ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ..ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ

Το 2013 λένε από το Μέγαρο Μαξίμου πως ήταν “η τελευταία χρονιά οικονομικής ύφεσης” και, με τη βοήθεια της ανάκαμψης, θα γίνει βιώσιμο το -πλαστό- πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε πέρσι η κυβέρνηση.
Τρεις, όμως, είναι οι λόγοι που από τώρα αμφισβητούν από  πλευράς εγχώριων οικονομικών εξελίξεων την έστω και “δειλή” ανάκαμψη του ελληνικού καπιταλισμού : Η αύξηση των εισαγωγών προϊόντων, η  πτώση του βιομηχανικού τζίρου στην εσωτερική αγορά και ο πολύ χαμηλός τζίρος στον τουρισμό  και, τέλος, η  κατάρρευση της παραγωγικότητας της εργασίας.
Πιο αναλυτικά :
•    Οι  εισαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν  κατά 3% στο γ’ τρίμηνο του 2013 (χωρίς καύσιμα).
Παράλληλα, οι εξαγωγές πλην πετρελαιοειδών έπεσαν κατά 8,4% με συνέπεια την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, του “σκληρού πυρήνα” του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 7%.
Κατά τ’ άλλα,  μία από τις δύο μεγάλες “επιτυχίες” του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν ο “μηδενισμός” του παραπάνω ελλείμματος….
Γιατί αυξήθηκαν οι εισαγωγές ξανά;  Γιατί δεν έχει γίνει καμία υποκατάσταση των προϊόντων που εισάγει η ελληνική οικονομία από ντόπιες επιχειρήσεις. Μόλις άρχισε να σταθεροποιείται η καταναλωτική ζήτηση, αμέσως αυτή στράφηκε ξανά προς τα εισαγόμενα προϊόντα.
•    Η  μη – υποκατάσταση των εισαγωγών πάει δίπλα – δίπλα με την καθίζηση του βιομηχανικού τζίρου στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή που στο γ’ τρίμηνο του 2013, δηλαδή στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξανόταν κατά 16%, ο τζίρος που έκανε η ελληνική βιομηχανία από την πώληση των προϊόντων της στην έδρα της, δηλαδή την Ελλάδα, έπεφτε κατά 6,4%. Δηλαδή, οι Έλληνες βιομήχανοι όχι μόνο δεν κέρδισαν ούτε ένα ευρώ από την ιστορικών διαστάσεων “εισβολή” ξένων τουριστών στην Ελλάδα αλλά .. έχασαν κιόλας. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι  πως ελάχιστα αυξήθηκαν τα έσοδα των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, εστιατορίων, καφετεριών της χώρας. Συγκεκριμένα, ο τζίρος του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι αυξήθηκε μόλις κατά 1,2%.  Εξάλλου, η μέση δαπάνη για τους μη – κατοίκους που ταξίδεψαν στην Ελλάδα ανήλθε φέτος το καλοκαίρι σε 652 ευρώ έναντι 687 το 2012, γεγονός που υποδεικνύει πως το “μέσο ποσοστό κέρδους” από τον τουρισμό πέφτει…
•    Ο δείκτης παραγωγικότητας της εργασίας κατέρρευσε στο εννιάμηνο του 2013. Συγκεκριμένα το μέσο προϊόν ανά εργάτη έπεσε κατά 2%. Αντίθετα το 2012, η παραγωγικότητα “έτρεχε” με 1,6%. Το “παράδοξο” είναι πως η παραγωγικότητα των εργαζομένων κατέρρεε, την ίδια στιγμή που έπαψε να πέφτει το πλήθος τους με τους ρυθμούς που έπεφτε τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, στο εννιάμηνο του 2013 η απασχόληση μειώθηκε  κατά 4,4% έναντι μείωσης 7,7% το 2012. Και αυτό γιατί η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία συνέχισε να πέφτει και το 2013 με τους ίδιους ρυθμούς που έπεφτε και το 2012. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στη θέση τους ή μπήκαν στη θέση άλλων το 2013 κάθε άλλο παρά αύξησαν την αξία της παραγωγής….

Δ.Κ.