5η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ

Mέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και τραγουδώντας την ύμνο της Διεθνούς σε τέσσερες γλώσσες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 5ης διεθνιστικής, μαρξιστικής εκπαιδευτικής κατασκήνωσης του DIP, την Κυριακή 31 Aυγούστου.

Δεκάδες σύντροφοι, πρωτοπόροι αγωνιστές τις ταξικής πάλης βρέθηκαν μαζί για να συζητήσουν πάνω στην ιστορία και τη θεωρία, αλλά και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από την ταξική πάλη, σε ένα χαλαρωτικό μα και επιμορφωτικό πενταήμερο συμβίωσης, στο Canacale της Τουρκίας.

Οι σύντροφοι δεν άφησαν λεπτό ανεκμετάλλευτο οργανώνοντας ένα πρόγραμμα γεμάτο με πλούσιες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις αλλά και δημιουργικά εργαστήρια  συλλογικής δουλειάς.

Η κατασκήνωση ήταν αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της Pόζας Λούξεμπουργκ. Το ιστορικό ερώτημα που έβαλε η μεγάλη μαρξίστρια επαναστάτρια, «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», ήταν το πρίσμα υπό το οποίο γυρίσαμε στον χρόνο εκατό χρόνια πίσω, στο ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Αξιοποιώντας το θεωρητικό έργο και τη δράση των μαρξιστών εκείνης της περιόδου έγινε μια σημαντική προσπάθεια να φωτιστεί το παρόν από την ιστορία, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Eξετάσαμε τη συσσώρευση των όρων που οδήγησαν στο πρώτο παγκόσμιο αιματοκύλισμα της ανθρωπότητας. Διατυπώσαμε πως η ενεργός δράση της εργατικής τάξης σε μια διεθνιστική κατεύθυνση και τώρα όπως και τότε αποτελεί τη μόνη υπαρκτή προοπτική για τη σωτηρία της ανθρωπότητας από τα προαναγγελλόμενα σφαγεία.

Τις εργασίες του camping απασχόλησε πολύ η κατάσταση της ταξικής πάλης στην Τουρκία, υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων από την εξέγερση του Gezi Park και μετά. Μεγάλης σημασίας ήταν η συζήτηση για τη μεγάλη μάχη που διεξήχθη μετά τις δολοφονίες των ανθρακωρύχων εργατών στα ορυχεία της Soma, με πρωτεργάτες συντρόφους του DIP που πρωτοστάτησαν στην κατάληψη του ITU (Πολυτεχνική σχολή της Ισταμπούλ), μια κατάληψη όπου εργάτες και φοιτητές πάλεψαν από κοινού.

Η συνάντηση και η κοινή επεξεργασία των ζητημάτων μεταξύ διεθνιστών από διαφορετικές χώρες ήταν μια από τις κορυφαίες δυνατότητες που άνοιξε η κατασκήνωση του DIP. Εκτός της ελληνικής, υπήρχαν και άλλες αντιπροσωπείες από τις οργανώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής για την Επανίδρυση της Τετάρτης Διεθνούς. Mέλη του Partido Obrero, μας μετέφεραν την εμπειρία από τη μεγάλη εκλογική νίκη του περασμένου Αυγούστου. Ακόμη σύντροφοι από το PCL μετέφεραν την εικόνα από την ταξική πάλη στην Ιταλία τονίζοντας την αναγκαιότητα διεθνιστικής πολιτικής. Κρίσιμης σημασίας ήταν η παρουσία αντιπροσωπίας από τη Ουκρανία η οποία φλέγεται στη δίνη του εμφυλίου, ανοίγοντας με επιτακτικό τρόπο το ερώτημα της παγκόσμιας επανάστασης ή της παγκόσμιας αντεπανάστασης. Ακόμη σημαντικές ήταν οι συμβολές συντρόφων από το Ιράν και την Κύπρο. Οι πολλές και διαφορετικές εμπειρίες, ιδωμένες μέσα από το πρίσμα της πλούσιας θεωρητικής μας παράδοσης και η κοινή αγωνία για την επαναστατική κινητοποίηση της εργατικής τάξης μέσα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, οδήγησαν σε πλούσιες συζητήσεις.

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή ήταν η κουβέντα για το «Γυναικείο ζήτημα», που αν και εργαστήριο επιλογής, παρακολουθήθηκε με αυξημένο ενδιαφέρον από όλους τους συντρόφους. Η τέχνη βρήκε επίσης τη δική της θέση στην κατασκήνωση, με συντρόφους όλων των ηλικιών να σκαρώνουν αυτοσχέδιες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες και χορούς. Η κατασκήνωση έκλεισε με τον ύμνο της Διεθνούς να τραγουδιέται παράλληλα σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες και με την υπόσχεση ο καθένας από το πόστο του και όλοι μαζί να συνεχίσουμε παλεύοντας για την νίκη της παγκόσμιας επανάστασης.

Θάλεια Τ.