ΑΛΒΑΝΙΑ: Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

Στην Αλβανία δεν πρέπει να αρρωσταίνεις, γιατί αν αρρωστήσεις και δεν έχεις χρήματα είτε θα ζοριστείς πολύ είτε θα πεθάνεις.

Όσο κυνικό κι αν ακούγεται, δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Σε προηγούμενο κείμενο είχαμε περιγράψει την κατάσταση στη δημόσια παιδεία. Είναι σχεδόν αδύνατο να μην συμβαίνει και στην υγεία. Eίναι πλέον γεγονός σε κάθε μεγάλη πόλη υπάρχουν τουλάχιστον δυο ιδιωτικά νοσοκομεία. Και το απίστευτο, όλα αυτά τα νοσοκομεία έχουν και πιασάρικα ονόματα: “Amerikan, Gjermani, Europiani, Hygeia, Salus και άλλα”. Το πιο γνωστό από όλα είναι το Amerikan το οποίο έχει αρκετά παραρτήματα σε όλη τη χώρα.

Κατά τα πρώτα τους χρόνια τα νοσοκομεία αυτά λειτούργησαν με γιατρούς από το εξωτερικό για να αυξήσουν το κύρος τους. Όμως σιγά σιγά κατά 95% το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αποτελείται από Αλβανούς εκτός απ’ το «Υγεία» που έχει έναν αριθμό Ελλήνων γιατρών και το «Salus” Ιταλούς. Τα νοσήλεια για αυτά τα νοσοκομεία είναι υπέρογκα. Μια επίσκεψη στα εξωτερικά Ιατρεία κοστίζει 3.000 ALL ή 21.42 ευρώ. Nα μη μιλήσουμε για τον τιμοκατάλογο των άλλων υπηρεσιών που προσφέρουν. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω ότι η γέννηση ενός παιδιού με καισαρική τομή στο Hygeia και στο Amerikan κοστίζει το λιγότερο 5.000 ευρώ, ενώ επέμβαση με μπαλονάκι στην καρδιά στο Gjermani κοστίζει 10.000 ευρώ.

Θα ρωτήσει κανείς, είναι δυνατόν κάποιος ασθενής να καλύψει τέτοια υπέρογκα ποσά; Θέλοντας και μη προσπαθεί να τα βρει από συγγενείς και φίλους μιας και το δημόσιο σύστημα έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό. Νοσοκομεία με άθλιες συνθήκες υγιεινής, υποδομών, θέρμανσης, σίτισης. Πολλές φορές ειδικά σε περιφερειακά νοσοκομεία δεν παρέχουν τα απαραίτητα φάρμακα και οι συγγενείς των ασθενών είναι αναγκασμένοι να παίρνουν το χαρτάκι από το γιατρό και να πηγαίνουν στο φαρμακείο και να αγοράζουν οι ίδιοι. Η Αλβανία διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο σε φαρμακεία.

Η παρούσα κυβέρνηση «καθάρισε» το παρεμπόριο μέσα στα νοσοκομεία. Βέβαια, αυτό μεταφέρθηκε κάποια μέτρα πιο μακριά από αυτά. Επίσης, ψήφισε ένα νόμο ότι τα περισσότερα φάρμακα θα είναι δωρέαν και όσοι λαμβάνουν μισθό κάτω από 30.000 ALL (214 ευρώ) δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν εισφορές για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και το κράτος πρέπει από το 4% του ΑΕΠ να δίνει πάνω από το 10% για την Υγεία. Μόνο μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να κάνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο. Μια κυβέρνηση των εργατών και των απλών χωρικών μπορεί μπορεί να εξασφαλίσει δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.