ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Aνατράπηκε η δεξιά πλειοψηφία στα ΑΕΙ

Χάνει την πρωτοκαθεδρία της η δεξιά ΔΑΠ με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών στους περισσότερους και σημαντικούς συλλόγους φοιτητών στα ΑΕΙ που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 7 Μάη. Αντίθετα, με βάση τα αποτελέσματα που είχαν δημοσιευτεί μέχρι την Πέμπτη 8 Απρίλη τ’ απόγευμα (nka.gr), σε πρώτη δύναμη ανέρχονται οι αριστερές φοιτητικές κινήσεις στο σύνολο τους. Συγκεκριμένα η ΔΑΠ (Νέα Δημοκρατία) έλαβε το 37,3% των ψήφων, ενώ το άθροισμα των ποσοστών της ΠΚΣ (ΚΚΕ), της ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ), της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ) κλπ. έφτασε το 42,8%. Την ίδια στιγμή, η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) έλαβε το 13,7%. Aναλυτικά η νέα κατάταξη δυνάμεων στο φοιτητικό συνδικαλισμό έχει ως εξής σε σχέση πέρσι:
1. ΔΑΠ: 37,3% (-0,77%). Διατηρεί την πρώτη θέση, αν και συνεχίζει για άλλη μια χρονιά να πέφτει, όπως συμβαίνει μετά το 2007.
2. ΠΚΣ: 18,65% (2,42%). Ανέρχεται στη δεύτερη θέση αντί της τρίτης που κατείχε μέχρι πέρσι, μετά τον καταποντισμό της ΠΑΣΠ
3. ΕΑΑΚ: 14,99 % (1,16%). Καταχτά την τρίτη θέση, ξεπερνώντας την ΠΑΣΠ.
4. ΠΑΣΠ : 13,7% (-2,96%). Πέφτει στην τέταρτη θέση από τη δεύτερη που κατείχε διαχρονικά.
5. ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 6,49% (-0,34%). Διατηρεί, χωρίς καμία ουσιαστική αυξομείωση, την πέμπτη θέση.
Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας – ΕΕΚ συμμετείχε και στις φετινές φοιτητικές εκλογές μέσα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ.
Το γεγονός ότι το σύνολο των αριστερών φοιτητικών κινήσεων, παρόλη την διαφορετικότητά τους, καταχτά για πρώτη φορά μετά από δύο περίπου δεκαετίες την πρώτη θέση στο φοιτητικό συνδικαλισμό αποτελεί μια ιστορική τομή.

Οι επερχόμενες διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2014) στα πλαίσια του επερχόμενου «πογκρόμ» της κυβέρνησης των τροϊκανών κατά των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (πχ απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέο εργασιακό) μπορούν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για μία νέα και πρωτοφανή φοιτητική εξέγερση.

Νίκος Τζιρής