3η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

 

 

Αθήνα, Ελλάδα, 18-20 Ιουλίου 2015

[Προτάθηκε από τους Βαλκάνιους αντιπροσώπους από την Μακεδονία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρο και ψηφίστηκε ομόφωνα από την 3η Ευρώ-μεσογειακή Συνδιάσκεψη.]
 
Εξαιτίας του βαθέματος της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, η Βαλκανική Χερσόνησος είναι, αυτή τη στιγμή, πεδίο μεγάλης φτώχειας και δυστυχίας, αλλά ταυτόχρονα, και τεράστιας λαϊκής αντίστασης, κοινωνικής αναταραχής κι εξεγέρσεων.

Πρώτα απ’ όλα, θεωρούμε ζήτημα ζωής και θανάτου για τους λαούς και την εργατική τάξη των Βαλκανίων, να ενωθούν ενάντια στον Ιμπεριαλισμό και την παρουσία του στις χώρες μας, ενάντια στην παράταξη Νατοϊκών στρατευμάτων και στα στρατηγικά τους σχέδια να χρησιμοποιήσουν τα Βαλκάνια ως βάση για τις πολεμικές τους επιχειρήσεις, ενάντια σε θεσμούς όπως η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, ενάντια στην εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της εργασίας και των φυσικών πόρων. Καταγγέλουμε όλους τους καπιταλιστικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των ιμπεριαλιστικών ιδρυμάτων και των ΜΚΟ που «βάζουν πόδι» στα Βαλκάνια, εκμεταλλευόμενοι την απελπισία φοιτητών και ακαδημαϊκών, με σκοπό να ελέγξουν και να διαφθείρουν νεολαίους αγωνιστές και κοινωνικά κινήματα.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως δεν μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χωρίς να παλέψουμε τον καπιταλισμό σε εθνικό επίπεδο, ο οποίος προστατεύεται από τα αστικά κράτη και τις κυβερνήσεις τους. Καταλήγουμε πως οι παρούσες κυβερνήσεις των Βαλκανικών κρατών είναι όργανα στα χέρια των Δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Πρέπει να παλέψουμε για να τις ανατρέψουμε με επαναστατικά μέσα.


Ιστορικά, ο εθνικισμός υπήρξε η μέθοδος για να διαιρείται, να αδυνατίζει η εργατική τάξη και οι λαοί της περιοχής. Ο ρατσισμός, με την έννοια του κοινωνικού αποκλεισμού συγκεκριμένων καταπιεσμένων ομάδων και μειονοτήτων, υπήρξε το εργαλείο της εθνικής μπουρζουαζίας για να διατηρήσει την κυριαρχία και την εκμετάλλευση πάνω στην εργατική τάξη της χερσονήσου. Επομένως, παλεύουμε για διεθνή αλληλεγγύη και ενότητα των καταπιεσμένων στη βάση της ταξικής πάλης.

Τελευταίο, αλλά και πιο σημαντικό, δίνουμε έμφαση στο ότι ο ρεφορμισμός δεν προσφέρει εναλλακτική λύση στις σκληρές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Η μόνη λύση είναι η επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού στις χώρες μας. Στα Βαλκάνια, αυτό απαιτεί, επίσης, την ενότητα της εργατικής τάξης της περιοχής, που είναι και η μόνη δύναμη που μπορεί να πετύχει την κοινωνική χειραφέτηση μέσω του μετασχηματισμού της κοινωνίας.
Αποφασίζουμε να δουλέψουμε μαζί για να χτίσουμε την Βαλκανική Ομοσπονδία των ενωμένων και ελεύθερων λαών της Χερσονήσου!

Aθήνα
20/7/2015