Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους με πλήρεις αποδοχές

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες, η Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, η συλλογικότητα δράσης εργαζομένων και ανέργων, κάνει την καμπάνια για την ανεργία και την επισφάλεια, με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και διαμονής και στις εργατικές διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Παρακάτω δημοσιεύουμε το κείμενο της προκήρυξης αυτής.

Είμαστε πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι. Και τα σχέδιά τους είναι να γίνουμε πολλοί περισσότεροι μέσα στο 2022.

Η επικείμενη απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης για την πανδημία, οδηγεί σύμφωνα με τις προβλέψεις τους (ΕΚΤ, Κομισιόν, κ.λπ.) σε χιλιάδες νέες πτωχεύσεις επιχειρήσεων και σε «αναδιαρθρώσεις» μεγάλων εταιριών, ιδιωτικών και κρατικών, με δεκάδες χιλιάδες νέες απώλειες θέσεων εργασίας.

Είναι γι’ αυτό που προωθούν λυσσασμένα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που τους λύνει τα χέρια στις απολύσεις, σχεδόν μηδενίζει το κόστος των αποζημιώσεων στους εργοδότες, καταργεί το οκτάωρο, ισοπεδώνει τις συλλογικές συμβάσεις και ποινικοποιεί κάθε απεργιακή αντίδραση της εργατικής τάξης ενάντια σ’ αυτό τον νέο εφιάλτη που δρομολογεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από το 1,1 εκατ. ανέργους που είμαστε σήμερα, σχεδόν 600 χιλιάδες ήμαστε εδώ και καιρό μακροχρόνια άνεργοι, έξω από κανονική δουλειά. Υπάρχουν γενιές ενηλίκων που δεν έχουν γνωρίσει από τα μνημονιακά χρόνια μέχρι και σήμερα τι σημαίνει κανονική δουλειά και τακτική αμοιβή.

Υπάρχουν οι νέες γενιές που σχεδόν μαζί με το πτυχίο ή το απολυτήριο του Λυκείου μπαίνουν στις λίστες των ανέργων με ελάχιστες ελπίδες για μία τακτική δουλειά για μία ανθρώπινη ζωή.  

Και τώρα, καθώς ετοιμάζονται για την μετά – covid εποχή, βήμα το βήμα μας κόβουν και τα τελευταία γλίσχρα επιδόματα που είχαν υποχρεωθεί να δώσουν λόγω της πανδημίας, είτε σε χρήματα, είτε σε είδος (τρόφιμα/ΤΕΒΑ), είτε σε υπηρεσίες (υγεία, κατοικία). Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, είμαστε σε δουλειές του ποδαριού, επιδοτούμενες, με ημερομηνία λήξης σε έξι – οκτώ – δέκα μήνες.

Και πάλι, μετά στην ανεργία. Μια ζωή στην επισφάλεια.

Αυτή δεν μπορεί να είναι η ζωή μας, η δική μας και των παιδιών μας. Βάζουν πρόσχημα την πανδημία για να δεχτούμε τα ψίχουλα της επιδοματικής επιβίωσης, αλλά εμείς δεν ξεχνάμε ότι εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, η ανεργία μετριέται με εκατομμύρια ανέργους σ’ αυτόν τον τόπο του μαρτυρίου των τριών μνημονίων, των κυβερνήσεων του Παπαδήμου, του Σαμαρά, του Τσίπρα, του Μητσοτάκη. Φτάσαμε στο σημείο να ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ επίσημο ποσοστό ανεργίας το 16% και να γιορτάζουν!

Ακόμα και όσοι ακόμα έχουμε μια ψευτο-δουλειά ζούμε με τον κίνδυνοτης ζωής μας εξ αιτίας της πανδημίας στους χώρους εργασίας που έχουν μετατραπεί σε επωαστήρια της πανδημίας.  

Πόσοι από τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας δεν χάθηκαν εξ αιτίας των συνθηκών εργασίας, που κρύβουν κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικαλιστική γραφειοκρατία και που γι’ αυτές όταν βγαίνουμε στον δρόμο μας κυνηγάνε οι Αύρες και οι σιδερόφρακτοι της κυβέρνησης;

Όσο για την περιβόητη «έξοδο» από την πανδημία, όταν και όποτε εμβολιασθεί ο κόσμος, σύμφωνα με τους κεντρικούς τραπεζίτες θα συνοδεύεται από κύμα χρεοκοπιών επιχειρήσεων που μέχρι τώρα κρατιούνταν ζωντανές με τα κρατικά προγράμματα στήριξης.

Οι χρεοκοπίες σημαίνουν απολύσεις, νέες απολύσεις, μαζικές απολύσεις και μάλιστα ταυτόχρονα με την επανεκκίνηση των μαζικών πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας…

Τι θα κάνουμε; Θα περιμένουμε να γίνει πρώτα το κακό και μετά να κινηθούμε; θα πνιγούμε σε ένα νέο εφιάλτη για να κερδίσουν και πάλι οι τράπεζες και οι κυβερνήτες, που θα μας πετάνε έξω από τις δουλειές και τα σπίτια μας;

Σ’ αυτήν την κατάσταση της μισής δουλειάς – μισής ζωής χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι, συλλογικά, όλοι μαζί.

Εμείς εδώ στους δήμους της πολύπαθης Δυτικής Αθήνας και οι άλλοι, πρέπει να πιάσουμε ο ένας το χέρι του άλλου και να σταθούμε μαζί απέναντι σ’ αυτό που ήδη ζούμε αλλά και σ’ αυτό που μας ετοιμάζουν.

Μαζί σε ένα μέτωπο αγώνα για την ζωή μας, για τα αυτονόητα, για μόνιμη σταθερή δουλειά, για κατάργηση της ελαστικής εργασίας, για μισθούς που να κάνουν την ζωή μας πραγματική ζωή, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, για Υγεία, Παιδεία, Κατοικία.

Σ’ αυτόν τον αγώνα η συλλογικότητά μας, η Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια αυτήν την προσπάθεια για να βρεθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, να σπάσουμε την απομόνωση της ανεργίας και της απογοήτευσης, να συλλογικοποιήσουμε την δράση και τις ζωές μας, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, σπουδαστές, σε ένα μέτωπο αγώνα για τις ζωές μας.

Στάσου δίπλα σ’ αυτόν που σ’ έχει ανάγκη, στάσου δίπλα σ’ αυτόν που ζει κι αυτός την δική σου ανάγκη.

14/04/2021

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

(για επικοινωνία: ergatikisymmaxia@gmail.com, ergatikisymmaxia.blogspot.com)