ΑΜΕΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΣΤΟN ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

ΑΜΕΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΣΤΟN ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

Στην κατάμεστη αίθουσα του πανεπιστημίου, το Σάββατο 28 Γενάρη, πραγματοποιήθηκε στον Βόλο εκδήλωση – συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο κτίριο Παπαστράτου (Θόλος) που οργάνωσε η πρωτοβουλία για τις άδειες των πολιτικών κρατουμένων.
Η συζήτηση οργανώθηκε εξαιτίας της άρνησης του συμβουλίου φυλακών να χορηγήσει άδεια εξόδου στον Δημήτρη Κουφοντίνα αν και ο ίδιος έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγησή της. Ο ίδιος έχει καταθέσεις 7 αιτήσεις, πολύ πέρα από τα χρονικά όρια των 3/5 έκτισης της ποινής του που του δίνει το δικαίωμα χορήγησης άδειας. Όλες οι αιτήσεις του έχουν απορριφθεί καθώς ζητείται από τον ίδιο να υπογράψει δήλωση μεταμέλειας, επί της ουσίας να αρνηθεί το πολιτικό του παρελθόν κάτι που ο ίδιος αρνείται. Φέτος διανύει το 15ο χρόνο φυλάκισης στο υπόγειο κελί Νο 8 των φυλακών Κορυδαλλού.

Στην κατάμεστη αίθουσα του πανεπιστημίου, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Δημήτρης Κατσαρής δικηγόρος και συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, υπερασπιστής των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων, ο Δημήτρης Κούκας από τη συλλογικότητα Κόκκινη Γραμμή, ο Κώστας Καλαρέμας και εισηγητές στην εκδήλωση ο Τάκης Πολίτης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Βασίλης Πέτσης από το ΕΕΚ. Αυτή τη φορά δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση (μετά το σκάνδαλο της ακύρωσης με τα ΜΑΤ της αντίστοιχης εκδήλωσης στη Νομική σχολή στις 14/12/16) κι έτσι πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική παρέμβαση από τον φυλακισμένο αγωνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση κι εξήγησε το αίτημα της άδειας που έχει πολλές φορές καταθέσει κι έχει μετά βδελυγμίας έχει πολλαπλώς απορριφθεί.

Σε μιά εποχή που οι οικονομική κρίση ταλανίζει την χώρα, που οι συνθήκες ζωής έχουν χειροτερέψει δραματικά για τον λαό, και ο αριθμός αυτοκτονιών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο η εξουσία στοχεύει τον εσωτερικό εχθρό, μη διστάζοντας να χρησιμοποιεί κάθε μέσο ενάντια στα κινήματα και στους πολιτικούς της εχθρούς. Είναι πολλά τα εργαλεία που υιοθετεί το ελληνικό κράτος κατά των πολιτικών του αντιπάλων με βασικότερο τον περίφημο τρομονόμο -Νόμος178 Α- στοχεύοντας στην εξουδετέρωση του ένοπλου αντάρτικου και την αποθάρρυνση τυχόν μιμητών του. Εξοντωτικές ποινές, ειδικές συνθήκες κράτησης, προφυλακίσεις συγγενών και φίλων, ανήθικους ψυχολογικούς εκβιασμούς, όπως η πολύ πρόσφατη περίπτωση ομηρίας του παιδιού της Πόλας Ρούπα, καθώς και η άρνηση χορήγησης άδειας σε πολιτικούς κρατούμενους που δεν υπογράφουν δηλώσεις μετανοίας, όπως οι σύντροφοι Δ. Κουφοντίνας και Κώστας Γουρνάς.
Η άρνηση χορήγησης άδειας δεν στηρίζεται σε νομικά κωλύματα ή απαγορευτικές διατάξεις, αλλά είναι το σημείο που κυβέρνηση της “αριστεράς” συναντιέται με δεξιό αστικό κράτος, μνημείο κρατικής εκδικητικότητας και φρονηματικής εμπάθειας, απέναντι σε έναν κοινωνικό αγωνιστή που με τόλμη και συνέπεια ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης 17Ν.

Η χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα και στον Κώστα Γουρνά είναι για όλους εμάς το δικαίωμα που κατακτήθηκε με πολλούς αγώνες έξω, αλλά κυρίως μέσα στις φυλακές. Η άρνηση χορήγησης συνιστά στάση εμπαθή εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών και του συμβουλίου της φυλακής και γι’ αυτό το αγωνιστικό κίνημα της πόλης μας στέκεται δίπλα και σ’ αυτήν την δύσκολη συγκυρία στον αγωνιστή, που με την περήφανη στάση του και το ήθος του, μας δίνει παράδειγμα συνέπειας και θάρρους και μας ωθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δύναμη να δημιουργήσουμε ένα φάσμα ευρύτερο σε αλληλεγγύη και δυναμικής πάλης.
B. Π.