7 ερωταπαντήσεις για την διεθνή κρίση σήμερα

 

 

Στον καπιταλιστικό κόσμο η οικονομική κρίση έχει γυρίσει σελίδα, αλλά ακόμα η δυσκολία να το αντιληφθούμε είναι… εκκωφαντική.

Αυτή την “αλλαγή” περιγράφουν οι ακόλουθες επτά ερωταπαντήσεις:

* Τι έχει αλλάξει και γιατί είναι τόσο σημαντικό; Αυτό που άλλαξε είναι η “χρηματοδότηση” της καπιταλιστικής οικονομίας σε πλανητική κλίμακα. Από δω και πέρα το διαθέσιμο “χρήμα” θα είναι ολοένα και λιγότερο. Και ολοένα πιό ακριβό.

* Πόσο λιγότερο; Όσα είναι τα δισ. δολάρια και ευρώ που θα αποσύρουν από τις αγορές κεφαλαίου οι κεντρικές τράπεζες.

* Πόσο ακριβότερο; Όσο ψηλότερα θα γίνονται τα επιτόκια δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες.

* Για ποιό “χρήμα” μιλάμε; Γι’ αυτό που τα τελευταία 9 χρόνια οι κεντρικές τράπεζες έριξαν στις αγορές μέσω των τραπεζών, είτε δανείζοντας τις τράπεζες είτε αγοράζοντας “κόκκινα” δάνεια ή ομόλογα προκειμένου να ανακόψουν τις ανεξέλεγκτες συνέπειες της κρίσης που ξέσπασε το 2007

* Πόσο είναι αυτό το “χρήμα”; Οι κεντρικές τράπεζες στους ισολογισμούς τους το καταγράφουν σε ένα ύψος 15 τρισ. δολαρίων. Όμως με βάση αυτό το “χρήμα”, το επίσημο και το σκιώδες χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν εκδόσει άλλο χρέος -η περιβόητη “μόχλευση”- αυξάνοντας έτσι το αρχικό ποσό κατά τουλάχιστον 3 ή και 4 φορές.

* Πόσο γρήγορα θέλουν να το μαζέψουν πίσω αυτό το βουνό χρήματος και κεφαλαίου; Όσο πιο γρήγορα μπορούν. Δηλαδή… πολύ πολύ αργά, γιατί κάθε φορά που προσπάθησαν (κυρίως η Fed) να το κάνουν όπως είχαν σχεδιάσει, υποχρεώθηκαν από τις συνέπειες (οικονομικές και πολιτικές) να αναδιπλωθούν αμέσως (π.χ. πρώτο δίμηνο του 2015).

* Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο για το ίδιο το σύστημα αυτό; Γιατί αυτό το “χρήμα” για να γυρίσει στη μήτρα του και να μηδενισθεί σαν χρέος, πρέπει να αποσυρθεί από τους πόρους της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας στην οποία έχει καταλήξει είτε ως δάνειο είτε ως επένδυση. Δηλαδή πρέπει να καταστρέψει κεφάλαια και εργασία μέσα στις κοινωνίες.

Και αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη σε κατάσταση “χρόνιας στασιμότητας” και σε ένα γεωπολιτικό – πολιτικό περιβάλλον που μια σπίθα αρκεί για να τινάξει τον κόσμο στον αέρα σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.       

 

Γιάν. A.