ΑΝΑΚΑΠΤΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

Μία “κρυφή” ύφεση υπάρχει ήδη μέσα στην πολυαναμενόμενη ανάκαμψη του ελληνικού καπιταλισμού τα επόμενα χρόνια. 

Αυτή προέρχεται από την αύξηση των εισαγωγών, η οποία έχει έλθει πολύ νωρίτερα από την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, διαψεύδοντας απολύτως τις προβλέψεις των ξένων και Ελλήνων αστών οικονομολόγων που περίμεναν να ανακάμψουν πρώτα οι εξαγωγές (πχ λόγω μείωσης του εργατικού κόστους στην Ελλάδα) και πολύ έπειτα και πολύ λιγότερο οι εισαγωγές. Ωστόσο για άλλη μια φορά συνέβη το αντίθετο.
Η “πρόωρη” αυτή ανάκαμψη των εισαγωγών έχει παρατηρηθεί ήδη από τα μέσα του 2013 , ενόσω δηλαδή ο ελληνικός καπιταλισμός συνέχιζε να βυθίζεται στην ύφεση. Την ίδια ακριβώς περίοδο, καταποντίζονταν οι ελληνικές εξαγωγές λόγω του ακριβού ευρώ και τις κρίσης στις εκτός Ευρωζώνης χώρες, κυρίως στις ΗΠΑ και στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα:
• Στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 η ύφεση ήταν 2,3% . Στο ίδιο ακριβώς τρίμηνο οι εισαγωγές αυξάνονταν σχεδόν με ρυθμό σχεδόν 5%, ενώ οι εξαγωγές έπεφταν κατά 4%.
• Αποτέλεσμα της αύξησης των εισαγωγών και της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών ήταν ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να φτάσει στο δ’ τρίμηνο του 2013 στο 9,6% του ΑΕΠ (4,3 δισ. ευρώ) έναντι 8,3% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα πρόπερσι. Και αυτό για πρώτη φορά μετά το 2010-11. Στην πτώση των εξαγωγών συνέτεινε, φυσικά και η πτώση κατά 4%, λόγω του ακριβού ευρώ αλλά και της κρίσης στις χώρες εκτός Ευρωζώνης.
Μ’ άλλα λόγια ο ελληνικός καπιταλισμός εξακολουθεί να είναι εξαρτημένος από την ξένη παραγωγή.
Παρότι το ποσοστό εξάρτησης έχει πέσει από το 37% του ΑΕΠ που ήταν το 2007 -8 στο 27% του ΑΕΠ το 2013, δεν έχει γίνει παρά ελάχιστη υποκατάσταση των προϊόντων που εισάγονται από προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.
Ωστόσο οι καθεστωτικοί αναλυτές επιμένουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψει ο ελληνικός καπιταλισμός στα προ κρίσης επίπεδα εξάρτησης, τα οποία εκτίναξαν σε δυσθεώρητα ύψη το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών το 2009 επιταχύνοντας τη χρεοκοπία της χώρας.
Και αυτό γιατί, λένε οι ίδιοι αναλυτές, δεν υπάρχει κανένας από τους τρεις λόγους που οδήγησαν σ’ ένα τόσο υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και, βέβαια, σε ένα τόσο υψηλό εμπορικό έλλειμμα.
Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι κατά τους καθεστωτικούς αναλυτές;
Οι τράπεζες έχουν κλείσει την στρόφιγγα του ανεξέλεγκτου δανεισμού, οι αποδοχές των μισθωτών έχουν καθηλωθεί, ενώ οι δημόσιες δαπάνες έχουν καταρρεύσει.
Αυτοί οι τρεις λόγοι θα μπορούσαν πράγματι να κρατούν χαμηλά τις εισαγωγές, αλλά ταυτόχρονα κρατούν χαμηλά την… εγχώρια παραγωγή, ενώ δεν λύνουν φυσικά το πρόβλημα των χαμηλών ελληνικών εξαγωγών.
Για παράδειγμα η συνεχιζόμενη μηδαμινή τραπεζική χρηματοδότηση πλήττει κάθε ελληνική επιχείρηση που έχει ρημαχτεί από το κραχ του 2010-2013 στην Ελλάδα, είτε αυτή, εξάγει είτε όχι. Εξάλλου, η ολοένα και μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στον πάλαι ποτέ μίνι – ζωτικό χώρο του ελληνικού καπιταλισμού (ΝΑ Ευρώπη, Τουρκία, Βόρεια Αφρική) κάθε άλλο παρά δημιουργεί ζήτηση για εξαγωγές γενικά και ελληνικές εξαγωγές ειδικότερα. Αυτό αποτρέπει και τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Δ.Κ.