάτες του ναζισμού του Αδόλφου Χίτλερ και τις γενοκτονίες, στον Στεπάν Μπαντέρα και την UPA, ενώ απαγορεύει δια νόμου την κομμουνιστική ιδεολογία και τις κομμουνιστικές οργανώσεις. Αποδεικνύει όχι μόνο τη φύση του καθεστώτος του Κιέβου, αλλά και την πολιτικό-ηθική χρεοκοπία της λεγόμενης δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού που αγωνίζεται ενάντια στον φασισμό και τον σωβινισμό όλων των μορφών, τον Ουκρανικό και τον Μεγαλορωσικό, τον αντισημιτισμό, όλων των μορφών τις διακρίσεις.
  • Ζητάμε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
  • Απαιτούμε την επιστροφή όλων των πολιτικών προσφύγων στις εστίες τους.
  • Απαιτούμε τη διάλυση όλων των φασιστικών ενόπλων δυνάμεων.
  • Ζητούμε μια ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή έρευνας για το αποτρόπαιο έγκλημα που έκαψε ζωντανούς δεκάδες ανθρώπων στο Kτήριο των συνδικάτων στην Οδησσό, στις 2 Μαΐου 2014, για τη σφαγή στη Μαριούπολη και όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, ιδιαίτερα εναντίον του άμαχου πληθυσμού, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου της συνεχιζόμενης ουκρανικής κρίσης.
  • Απαιτούμε τον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος της εθνικής αυτοδιάθεσης του λαού της Ουκρανίας, καθώς και το σεβασμό όλων των εθνικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στο Donbass και όλες τις κοινότητες της Ουκρανίας. Nα πάρουν οι λαοί τη μοίρα τους στα χέρια τους, κι όχι οι Mεγάλες Δυνάμεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους.

Ως μαχητές για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον Σοσιαλισμό, εμείς, οι συμμετέχοντες στην 3η Ευρωμεσογειακή Συνδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 18-20 Ιουλίου 2015, δηλώνουμε τη στήριξή μας στην προοπτική μιας ελεύθερης, ενωμένης, ομοσπονδιακής και σοσιαλιστικής Ουκρανίας βασισμένης στα ελεύθερα εκλεγμένα συμβούλια του λαού, χωρίς ιμπεριαλιστές, ολιγάρχες και γραφειοκράτες. Για μια σοσιαλιστική Ουκρανία, μέρος μιας σοσιαλιστικής Ευρώπης, από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ!