Η Μarah Βakir, 23 χρόνων απελευθερώθηκε. Συνελήφθη και κλείστηκε στη φυλακή σε ηλικία 15 χρόνων!

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι που κρατούσε η Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ανταλλάχθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 24/11/2023 με 39 Παλαιστίνιους φυλακισμένους, κυρίως γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν στις φυλακές του Ισραήλ. Αυτοκίνητα του Ερυθρού Σταυρού μετέφεραν τους απελευθερωμένους ομήρους στο Αιγυπτιακό έδαφος απ’ όπου μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ από το σημείο ελέγχου Kerem Shalom. Αναμένεται τις επόμενες τρεις ημέρες να συνεχιστεί η ανταλλαγή 150 ομήρων της Χαμάς με βάση την συμφωνηθείσα αναλογία 1 προς 3. Συνολικά προβλέπεται η ανταλλαγή 150 Ισραηλινών ομήρων με τριπλάσιους Παλαιστίνιους φυλακισμένους. Και ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά την τετραήμερη εκεχειρία επαναλαμβάνουν οι ακροδεξιοί σιωνιστές υπουργοί.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων που κρατούνται από την Χαμάς με φυλακισμένους Παλαιστίνιους συνοδεύεται με 4ήμερη εκεχειρία, αποστολή φαρμακευτικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας στην ισοπεδωμένη από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς Γάζα. Ύστερα από 49 ημέρες ολοκληρωτικού πολέμου, με βομβαρδισμούς από αέρος, ξηράς και θάλασσας, καταστροφές των νοσοκομείων, σχολείων, φούρνων, πολυκατοικιών και όλων των υποδομών, η 4ήμερη εκεχειρία, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, δίνει ένα μέτρο της αποτυχίας του Ισραήλ να συντρίψει το ένοπλο αντάρτικο κίνημα της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ και των άλλων μαχητικών οργανώσεων. Φυσικά, με το βαρύ τίμημα των δολοφονιών, γιατί περί αυτού πρόκειται, 13.300 Παλαιστινίων αμάχων, τον τραυματισμό 26.000 και την καταστροφή και κατάληψη του κέντρου της Γάζας από τον Ισραηλινό στρατό.

Σε τούτο το σημείωμα δεν θέλουμε να κάνουμε μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης, θέλουμε όμως να επισημάνουμε ένα γεγονός το οποίο περνάει ασχολίαστο από το σύνολο των μαζικών μέσων και των επισήμων δηλώσεων των ηγετών της Δύσης.

Το Ισραήλ και σύσσωμος ο δυτικός ιμπεριαλιστικός κόσμος ισχυρίζονται ότι η Χαμάς είναι “τρομοκρατική”. Βέβαια οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατία κάθε αγώνα των λαών για ελευθερία και δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα των λαών να αγωνίζονται με όλους τους τρόπους και ένοπλα για την απελευθέρωσή τους.

Ας εστιάσουμε όμως στους πρώτους 39 φυλακισμένους που απελευθερώνει το Ισραήλ. Τι είναι; Eίναι 24 γυναίκες και 15 έφηβοι, παιδιά από 13 έως 17. Η ύπαρξη αυτών των φυλακισμένων αποκαλύπτει με κραυγαλέο τρόπο το καθεστώς που έχει επιβάλει το Ισραήλ στα Κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.

Αυτές οι γυναίκες και τα παιδιά δεν είναι εγκληματίες και τρομοκράτες όπως ισχυρίζεται η σιωνιστική ακροδεξιά και φασιστική συμμαχία που κυβερνά το Ισραήλ. Είναι μανάδες, νεαρές κοπέλες, φοιτήτριες, που η πολιτική δράση τους δεν αρέσει στο Ισραήλ και τις φυλάκισε παράνομα. Οι έφηβοι είναι παιδιά που σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες του λαού της Παλαιστίνης κατά των δυνάμεων Κατοχής πέταξαν μια πέτρα σε ένα τανκ ή ύψωσαν μια σημαία της Παλαιστίνης ή φώναξαν συνθήματα για “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”. Δεν είναι εγκληματίες και η αντίσταση στην Κατοχή δεν είναι έγκλημα!

Το Ισραήλ, “η μόνη δημοκρατία” στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον δυτικό ιμπεριαλιστικό μύθο πώς αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες; Με βία, τρομοκρατία, πυροβολισμούς “στο ψητό”, πάνω στα σώματα παιδιών και μανάδων και νεαρών Παλαιστινίων αγωνιστών, μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις.

Στη κοινοβουλευτική δημοκρατία του Ισραήλ πάνω από 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν βιώσει τη φυλάκιση στη διάρκεια των 75 χρόνων ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Κατά μέσο όρο 8.000 ετησίως. Πριν την επίθεση των ανταρτών της Χαμάς (Ταξιαρχίες al Qassam) κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές συνολικά 4.650 Παλαιστίνιοι. Από αυτούς οι περίπου 780 είναι φυλακισμένοι υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης. Η διοικητική κράτηση ήταν μια πρακτική της βρετανικής αποικιακής Εντολής προτού υιοθετηθεί από το Σιωνιστικό καθεστώς. Τα εντάλματα κράτησης μπορούν να εκδοθούν με ισχύ έως και 6 μήνες κάθε φορά, με βάση «απόρρητα στοιχεία» που επικαλούνται οι αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες του Ισραήλ, στοιχεία που αρνούνται να κοινοποιήσουν τόσο στον κρατούμενο όσο και στον δικηγόρο του. Αυτές οι εντολές μπορούν να ανανεώνονται επ’ αόριστον, με αποτέλεσμα πολλοί Παλαιστίνιοι να περνούν χρόνια στη φυλακή υπό διοικητική κράτηση, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα απελευθερωθούν. Ουσιαστικά είναι μια πρόσθετη μορφή συλλογικής τιμωρίας και ψυχολογικών βασανιστηρίων.

Τώρα, στις συνθήκες πολέμου, πάνω από 2000 είναι οι συλληφθέντες στη Δυτική Όχθη αυξάνοντας τον αριθμό των φυλακισμένων Παλαιστινίων στις 7.000 περίπου, ενώ δεκάδες είναι οι δολοφονημένοι από Ισραηλινά πυρά του στρατού ή των ακροδεξιών φασιστών εποίκων.

Το ισραηλινό κράτος αντί να δώσει ειρήνη και προστασία στον Εβραϊκό λαό που μαρτύρησε στα στρατόπεδα θανάτου των Γερμανών ναζί και των συνεργατών τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, έχει εξελιχθεί σε κράτος φυλακή. Ένας λαός, ο Αραβικός Παλαιστινιακός λαός έχει τη μεταχείριση που είχαν οι γηγενείς της Αμερικής, οι Ινδιάνοι, από τους έποικους της Ευρώπης. Με την αμέριστη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική βοήθεια των χωρών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της καπιταλιστικής Ελλάδας.