Τα ΜΑΤ του Μητσοτάκη στο πλευρό του Νετανιάχου

Φωτορεπορτάζ Θόδωρος Κουτσουμπός

Διαδήλωση κατά της ισραηλινής βίας και κρατικής τρομοκρατίας, κατά των βομβαρδισμών και δολοφονιών δεκάδων αμάχων στη Γάζα, κατά της αστυνομικής βίας στο τέμενος Αλ Άκσα και στη βίαιη έξωση 1.500 κατοίκων Αράβων/Παλαιστινίων από τη συνοικία Σεΐχ Τζαρά της Ιερουσαλήμ, οργάνωσαν Παλαιστίνιοι και Έλληνες αλληλέγγυοι το απόγευμα της Τετάρτης 12 Μαΐου στην Αθήνα.

Αρχικά οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν έξω από το σταθμό του μετρό Πανόρμου και πορεύτηκαν στην πρεσβεία του Ισραήλ, περί τις 5:30 μ.μ. Έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τα πρώτα χημικά έπεσαν κατά των Παλαιστινίων πολύ πριν οι ελληνικές οργανώσεις συγκεντρωθούν (ώρα συγκέντρωσης ήταν η 6 μ.μ.). Συνολικά συγκεντρώθηκαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι.

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι ήταν πολύ μαχητικοί και εξοργισμένοι. Οι δικοί τους άνθρωποι, φίλοι και συγγενείς τους δολοφονούνται από τον στρατό του Ισραήλ. Η πιο φονική μηχανή πολέμου χρησιμοποιείται κατά άοπλων διαδηλωτών, κατά προσκυνητών σε τεμένη ή για ανηλεή αντίποινα ως τιμωρία για τη ρίψη μερικών ρουκετών από τη Γάζα.

Στην Ελλάδα, τα ΜΑΤ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στενού φίλου και στρατηγικού σύμμαχου του υπόδικου για διαφθορά ακροδεξιού Νετανιάχου, χρησιμοποίησαν ως αφορμή μικροεπεισόδια -το πέταγμα μιας πέτρας προς την πρεσβεία του Ισραήλ από πολύ μεγάλη απόσταση, ή το σκαρφάλωμα κάποιου νεαρού Παλαιστίνιου σε αστυνομική παραταγμένη κλούβα-, για να επιτεθούν βίαια κατά των Παλαιστινίων αλλά και κατά των Ελλήνων διαδηλωτών που εμφανώς δεν συμμετείχαν σε επεισόδια. Με χημικά και κρότου λάμψης –μάλλον made in Israel- τα ελληνικά ΜΑΤ διέλυσαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές δολοφονίες Παλαιστινίων.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν το παλαιστινιακό δίκτυο Samidoun, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, το Αντιιμπεριαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο (Τουρκίας-Κουρδιστάν), το ΕΕΚ, ΝΑΡ, ΚΚΕ (μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, ΔΕΑ, ο πολιτικός χώρος ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση (AΠΟ). Το Σάββατο, 5 μ.μ. είναι προγραμματισμένη νέα μεγάλη συγκέντρωση στο μετρό Πανόρμου και πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη πριν τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ και τους βομβαρδισμούς της Γάζας, αφιερωμένη στην τραγωδία του Παλαιστινιακού λαού, στην ΝΑΚΜΠΑ (Καταστροφή) που σηματοδότησε η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ στα εδάφη, το χωριά και τις πόλεις του Αραβικού Παλαιστινιακού λαού.