Αναταραχή σε σχολές και σχολεία

 

Νέο συλλαλητήριο στις 29 Οκτωβρίου

Μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο “Νέο Λύκειο” και το νόμο Γαβρόγλου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιούνται από την αρχή του σχολικού έτους.
Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου μαθητές μαζί με φοιτητές έκαναν κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας, καταλαμβάνοντας το γραφείο του Υπουργού. Κεντρικά συνθήματα ήταν “δημόσια και δωρεάν Παιδεία”, “κάτω το Νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο” κ.λπ.
Το νέο ραντεβού δίνεται στις 29 Οκτώβρη, οπότε έχει προγραμματισθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Την ίδια στιγμή στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις λόγω της διάσπασης του τμήματος ΦΠΨ (Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας).
Συγκεκριμένα, το ΦΠΨ διασπάται σε τμήμα Φιλοσοφίας και τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ενώ ο τομέας Ψυχολογίας αφομοιώνεται στο ήδη υφιστάμενο τμήμα ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Αντιδράσεις προκαλεί, κυρίως, το ζήτημα ότι στο σχέδιο νόμου δεν ορίζονται συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τον πρώην παιδαγωγικό τομέα, καθώς έχει τεθεί και το ζήτημα της απόσπασης της ”επάρκειας” από τα πτυχία, με αποτέλεσμα οι μισοί φοιτητές να πετιούνται στην ανεργία.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (Φ.Ε.Π.Α.).
Εστίες που υπολειτουργούν χωρίς τεχνικούς, χωρίς πλυντήρια, ελλιπή φωτισμό κ.λπ. Οι αιτήσεις για διαμονή να φτάνουν τις 264 ενώ τα διαθέσιμα δωμάτια φτάνουν μόλις τα 80. Το εστιατόριο λειτουργεί με εταιρεία catering. Ήδη οι φοιτητές του ΣΟΦΕΠΑ (Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών) έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας να μη λειτουργήσει το εστιατόριο με υπεργολάβους κ.ά.
Γ.Γ.