Ακτοπλοΐα: ΣΣΕ μακριά από τις ανάγκες των Ναυτεργατών

Στην συνάντηση – διαπραγμάτευση για την ανανέωση της ΣΣΕ για το 2019 η πλειοψηφία της ΠΝΟ και οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού αποδέχθηκαν την πρόταση του ΣΕΕΝ για αυξήσεις 2% για το 2019.

Ακριβώς αυτή η ίδια πρόταση του ΣΕΕΝ είχε απορριφθεί πριν λίγες μέρες με αποτέλεσμα την κάθοδο στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 3 Ιούλη 2019.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για πολλοστή φορά το άθλιο παιχνίδι αυτών των δυνάμεων οι οποίες σε ανοιχτή συναλλαγή με τους εφοπλιστές αγνόησαν προκλητικά την αγωνιστική θέληση και βούληση των Ναυτεργατών υπογράφοντας μια ΣΣΕ η οποία είναι μακριά από τις ανάγκες και πίσω από τα ώριμα και δίκαια αιτήματά τους.
Η Διοίκηση του ΣΕΕΝ και ο Γ.Γ της ΠΝΟ επιχείρησαν από κοινού να επαναφέρουν στην διαπραγμάτευση σχέδιο συμφωνίας με το οποίο μεθοδευόταν η αποδοχή του αντιδραστικού νόμου 4150/2013 με τον οποίο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας θεσπίστηκαν συνθέσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των Ναυτιλιακών εταιριών.
Η σθεναρή και αποφασιστική θέση της ΠΕΝΕΝ ήταν καθοριστική ώστε να αποτραπεί η υλοποίηση αυτού του βρώμικου σχεδιασμού ο οποίος θα είχε σοβαρές συνέπειες στο εσωτερικό των Ναυτεργατών και των πλοίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα από τα δεκάδες Ναυτεργατικά αιτήματα δεν απετέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης παρά μόνο το ποσοστό αύξησης και αυτό στο πλαίσιο της αποδοχής της πρότασης των εφοπλιστών.
Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ τόνισε ότι πρόκειται για διαπραγματεύσεις παρωδία, ερήμην των Ναυτεργατών και το αποτέλεσμά τους διαιωνίζει, οξύνει και επιδεινώνει τα ναυτεργατικά προβλήματα.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι το μπλοκ του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπίσει και τα πιο στοιχειώδη ναυτεργατικά δικαιώματα.
Tρία ναυτεργατικά σωματεία, ΠΕΝΕΝ, ΣTEΦENΣΩN και ΠEEMAΓEN δε υπέγραψαν την ΣΣΕ.