Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

H πραγματικότητα πίσω από την προπαγάνδα για την υγεία

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία στις 11 Μάη στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στους Αμπελοκήπους η προεκλογική συγκέντρωση της κίνησης με θέμα την υγεία, την κατάρρευση του ΕΣΥ, τα ναρκωτικά. Μίλησαν: Ο Μιχάλης Ρίζος γιατρός, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο “Αττικόν”, η Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος κοινωνικών ιατρείων αλληλεγγύης, πρώην διευθύντρια του 18 ΑΝΩ και η Λυδία Κατή, φοιτήτρια νοσηλευτικής.
Δημοσιεύουμε ένα μέρος της εισήγησης του μάχιμου γιατρού Μ. Ρίζου που αποδομεί την εικόνα που ο Σύριζα, με τα παπαγαλάκια του, παρουσιάζει για την συμβολή του στη “διάσωση” του ΕΣΥ!
«Στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει ένα νέο μοντέλο υγείας συμβατό με τις ανάγκες του σύγχρονου καπιταλισμού: με τον μεγάλο ιδιωτικό τομέα βασικό πυλώνα του, τα μικρομεσαία ιατρεία κατεστραμμένα και το δημόσιο, υβρίδιο εμπορευματοποιημένων υπηρεσιών για τους έχοντες και υποβάθμισης για τους πολλούς και καταφρονεμένους.

Ας δούμε συγκεκριμένα:
– Οι δημόσιοι προϋπολογισμοί παραμένουν μνημονιακοί και ταξικοί. Τα ελάχιστα ποσά που δόθηκαν παραπάνω για την υγεία πάνε για την ξεχρέωση των προμηθευτών και όχι του λαού (γι’ αυτό και οι διοικητές των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ κ.λπ. μετατρέπονται σε λογιστές – ελεγκτές των πλεονασματικών στόχων). Στους εργαζόμενους δεν έχει επιστραφεί τίποτα από τα κλεμμένα των μνημονίων.
Από το 2013 (συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) μέχρι και το 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 30,3%. Μόνο επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει περικοπεί κατά 432 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος “μεταμνημονιακός” προϋπολογισμός για το 2019, μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 780 εκατ. ευρώ.

Παρά τα θηριώδη πλεονάσματα μέχρι (5,5 δις ευρώ) – (τόσο προσδιόρισε η κυβέρνηση το δημοσιονομικό χώρο μέχρι το 2021 στο πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε στην Κομισιόν) οι δαπάνες για την υγεία θα μειωθούν από 5,2% στο 4,7% του ΑΕΠ (όπως και όλες τις δημόσιες επενδύσεις).
– Η συμμετοχή του λαού στη φαρμακευτική δαπάνη από το 9% εκτινάχτηκε στο 30% τα τελευταία 5 χρόνια.
– Και όπου απουσιάζει το κράτος… πλακώνουν οι χορηγοί! Μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι και εφοπλιστικά ιδρύματα που βάζουν χέρι στο ΕΣΥ στην αρχή ως δωρητές – φιλάνθρωποι και μετά ως μέτοχοι – συνιδιοκτήτες. Έχουν αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τις προμήθειες, με βάση τα συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών και όχι τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής υγείας. Το σκάνδαλο Novartis είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κανονική ιδιωτικοποίηση! Το Νοσοκομείο Σαντορίνης είναι ο προπομπός για το μέλλον των δομών Υγείας οι οποίες θα λειτουργούν πλέον ως αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις. Όσες δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό θα κλείνουν. Με αυτό το κριτήριο φτιάχνουν τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων και σχεδιάζουν την ολοήμερη (ιδιωτική!) λειτουργία τους.

Οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης διευρύνονται και σήμερα κυμαίνονται περίπου στο 25% του συνόλου του προσωπικού. Τμήματα και κλινικές κλείνουν, γιατί δεν καλύπτουν το “κόστος λειτουργίας τους”, ενώ ολόκληρο το 2018, δεν προκηρύχθηκε ούτε μια θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
Η πρόσφατη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική της για παραπέρα μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών. Η ΕΕ, κυβερνήσεις και αστοί επιστήμονες έχουν κοινή θέση ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών αποκατάστασης της υγείας για το λαό.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολυδιαφημισμένες ΤΟΜΥ έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος θα λειτουργεί σαν “κόφτης” -και μάλιστα έναντι ποινής- προκειμένου το “κόστος” του κάθε ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει το όριο του πετσοκομμένου προϋπολογισμού. Ακόμη και στην πλήρη ανάπτυξή του, στις ΤΟΜΥ προβλέπεται 10λεπτη “εξέταση” ανά ασθενή, από ένα γιατρό που έχει σύμβαση εργασίας για 2 χρόνια, με τα ελάχιστα “βασικά πακέτα” να μην παρέχονται καν λόγω ελλείψεων σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό.
Στη Μεγάλη Βρετανία, στην ΠΦΥ εξοικονομήθηκαν 875 εκατομμύρια λίρες από τη μη παραπομπή ασθενών σε νοσοκομείο από τον γενικό – οικογενειακό γιατρό. Ο γενικός γιατρός παίρνει μπόνους αν δίνει λίγα παραπεμπτικά για νοσοκομείο, αν συνταγογραφεί ελάχιστες εξετάσεις και φάρμακα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε, παράλληλα, τη δυνατότητα της Τοπικής Διοίκησης να χρηματοδοτεί δημιουργία μονάδων Υγείας, εξοπλισμό, μισθοδοσία προσωπικού, παροχή επιδομάτων. Με λίγα λόγια, μετακυλίεται η κρατική ευθύνη στην Τοπική Διοίκηση και προοπτικά στους κατοίκους μέσω της τοπικής φορολογίας, ενώ ανοίγει το δρόμο της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των μονάδων Υγείας όσον αφορά στην ανάπτυξη και στις Περιφέρειές τους, δίνοντας παραπέρα χτύπημα στον ενιαίο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, ενισχύοντας την ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών από Δήμους και Περιφέρειες.
Στη Δανία, ήδη οι υπηρεσίες Υγείας είναι στην ευθύνη των Περιφερειών, τα κρατικά κονδύλια μειώνονται χρόνο με το χρόνο κι αναζητούνται τρόποι “μείωσης του κόστους” και “αύξησης των εσόδων”. Έτσι, οι κλινικές Επειγόντων Περιστατικών σε νοσοκομεία είναι ανοιχτές για λιγότερες ώρες, κυριαρχούν οι μεγάλες λίστες αναμονής, ελλείψεις σε εξοπλισμό. Το 30% των νέων αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω κόστους. Σε δημόσια νοσοκομεία οι ετοιμόγεννες γυναίκες φέρνουν από το σπίτι σεντόνια και κουβέρτες που θα χρησιμοποιήσουν, πληρώνουν το φαγητό τους, αυξάνεται ο αριθμός γυναικών που επιλέγουν να γεννήσουν σε ιδιωτική κλινική.

Για του λόγου το αληθές, στην Ελλάδα, σε έκτακτη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 24/1 στο υπουργείο υγείας για την υπερπληρότητα των κλινών στις γενικές αποφασίστηκε (οι λέξεις έχουν τη σημασία τους): α) ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που αποτελούν την “πρώτη γραμμή άμυνας” των νοσοκομείων, ώστε η διαχείριση των περιστατικών της εφημερίας να είναι πιο ορθολογική και να κάνουν εισαγωγή ασθενείς που απαιτείται πραγματικά να νοσηλευθούν! (ο κόσμος εισάγεται δηλ. για πλάκα στα νοσοκομεία), β) ενίσχυση του “φίλτρου” της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσω της 24ωρης λειτουργίας περισσότερων Κέντρων Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου.

Θέλουν να μας μάθουν να ζούμε χωρίς πολλά δικαιώματα, να επιβιώνουμε με την ελεημοσύνη των Ιδρυμάτων και των ΜΚΟ.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: Ισχυρή άνοδο της τάξης του 75% σημείωσαν τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ομίλων για το 2018.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ:
Υπερπλήρωση των νοσοκομείων με ράντζα, το black out στις γενικές εφημερίες, έλλειψη κρεβατιών, κλινών ΜΕΘ, κέντρων αποκατάστασης και φροντίδας στους χρόνιους πάσχοντες, αναβολές χειρουργείων και κρίσιμων θεραπειών, κλειστά νοσοκομεία, συρρίκνωση των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Το σφαγείο του ΚΕΠΑ και του κοψίματος επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων συνεχίζεται.
Κάποια στοιχεία από το ΙΣΑ: – Ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και 4 στους 10 τη δαπάνη για φάρμακα, 4 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι οι υπηρεσίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, 3 στους 10 ότι έχουν μείνει στάσιμες και 2 στους 10 ότι έχουν βελτιωθεί.
– Η αναλογία στο δήμο Αθήνας είναι 1 οικογενειακός γιατρός να έχει υπό την εποπτεία του 10.000 κατοίκους!.
Αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επισκέφθηκαν, από 36% τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε 42% σήμερα.
Το 70% δεν έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό και ένας στους δύο δηλώνει άγνοια για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Το 80% των πολιτών έχει πληρώσει από την τσέπη του για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως επίσκεψη σε γιατρό ή διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ το 20% έχει πληρώσει πάνω από 70 ευρώ. Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών που σε ποσοστό 60% δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται.”

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα μαζί με αντιφασιστικές οργανώσεις και πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς καταγγέλλει την απόπειρα της ναζιστικής συμμορίας να εμφανιστεί στις γειτονιές της Αθήνας, και συγκεκριμένα στον Κολωνό όπου είχε προγραμματιστεί ομιλία του υπόδικου ναζιστή Η. Κασιδιάρη την Παρασκευή 15/5. Το αντιφασιστικό κίνημα κίνημα ήταν αποφασισμένο να μην επιτρέψει την επανεμφάνιση των ναζιστών στην περιοχή.