AΛΛHΛEΓΓYH ΣTOYΣ EΞEΓEPMENOYΣ THΣ OYKPANIAΣ

Εκδήλωση με το στέλεχος της Borotba Σεργκέι Κιριτσούκ

Την Παρασκευή 12/9 πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο, με μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση που οργάνωσε η Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία με θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία και κεντρικό ομιλητή τον Σεργκέι Κιριτσούκ, στέλεχος της επαναστατικής οργάνωσης Borotba. Την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκε πλήθος αγωνιστών από το ευρύτερο αριστερό και το αντιφασιστικό κίνημα, άνοιξε εκπρόσωπος του ελευθεριακού συνδικαλιστικού κινήματος του Καζακστάν, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός από κομμουνιστές αντάρτες του Λουγκάνσκ, δίνοντας το πρώτο διεθνιστικό στίγμα της βραδιάς.

Ο σ. Κιριτσούκ ξεκίνησε την εισήγησή του δίνοντας μια περιεκτική σύνοψη των αιτιών και αφορμών της εμφύλιας σύρραξης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

Στο αδιέξοδο της επεκτατικής πολιτικής της ΕΕ προς την Ανατολή και την αντίσταση που γνώρισε από τον ουκρανικό λαό, βλέποντας τις  συνέπειες  της πολιτικής αυτής σε άλλες χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ.

Στο κίνημα του ευρώ-μαϊντάν όπου κυριάρχησαν οι φασίστες ανάντια στο πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ από την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, που βρήκε πρόσκαιρο λαϊκό έρεισμα στη βάση της “εξόδου” με βίζα από τη χώρα εργαζομένων που θα μπορούσαν να πάνε να δουλέψουν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Στις αυταπάτες που  τράφηκαν αρχικά και στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι πολλοί κλάδοι της παραγωγής και την αντίδραση που προκλήθηκε, όταν το κίνημα του ευρώ-μαϊντάν ανέβασε στην εξουσία τους ολιγάρχες τους οποίους υποτίθεται ότι πολεμούσε.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε μια πολιτική εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται από το αντί-μαϊντάν μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε στον ταξικό, προλεταριακό χαρακτήρα των λαϊκών δημοκρατιών της ΝΑ Ουκρανίας, και των δύο τάσεων, μιας φιλορωσικής και μιας σοσιαλιστικής προοπτικής, που όμως συνυπάρχουν μεταξύ τους.

Αναφέρθηκε στις συνεχείς επιστρατεύσεις κυρίως φτωχών πληθυσμών, ανεξάρτητα από τα εθελοντικά φασιστικά σώματα και τους ιδιωτικούς στρατούς των ολιγαρχών κυβερνητών των ουκρανικών επαρχιών, ενώ αξιολόγησε θετικά το κίνημα ειρήνης μητέρων-πατέρων στρατιωτών στο Κίεβο. Κλείνοντας, ο σ. Κιριτσούκ είπε, ακόμη, ότι δεν γίνεται να μιλάμε για προλεταριακή επανάσταση, αλλά για έναν αγώνα του οποίου η ήττα θα σημάνει στρατηγική ήττα για το εργατικό κίνημα για μεγάλη περίοδο.

Την εισήγηση ακολούθησε πλούσια συζήτηση ανάμεσα στον ομιλητή και το κοινό που ανάδειξαν μερικά φλέγοντα ζητήματα, που βρίσκονται στο κέντρο των συζητήσεων που άνοιξε η Ουκρανία, όπως ο χαρακτήρας του ρωσικού κράτους και ο ρόλος του στον εμφύλιο ή τα επαναστατικά μέτρα που λαμβάνονται στις Λαϊκές Δημοκρατίες και οι προοπτικές τους. Ακόμη, δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση Borotba και τη σχέση της με  άλλα αριστερά κόμματα, αλλά και τον ρόλο των τελευταίων στον πόλεμο.

Ξεχώρισαν οι κρίσεις του σ. Κιριτσούκ πως καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να ελπίζει πως μπορεί να βγει νικήτρια με πολεμικά μέσα αν η κατάσταση μείνει ως έχει. Η δε εμπλοκή του ΝΑΤΟ, του φαινόταν εξαιρετικά πιθανή και επικίνδυνη για κλιμάκωση του πολέμου σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η θέση του Πούτιν είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς εν ολίγοις, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Η βραδιά έκλεισε με το κάλεσμα του σ. Κιριτσούκ να ταξιδέψει ένα καραβάνι αλληλεγγύης μέχρι τη Ουκρανία για να δει από κοντά την κατάσταση και να έρθει ακόμη σε επαφή με την ελληνική παροικία στη Mαριούπολη, που βρίσκεται στην καρδιά του Αγώνα, και με την οποία θα μπορούσε εύκολα να ανταλλάσσει πληροφορίες. Ολοκλήρωσε τη διεθνιστική του έκκληση καλώντας σε αγώνα ενάντια στην επέμβαση του NATO, στη χρήση των Nατοϊκών βάσεων κατά του Oυκρανικού λαού και έκλεισε λέγοντας: “Αν θέλετε να μας βοηθήσετε, ρίξτε την κυβέρνησή σας!”

ΝΑΛ