ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ "ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ"


(15%  μείωση, 66% αύξηση)
του Βαγγέλη Σακκάτου

Όταν ο μέγας συνταγματολόγος εν μια νυκτί, προκειμένου να μας σώσει, μεταβλήθηκε και σε… μέγα οικονομολόγο, ως «τσάρος της οικονομίας» στην κυβέρνηση της κακιάς ώρας του ΓΑΠ, κάποιο πρωί του 2011 σκαρφίστηκε την φορολόγηση των ηλεκροφωτιζόμενων επιφανειών και την είσπραξη του τέλους Ε.Ε.Τ.Α. (Εκτακτο  Ειδικό Τέλος Ακινήτων) μέσω  της ΔΕΗ, με την απειλή διακοπής του ρεύματος. Και είπε στις επεξηγηματικές δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος ο επονομαζόμενος και Μπένι, πως αυτό το έκτακτο τέλος, το επονομασθέν επιτυχώς και «χαράτσι» είναι μόνο για ένα χρόνο και μετά θα μπει στο υπό επεξεργασία φορολογικό νομοσχέδιο, «ως φορολογικό ασφάλιστρο» για να μην μας παίρνουν τα σπίτια.
«Σαν τη λογιάζεις μια δουλειά όρτσα και μη φοβάσαι, αμόλα την τη νιότη σου και μη τηνε λυπάσαι», λέει μια κρητική μαντινάδα.
Και ενώ ήταν μόνο για ένα χρόνο μετά έγινε για δύο που έγιναν τρία και βλέπουμε.
Ανέκαθεν ακούγαμε από την αφηνιασμένη αντίδραση, κυρίως τον καιρό του εμφυλίου αλλά και μετά, πως οι κομμουνιστές, εκτός των άλλων κακών που μας έκαναν, θα μας έπαιρναν και τα σπίτια.
Αλλά όπως ειναι γνωστό, το σπίτι είναι αξία χρήσης. Ο κομμουνισμός κοινωνικοποιεί τα μέσα παραγωγής, όχι τις αξίες χρήσης, που σκοπός του είναι ακριβώς αυτές τις αξίες να προσφέρει στους εργαζόμενους και στο λαό.
Κοινωνικοποιεί τα μέσα παραγωγής στους βασικούς τομείς της παραγωγής, αναγκαίους για τη λειτουργία της κοινωνίας, που τα έχουν σφετεριστεί απο αυτήν οι κάτοχοί τους οι καπιταλιστές, ακριβώς για να προσφέρει σε αυτήν, στην κοινωνία, τις αναγκαίες αξίες χρήσης, επομένως αν χρειάζονται και σπίτια, σε αυτούς που παράγουν τα πάντα και στερούνται σχεδόν τα πάντα.
Σήμερα το κεραμύδι του κάθε Έλληνα κινδυνεύει και απειλείται από τους τραπεζίτες, τους τοκογλύφους, το διευθυντήριο των πολυεθνικών των Βρυξελλών (Ε.Ε), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ. […]
Αλλά το πιο προκλητικό έγινε τελευταία. Σε πολλά χωριά της Ερύσσου Κεφαλονιάς, αλλά και σε άλλα του νησιού, όπως και σε άλλα μέρη της ελληνικής επαρχίας, τα 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο του «χαρατσιού» γίνανε 5, ενώ λέγανε πώς το «χαράτσι» του 2013 θα μειωθεί κατά 15%. Αυτό έγινε, αλλά αφού πρώτα το συνολικό ποσό σε πολλούς καταναλωτές αυξήθηκε κατά 66%. Έτσι, σε λογαριασμό 140 τ.μ στο Νιοχώρι Ερύσσου, που ο καταναλωτής πλήρωνε «χαράτσι» 140×3 = 420 ευρώ, τώρα, στον καινούριο λογαριασμό, με ημερομηνία έκδοσης 19/8/2013, και αυστηρή «Ειδοποίηση διακοπής ρεύματος! Έχετε οφειλές απο προηγούμενους λογαριασμούς σας. Παρακαλούμε για την άμεση εξόφλησή τους», για το 2013 αναγράφεται: Τ.Μ 140×1,05 συντελεστής προσαύξησης, x5,00 = 735,00 ευρώ. Έκπτωση 15%. ΕΕΤΑ 2013, 735,00 συντελεστής έκπτωσης x0,15, ποσό έκπτωσης 110,25. Τελική χρέωση ΕΕΤΑ 2013 735,00. Έκπτωση 15% = 110,25 ευρώ = τελικό ποσό 624,75 ευρώ.
Και στον υποτιθέμενο συνοπτικό λογαριασμό της πρώτης σελίδας, που το συνολικό ποσό πληρωμής είναι 276 ευρώ και αν αφαιρέσουμε το «χαράτσι» που η δόση του είναι 124,95, μένουν 151 ευρώ, αναγράφεται και «Προηγούμενο Ανεξόφλητο Ποσό 416,80 ευρώ), ενώ ο καταναλωτής δεν οφείλει απολύτως τίποτα.
Έτσι, η τακτική της απειλής διακοπής ρεύματος συνεχίζεται εντατικά, ακόμα και με επίκληση απαίτησης ανύπαρκτων οφειλών, με τυποποιημένα έντυπα σλόγκαν στους λογαριασμούς. Ας αφήσουμε που στο συνοπτικό λογαριασμό της πρώτης σελίδας, τα αναφερόμενα ποσά αθροιζόμενα δεν είναι 151 ευρώ αλλα 80!
Για την αύξηση του «χαρατσιού» κατά 2 ευρώ το τ.μ., η εξήγηση που δόθηκε από την Εφορία, την ΔΕΗ και το Δήμο (οι οχτώ Δήμοι της Κεφαλονιάς με τον Καλλικράτη της διάλυσης έγιναν ένας), είναι πως από το 1993 υπήρχε ένα Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που αφορούσε ένα ασήμαντο ποσό, που πολλοί Δήμοι και Κοινότητες δεν το εισέπραταν.
Αυτό υπήρξε όμως αρκετή αφορμή σήμερα για τον σχεδόν διπλασιασμό του ΕΕΤΑ. Το βρήκαν λοιπόν τώρα οι Στουρνάρες και το κοπανήσανε πάνω στο «χαράτσι» αυξάνοντας το κατά 66%.
Οι Δήμοι λένε πως αυτό δεν έχει αναδρομική ισχύ και κακώς μπήκε στο «χαράτσι», που παρά το ότι το ποσό είναι ασήμαντο, σχεδόν το διπλασίασαν.
Και ο Δήμος Κεφαλονιάς κάνει διορθώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρονικά και τις στέλνει στη ΔΕΗ μηδενίζοντας το ΤΑΠ.
Δεν πληρώνουμε λοιπόν το «χαράτσι» και αναμένουμε το αποτέλεσμα, ζητώντας την άμεση κατάργηση όλων των «χαρατσιών».

Κεφαλονιά, Φθινόπωρο 2013
Βαγγέλης Σακκάτος