96 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Bλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ

ΑΠΟ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ Ν. ΣΟΥΧΑΝΟΦ
I
Φυλλομετρούσα τούτες τις μέρες τα σημειώματα του Σουχάνοφ* για την επανάσταση. Χτυπά ιδιαίτερα στο μάτι η σχολαστικότητα όλων των μικροαστών δημοκρατών μας, καθώς και όλων των ηρώων της II Διεθνούς. Αφήνοντας ότι είναι απίστευτα δειλοί, ότι ακόμα και οι καλύτεροι από αυτούς αρχίζουν τις επιφυλάξεις, μόλις πρόκειται για την παραμικρότερη απομάκρυνση από το γερμανικό πρότυπο, αφήνοντας ότι αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των μικροαστών δημοκρατών, που εκδηλώθηκε αρκετά καθαρά σε όλο το διάστημα της επανάστασης, εκείνο που χτυπά στο μάτι είναι η δουλική μίμηση από μέρους τους του παρελθόντος.
Όλοι-τους ονομάζουν τον εαυτό τους μαρξιστή, καταλαβαίνουν όμως το μαρξισμό σε αφάνταστο βαθμό σχολαστικά. Δεν κατάλαβαν καθόλου το βασικό στο μαρξισμό, δηλαδή την επαναστατική διαλεχτική του. Δεν κατάλαβαν απολύτως και τις ξεκάθαρες υποδείξεις του Μαρξ ότι στις στιγμές της επανάστασης απαιτείται η μεγαλύτερη ευλυγισία, και δεν πρόσεξαν καν τις υποδείξεις που κάνει λογουχάρη ο Μαρξ στην αλληλογραφία του, υποδείξεις που αναφέρονται, όπως θυμάμαι, στα 1856, τότε που διατύπωνε την ελπίδα για ένα συνδυασμό του πολέμου των χωρικών στη Γερμανία, με το εργατικό κίνημα, συνδυασμό που θα μπορούσε να δημιουργήσει επαναστατική κατάσταση. Αυτές τις ξεκάθαρες υποδείξεις τις προσπερνούν και στριφογυρνούν γύρω τους όπως ο γάτος γύρω από τη ζεματιστή σούπα.
Όλη τους η διαγωγή αποκαλύπτει πως είναι δειλοί ρεφορμιστές, που φοβούνται ν’ απομακρυνθούν από την αστική τάξη και πολύ περισσότερο να ξεκόψουν απ’ αυτή. Ταυτόχρονα σκεπάζουν τη δειλία τους με την πιο ασυνάρτητη φρασεολογία και τις πιο ασυνάρτητες παινεψιές. Μα ακόμα και από καθαρά θεωρητική άποψη χτυπά στα μάτια ότι είναι πέρα για πέρα ανίκανοι να καταλάβουν την παρακάτω ιδέα του μαρξισμού: ως τα τώρα έβλεπαν ότι η ανάπτυξη του καπιταλισμού και της αστικής δημοκρατίας ακολουθούσε έναν ορισμένο δρόμο στη δυτική Ευρώπη. Και να που δε μπορούν να φανταστούν τώρα πως αυτός ο δρόμος δε μπορεί να θεωρηθεί σαν πρότυπο mutalis mutandis [με τις αντίστοιχες αλλαγές] παρά μόνο με ορισμένες διορθώσεις (ολότελα ασήμαντες από την άποψη της παγκόσμιας Ιστορίας).
Πρώτο, είναι η επανάσταση, που συνδέεται με τον πρώτο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Σε μια τέτοια επανάσταση έπρεπε να εκδηλωθούν καινούργια χαραχτηριστικά γνωρίσματα ή παραλλαγμένα ακριβώς από τον πολεμο γιατί ποτέ στον κόσμο δεν είχε γίνει ένας τέτοιος πόλεμος, μέσα σε μια τέτοια κατάσταση. Bλέπουμε ότι ύστερα από αυτόν τον πόλεμο η αστική τάξη των πιο πλούσιων χωρών δε μπορεί ακόμα να αποκαταστήαει «κανονικές» αστικές σχέσεις. Όμως οι ρεφορμιστές μας, μικροαστοί που παριστάνουν τον επαναστάτη, θεωρούσαν και θεωρούν ακόμα και τώρα τις κανονικές αστικές σχέσεις σαν το όριο (που δε μπορεί να ξεπεραστεί) και το «όριο αυτό» το καταλαβαίνουν πολύ σχηματικά και στενά.
Δεύτερο, τους είναι ολότελα ξένη κάθε σκέψη ότι στη γενική νομοτέλεια της ανάπτυξης μέσα σ’ όλη την παγκόσμια ιστορία, όχι μόνο δεν αποκλείονται καθόλου, μα αντίθετα επιβάλλονται ορισμένες φάσεις ανάπτυξης, φάσεις που παρουσιάζουν ιδιοτυπίες είτε στη μορφή, είτε στον τρόπο της ανάπτυξης. Oύτε καν τους έρχεται στο νου, λογουχάρη, ότι η Ρωσία, που βρίσκεται ανάμεσα σε πολιτισμένες χώρες και σε χώρες που για πρώτη φορά τις τράβηξε ο πόλεμος οριστικά στον πολιτισμό, δηλ. τις χώρες όλης της Ανατολής, τις έξω-ευρωπαϊκές χώρες – ότι η Ρωσία μπορούσε και θα έπρεπε γι’ αυτόν τον λόγο να παρουσιάσει μερικές ιδιομορφίες, που, φυσικά, βρίσκονται μέσα στη γενική γραμμή της παγκόσμιας ανάπτυξης, μα που κάνουν την επανάστασή της να ξεχωρίζει απ’ όλες τις προηγούμενες επαναστάσεις στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και που φέρνουν ορισμένες καινοτομίες μερικού χαρακτήρα στο πέρασμα αυτό προς τις χώρες της Ανατολής.
Π.χ. επικαλούνται ένα έξαιρετικό μηχανικό επιχείρημα που το αποστήθισαν στον καιρό της ανάπτυξης της σοσιαλδημοκρατίας στη δυτική Ευρώπη και που συνίσταται στο να λένε ότι δεν είμαστε αρκετά ώριμοι για το σοσιαλισμό, ότι δεν έχουμε, όπως λένε ορισμένοι από τους «σοφούς» αυτούς κυρίους, τις αντικειμενικές οικονομικές προϋποθέσεις για το σοσιαλισμό. Και δεν έρχεται σε κανενός το νου ν’ αναρωτηθεί: δε μπορούσε άραγε ένας λαός, που βρέθηκε μπροστά σε επαναστατική κατάσταση σαν κι αυτή που διαμορφώθηκε με τον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δε μπορούσε άραγε ένας λαός μπροστά στο αδιέξοδο της κατάστασής του να ριχτεί σ’ έναν αγώνα που θα του έδινε έστω και κάποια πιθανότητα να κατακτήσει συνθήκες εξαιρετικά ασυνήθιστες για την παραπέρα ανάπτυξη του πολιτισμού του;
« H Pωσία δεν έφτασε στη βαθμίδα ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, όπου είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ο σοσιαλισμός ». Αυτήν τη θέση την επαναλαβαίνουν σαν τροπάριο όλοι οι ήρωες της II Διεθνούς, μαζί φυσικά και ο Σουχάνοφ. Την αναμφισβήτητη αυτή θέση την κοπανούν ολοένα και με χίλιους δυο τρόπους και τη θεωρούν αποφασιστική για την εκτίμηση της επανάστασής μας.
Καλά, και τι, αν η ιδιομορφια της κατάστασης παρέσυρε τη Ρωσία, πρώτα, στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπου ήταν ανακατεμένες όλες οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, με κάποια επιροή και αν τοποθέτησε την ανάπτυξή της στο μεταίχμιο ανάμεσα στις επαναστάσεις της Ανατολής που αρχίζουν και εν μέρει άρχισαν κιόλας μέσα σε συνθήκες που μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε ακριβώς την ένωση εκείνη του «πολέμου των χωρικών» με το εργατικό κίνημα, που ένας τέτοιος «μαρξιστής» σαν τον Μαρξ τη θεωρούσε το 1856 σαν μια από τις πιθανές προοπτικές για την Πρωσία ;
Τι αν η απόλυτα αδιέξοδη κατάσταση, δεκαπλασιάζοντας τις δυνάμεις των εργατών και των αγροτών, μας άνοιξε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τις βασικές προϋποθέσεις του πολιτισμού διαφορετικά απ’ όλα τα άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης ;
Άλλαξε μήπως από το γεγονος αυτό η γενική γραμμή ανάπτυξης της παγκόσμιας ιστορίας ; Άλλαξαν μήπως απ’ αυτό οι βασικές σχέσεις των βασικών τάξεων σε κάθε κράτος, που μπαίνει ή μπήκε στη γενική πορεία της παγκόσμιας ιστορίας ;
Αν για να δημιουργηθεί ο σοσιαλισμός απαιτείται ένα καθορισμένο επίπεδο πολιτισμού (αν και κανείς δε μπορεί να πει ποιο είναι αυτό το καθορισμένο «επίπεδο πολιτισμού»), γιατί να μην αρχίσουμε πρώτα από την κατάχτηση με επαναστατικό τρόπο των προϋποθέσεων γι’ αυτό το καθορισμένο επίπεδο κι έπειτα πια, με βάση την εργατο-αγροτική εξουσία και το Σοβιετικό καθεστώς να μπούμε σε κίνηση για να φτάσουμε τους άλλους λαούς;

16 του Γεναρη 1923

II

Για να δημιουργηθεί ο σοσιαλισμός -λέτε- απαιτείται πολιτισμός. Πολύ καλά. Μα γιατί, λοιπόν, δε θα μπορούσαμε ν’ αρχίσουμε με τη δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων πολιτισμού στη χώρα μας, σαν το διώξιμο των τσιφλικάδων και το διώξιμο των ρώσων κεφαλαιοκρατών και ύστερα πιά ν’ αρχίσουμε την κίνηση προς το σοσιαλισμό ; Σε ποια βιβλία το διαβάσατε, ότι παρόμοιες παραλλαγές είναι απαράδεχτες ή δε μπορεί να γίνουν στη συνηθισμένη ιστορική εξέλιξη;
Θυμάμαι ότι ο Ναπολέοντας έγραφε: «On s’ engage et puis… on voit». Σ’ ελεύθερη μετάφραση στα ρωσικά αυτό θα πει: «Στην αρχή πρέπει να μπλέκεις σε σοβαρή μάχη και μέσα σ’ αυτήν βλέπεις». Να κι εμείς μπλεχτήκαμε στην αρχή τον Οχτώβρη του 1917 σε μια σοβαρή μάχη και κει πια είδαμε τέτοιες λεπτομέρειες της ανάπτυξης (από την άποψη της παγκόσμιας ιστορίας είναι, αναμφίβολα, λεπτομέρειες) όπως η ειρήνη του Μπρέστ-Λιτόφσκ, ή η ΝEΠ κλπ. Και σήμερα δεν υπάρχει πια αμφιβολία πώς σε βασικές γραμμές νικήσαμε.
Oι Σουχάνοφ μας, για να αφήσουμε τους σοσιαλδημοκράτες που βρίσκονται δεξιότερα απ’ αυτούς, ούτε καν φαντάζονταν πως οι επαναστάσεις γενικά δε μπορεί να γίνουν διαφορετικά. Oι ευρωπαίοι μικροαστοί μας ούτε καν φαντάζονται πως οι μελλοντικές επαναστάσεις στις χώρες της Ανατολής, που είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες σε πληθυσμό και τις χαρακτηρίζει ασύγκριτα μεγαλύτερη ποικιλομορφία κοινωνικών συνθηκών, θα παρουσιάσουν αναμφισβήτητα, περισσότερες ιδιομορφίες από τη ρωσική επανάσταση.
Ούτε συζήτηση ότι το εγχειρίδιο, που γράφτηκε σύμφωνα με τις απόψεις του Κάουτσκι ήταν πολύ ωφέλιμο πράγμα στον καιρό του. Ωστόσο είναι καιρός πια να παρατήσουμε τη σκέψη ότι δηθεν το εγχειρίδιο αυτό πρόβλεψε όλες τις μορφές ανάπτυξης της παγκόσμιας ιστορίας. Εκείνους που σκέφτονται έτσι, θα είχε τη θέση του να τους ονομάσουμε απλούστατα βλάκες.
Λένιν

17 του Γεναρη 1923
δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πράβδα, φύλλο 117, 30 Mάη 1923
σε ελαφρά διαφορετική μετάφραση το κείμενο υπάρχει στα Άπαντα τομ. 45, σελ.378
* Mενσεβίκος οικονομολόγος