600.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ 'ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ"

Eνώ οι πρώτες μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων άρχισαν την Παρασκευή 22 Mαρτίου, ημέρα λήξης του οκταμήνου της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων που εντάχθηκαν στην «κινητικότητα» του περασμένου Ιουλίου, χιλιάδες νέες απολύσεις είναι στα «σκαριά».

Σύγχιση υπάρχει για τον ακριβή αριθμό απολύσεων. H μη αποδοχή ένταξης στο νέο ΠEΔY που αντικατέστησε τον EOΠYY από τουλάχιστον 2000 γιατρούς εκλαμβάνεται ως… οικειοθελής αποχώρηση. Καθηγητές, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες πετιούνται σαν σκουπίδια από την τροϊκανή κυβέρνηση.

Mέχρι τέλος Mαρτίου προβλέπονται περί τις 6.000 απολύσεις και άλλοι 5.000 ως τέλος του χρόνου.

Στο μεταξύ, ύστερα από συμφωνία Κ. Μητσοκάκη με την  Tρόικα θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2015 “Μηχανισμός Μόνιμης Κινητικότητας” ο οποίος ορθώνει την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια 600.000 μόνιμων υπαλλήλων του στενού Δημοσίου. Η πάλη για γενική απεργία διαρκείας, για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου είναι μονόδρομος.

Μόνο την αρχή αποτελεί η ένταξη 25.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς “κινητικότητας”  μέχρι τέλος Μαρτίου και η απόλυση 6000 εξ αυτών. Μαζί με αυτούς τους 6000 θα πρέπει να απολυθούν επιπλέον 5000 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2014.  

Η τελική συμφωνία μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στην οποία κατέληξαν την Τρίτη 18 Μαρτίου, προβλέπει ότι έως το Μάρτιο του 2015, δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα, θα τεθεί σε ισχύ ένας  “Μηχανισμός Μόνιμης Κινητικότητας” ο οποίος θα αφορά το σύνολο των 600.000 μόνιμων υπαλλήλων του στενού Δημοσίου. Μετά το Σεπτέμβρη του 2014, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον Κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του μηχανισμού προκειμένου να λειτουργήσει έξι μήνες αργότερα. Βασικός στόχος του θα είναι οι μαζικές μετατάξεις προσωπικού από τη μία υπηρεσία του δημοσίου στην άλλη με βάση τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμοι και περιφέρειες). Τα νέα, όμως, αυτά οργανογράμματα θα προβλέπουν πολύ λιγότερες δομές στα υπουργεία και τους ΟΤΑ, καθιστώντας “πλεονάζον” ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού, το οποίο θα απειληθεί με ένταξη στο νέο πρόγραμμα “μόνιμης κινητικότητας”. Την ίδια στιγμή, η αξιολόγηση του ίδιου προσωπικού θα βάλει βαθμό κάτω από τη βάση στο 15% αυτού (περίπου 100.000 υπάλληλοι).

Αν και η κυβέρνηση αρνείται κάθε ενδεχόμενο παραπέρα απολύσεων στο δημόσιο, πέραν εκείνων όσων δεν θα προσληφθούν σε άλλη υπηρεσία μετά από το οχτάμηνο της διαθεσιμότητάς τους (6000) ή θα απολυθούν λόγω κατάργησης Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού ή Δημοσίων Δικαίου, πλαστογράφησης δικαιολογητικών, παράνομων μετατροπών συμβάσεων και άλλων πειθαρχικών πράξεων, είναι σαφές ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν.

Το μόνο που αρνείται ο Μητσοτάκης απέναντι στην τρόικα είναι να συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων, αλλά και σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να γίνουν αυτές οι απολύσεις.  

Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί δεν είναι τεχνικά έτοιμος να παρουσιάσει ένα τέτοιο γιγαντιαίο πρόγραμμα “κινητικότητας” και απολύσεων στο δημόσιο και, δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να πάει στις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές με άλλη μία δέσμευση – μαμούθ περικοπής προσωπικού στο δημόσιο.

Δ.Κ.