Συγκεντρώσεις μπροστά στις πύλες και τους προαύλιους χώρους των νοσοκομείων σχεδόν σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό το πρωί της Πέμπτης 10 Δεκέμβρη. Στην Αττική  παρά τις έντονες βροχοπτώσεις οι αγωνιστικές διαμαρτυρίες των υγειονομικών είχαν επιτυχία.

Τα κυριότερα αιτήματα των υγειονομικών είναι:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, επαναφορά Δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα, πληρωμή των δεδουλευμένων, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων, μέτρα προστασίας των υγειονομικών, δωρεάνμαζικά τεστγια όλους,ανάπτυξη πρωτοβάθμιων δομών υγείας, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων – ενίσχυση του ΕΣΥ, δημόσια δωρεάν υγεία για όλο τον λαό και πραγματική, όχι στα χαρτιά, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ένταξή τους στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων.

Κατήγγειλαν επίσης τις μεθοδευμένες προσπάθειες διαχωρισμού και διάσπασης των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Τις κινητοποιήσεις οργάνωσαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και η ΠΟΕΔΗΝ με την υποστήριξη της ΟΕΝΓΕ.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες γιατροί, ταγμένοι στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη σωτηρία των πασχόντων ανθρώπων, έχουν οι ίδιοι νοσήσει από τον κορονοϊό, ενώ 11 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Θ.Κ.

ΟΕΝΓΕ:Να ανακληθεί άμεσα η εκδικητική μετάθεση του Κώστα Καταραχιά

Εκδικητικά η κυβερνητική διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» μετέθεσε τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Κώστα Καταραχιά, αντιδρώντας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην ανήκουστη διεξαγωγή ΕΔΕ σε βάρος νοσούντων υγειονομικών. Η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της τάσσεται στο πλευρό του συνδικαλιστή:

Η κυβέρνηση σήμερα επιχειρεί να κλιμακώσει την αθλιότητα τρομοκράτησης των υγειονομικών και φίμωσης της συνδικαλιστικής τους δράσης με εκδικητική μετάθεση σε άλλο νοσοκομείο (στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» αν και ακτινολόγος) του Κώστα Καταραχιά, Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Σαφέστατα η αθλιότητα αυτή συνδέεται με τον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου τις προηγούμενες μέρες για να ανακληθούν οι απαράδεκτες ΕΔΕ σε βάρος γιατρών επειδή αρρώστησαν από κορονοϊό πάνω στο καθήκον (!) τις οποίες είχε επιχειρήσει η διοίκηση του νοσοκομείου με κάλυψη της 1ης ΥΠΕ.

Επίσης σαφέστατα συνδέεται συνολικά με την συνδικαλιστική δράση των υγειονομικών. Αυτές οι κωμικοτραγικές προσπάθειες τρομοκράτησης και φίμωσης θα πέσουν στο κενό.

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στη δημόσια περίθαλψη εν μέσω του 2ου κύματος της πανδημίας, δεν μπορούν να συγκαλυφθούν.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί της δημόσιας περίθαλψης συνεχίζουμε τον αγώνα προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο και ταυτόχρονα τον διεκδικητικό αγώνα για την υγεία του λαού.

Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα αυτή η νέα αθλιότητα.

Αθήνα 9 Δεκεμβρίου 2020

φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός