Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Καρλόβασι της Σάμου

Στις 22/10/2017 έγινε αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου μετά απο κοινό κάλεσμα των Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Σάμου και Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – αλληλεγύη στους Προσφυγες. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε και η Λ.Α.Α.Σ.

Λίγο νωρίτερα και την ίδια μέρα στο Βαθύ, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της ακροδεξιάς-ρατσιστικής κίνησης ΣΑΜΟΣ SOS με κεντρικό ομιλητή τον ευρωβουλευτή Ν. Μαριά (πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛΛ).

Υπενθυμίζουμε οτι οι ακροδεξιοί της ΣΑΜΟΣ SOS το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσαν τους πρόσφυγες για λιποταξία και ότι στόχος τους είναι να ισλαμοποιήσουν το νησί, και προπηλάκιζαν όποιον είναι αλληλέγγυος στους πρόσφυγες, ενώ μέσα από ανακοινώσεις τους αλλά και ατομικές τοποθετήσεις μελών και υποστηρικτών της κίνησης σε τοπικά ΜΜΕ και τοπικά συμβούλια απειλούσαν ότι θα «βγουν με τις καραμπίνες» εναντίον των προσφύγων.

Στην τελευταία συγκέντρωση τους λοιπόν, φρόντισαν να κρύψουν τους οργανωμένους χρυσαυγίτες απο τη διαδήλωση ενώ τις προηγούμενες μέρες μοίρασαν προκηρύξεις (προφανώς με την άδεια του κράτους) μέσα στο κέντρο κράτησης προσφύγων με σκοπό να καλέσουν τους πρόσφυγες να κατέβουν μαζί τους, και να διαμαρτυρηθούν μαζί για την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό. Ρίχνουν τους τόνους προκειμένου να παγιδεύσουν μέρος της τοπικής κοινωνίας, και να κάμψουν τις αντιδράσεις που είχαν προκύψει από τις μαφιόζικες τακτικές, απειλές και τραμπουκισμούς του προηγούμενου διαστήματος.

Όσον αφορά την συγκέντρωση μας στο Καρλόβασι, κατά την διάρκειά της, πραγματοποιήθηκε μικροφωνική, με άτομα από κάθε συλλογικότητα να κάνουν τοποθετήσεις και να τονίζουν την αναγκαιότητα της καταπολέμησης των ακροδεξιών και φασιστικών ιδεών, που εξαπλώνονται και δηλητηριάζουν την κοινωνία μας. Στην συνέχεια ακολούθησε πορεία, κατά την διάρκεια της οποίας ακούστηκαν αντιφασιστικά και αντι-ιμπεριαλιστικά συνθήματα. Η συμμετοχή του κόσμου, για τα τοπικά δεδομένα, ήταν ικανοποιητική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι προσδοκίες μας δεν ήταν μεγαλύτερες. Θετική ήταν και σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση του κόσμου στις εξορμήσεις που έγιναν για την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης, στις σχολές, αλλά και σε αρκετά χωριά της Σάμου.

Εμείς στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα και τις κινητοποιήσεις των προσφύγων για την επανένωση με τις οικογένειες τους μέσα στο εξάμηνο, και παλεύουμε στο δικαίωμα τους να μπορούν να πάνε όπου εκείνοι επιθυμούν.
Συνεχίζοντας τον αγώνα μας ενάντια στα κλειστά σύνορα της Ευρώπης – Φρούριο και για την πλήρη και ισότιμη ένταξη όλων των προσφύγων στις χώρες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, απαιτούμε προστασία, δικαιώματα, ελευθερίες για τους πρόσφυγες, ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, σίτισης, περίθαλψης, να σταματήσουν τώρα οι απελάσεις, οι φυλακίσεις και η γκετοποίηση των προσφύγων.

Φάνης Μ.