της Μαρίας Δρίτσα από τη Σπάρτη

Στην πόλη της Σπάρτης με τα τρακτέρ μπήκαν σήμερα Δευτέρα 12/2/2024 οι αγρότες της Λακωνίας σε ένα μαζικό συλλαλητήριο!!! Οι αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα μπήκαν στην πόλη, σκόρπισαν σανό και έχυσαν γάλα – ένα προϊόν που παρά την άνοδο του κόστους παραγωγής, υποτιμήθηκε από το καρτέλ εμπορίας με αποτέλεσμα να πουλιέται σχεδόν φθηνότερα από το νερό!

Αν για άλλες περιοχές, όπως π.χ. στη Θεσσαλία, η είσοδος αγροτών με τρακτέρ στις πόλεις είναι μάλλον συνηθισμένο φαινόμενο, στη Λακωνία είναι σπάνιο. Μάλλον είναι μέτρο της κατάστασης, και της αγανάκτησης του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας που καταστρέφεται από την πολιτική της ΕΕ και την ΚΑΠ, την καλπάζουσα άνοδο του κόστους παραγωγής, των φαρμάκων, λιπασμάτων, του πετρελαίου και της ενέργειας. 

Τα αιτήματα των αγροτών επικεντρώνονται στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και στο αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία.

Στη Λακωνία λειτουργεί μπλόκο αγροτών μερικά χιλιόμετρα μετά τη Σπάρτη στον κόμβο Δαφνίου. Το σημερινό συλλαλητήριο ήταν ιδιαίτερα μαζικό. Αύριο Τρίτη οι λαϊκές αγορές θα είναι κλειστές ύστερα από απόφαση των αγροτών παραγωγών – πωλητών λαϊκών αγορών.

Η πανελλαδική κινητοποίηση των μπλόκων όλης της χώρα κορυφώνεται και από την αυριανή (Τρίτη και 13!) συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα κριθεί η πανελλαδική κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ στην Αθήνα.