Ακύρωση της ναζιστικής γιορτής μίσους

ANTIΦAΣIΣTIKH ΔIEΘNIΣTIKH ΔPAΣH

Ακύρωση της ναζιστικής γιορτής μίσους

Η φετινή επέτειος των Ιμίων, της επετείου της πολεμικής “πρόβας” που έκαναν οι ελληνικές και τουρκικές άρχουσες τάξεις, ήταν μια πραγματική γιορτή διεθνισμού και ακύρωσης της φιέστας που κάθε χρόνο έστηναν οι ναζί της Χρυσής Αυγής, καπηλευόμενοι το θάνατο τριών αεροπόρων, θυμάτων των πολεμικών τυχοδιωκτισμών.

Στις 28 Γενάρη, με την ευθύνη του Αντιφασιστικού Συντονισμού, και τη συνδιοργάνωση από κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς, αντιφασιστικές κινήσεις και πρωτοβουλίες, η πλατεία Ρηγίλλης ήταν το σημείο-γέφυρα, μεταξύ Eλλήνων, Tούρκων και Kούρδων αγωνιστών, το σημείο έναρξης των διεθνιστικών και αντιφασιστικών εκδηλώσεων. Οι ναζιστές φέτος επέλεξαν να “κρυφτούν” σε μια άμαζη συγκέντρωση στα γραφεία τους στην οδό Κατεχάκη.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς των διοργανωτών των εκδηλώσεων, ενώ συναυλία έδωσε το συγκρότημα RadioSol, και ακολούθησαν θεατρικά και χορευτικά δρώμενα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουρδιστάν.

Ακολούθησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, ενώ ο αστυνομικός κλοιός στον κόμβο Kηφισίας και Aλεξάνδρας  έκανε αδύνατη κάθε προσέγγιση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Το ΕΕΚ, εκ των διοργανωτών των εκδηλώσεων, χαιρέτησε τη συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης, ενώ στην προκήρυξη που μοίραζε ανέφερε:

– Ο βασικός εχθρός βρίσκεται στην ίδια μσς τη χώρα. Να ρίξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας, των μνημονίων από τα κάτω και τα αριστερά. Για την εργατική εξουσία.

– Κοινή διεθνιστική επαναστατική πάλη του ελληνικού και του τουρκικού εργατικού κινήματος. Μόνο αυτή μπορεί να ματαιώσει τους πολέμους, μόνο η επαναστατική ανατροπή των αφεντικών και των κυβερνήσεων και στις δυο πλευρές του Αιγαίου, μπορεί να εξασφαλίσει ειρήνη. Για μια Κύπρο ενιαία σοσιαλιστική.

 

– Να χαλάσουμε τις φασιστικές φιέστες. Η μέρα αυτή να γίνει γιορτή διεθνισμού, προσφύγων, μεταναστών και ντόπιων κολασμένων. Είμαστε όλοι πρόσφυγες από τα όνειρά μας.

Εργατικές ομάδες αυτοάμυνας τώρα, για το τσάκισμα των φασιστών, για την προστασία της οργάνωσης των αγώνων μας από τις επιθέσεις του κράτους.

Αλγεινή εντύπωση και οργή, προκάλεσε η ζέση με την οποία κάλυψε η Ε.Ρ.Τ. την παραμάζωξη των ναζί, ενώ οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις θάφτηκαν κυριολεκτικά, στην καλύτερη περίπτωση σε δευτερόλεπτα, προς το τέλος των δελτίων ειδήσεων. Μετά τα ενσταντανέ στο Καστελλόριζο, το ελεύθερο που έχουν υπόδικοι ναζί να τρομοκρατούν πρόσφυγες στα σχολεία, η κυβέρνηση ολοκληρώνει το “δημοκρατικό” της καθήκον, καλύπτοντας τον ξενοφοβικό και φασιστικό της λόγο και από τις οθόνες.

Αίτημα όλου του κινήματος, όλων των εργαζομένων είναι τώρα να παλέψουμε για ραδιοτηλεόραση ανοιχτή στους αγώνες, κλειστή στο ναζισμό, με εργατικό έλεγχο.

N. Πελ.