Ανακοίνωση του blogcomunistas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

[Από τη συλλογικότητα comunistas της Κούβας δημοσιεύουμε σε ελληνική μετάφραση την ανακοίνωση για τη διαδήλωση στην Αβάνα, την Κυριακή 11/7, την καταστολή και τη σύλληψη μεταξύ άλλων, του συντρόφου Φρανκ Γκαρσία Χερνάντεζ, μαρξιστή ιστορικού και μέλους του ΚΚ Κούβας.

Το κείμενο στα ισπανικά βρίσκεται στο https://www.comunistascuba.org/

Το ΕΕΚ από την πρώτη στιγμή αντέδρασε με άρθρο του γραμματέα του Σάββα Μιχαήλ, καλώντας σε απελευθέρωση του Φράνκ Γκαρσία Χερνάντεζ. Βλέπε https://www.neaprooptiki.gr/leyteria-ston-frank-gkarsia-chernante/.

Ακολουθεί το κείμενο του blog Comunistas ]

11 Ιουλίου 2021

Σήμερα το απόγευμα [Κυριακή 11 Ιουλίου 2021] στις διαδηλώσεις στην Αβάνα, μεταξύ άλλων μελών της κουβανικής αριστεράς, συνελήφθη και ο Frank García Hernández. 

(Σημείωση: αυτήν την ανακοίνωση δεν την συνυπογράφουν όλα τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του blog Comunistas.)

Σήμερα το απόγευμα ο κουβανικός λαός βγήκε στους δρόμους. Ένας λαός που δεν κλήθηκε από καμία οργάνωση, παρά από την οξεία οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Κούβα και την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση. Η Κούβα βγήκε στους δρόμους με το λάθος σύνθημα «Πατρίδα και ζωή», αλλά βγήκε στους δρόμους για κάτι περισσότερο από ένα σύνθημα, βγήκε για να απαιτήσει από την κυβέρνηση έναν πραγματικό σοσιαλισμό. Αυτοί που βρίσκονταν στους δρόμους δεν ήταν μόνο καλλιτέχνες και διανοούμενοι, αυτή τη φορά ο λαός ήταν με την ευρύτερη ετερογένειά του. 

Αυτή η ανακοίνωση του blog Comunistas δεν επιδιώκει να αναλύσει την κατάσταση στην Κούβα. Επιδιώκει να καταγγείλει τη βίαιη σύλληψη των διαδηλωτών, να καταγγείλει ότι αυτή τη φορά οι κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους βρίσκονταν στην αντίθετη πλευρά, ότι κατέστειλαν τους Κουβανούς και ότι χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού και όλα τα διαθέσιμα μέσα. Αυτή η ανακοίνωση αποτελεί αξίωση για την ελευθερία όλων των κρατουμένων και ιδιαίτερα για την αυθαίρετη σύλληψη του κουβανού ιστορικού και μαρξιστή Frank García Hernández. Για τη σύλληψη του Leonardo Romero Negrín, ενός νεαρού σοσιαλιστή φοιτητή Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αβάνας. Για τη σύλληψη του Maykel González Vivero, διευθυντή της Tremenda Nota, ενός περιθωριακού περιοδικού. Για τη σύλληψη του Marcos Antonio Pérez Fernández, ενός ανηλίκου μαθητή γυμνασίου. Για όλους τους βίαια συλληφθέντες σε αυτό το μαύρο απόγευμα, η Κούβα δεν θα ξεχάσει.

Η ομάδα Comunistas απευθύνεται στην αλληλεγγύη της διεθνούς μαρξιστικής κοινότητας και επίσης στη συνείδηση της κουβανικής κυβέρνησης. Αυτή τη φορά πρόκειται για έναν λαό που χρειάζεται απαντήσεις και διάλογο. Πρόκειται για την κοινωνία των πολιτών που δεν επιθυμεί προσάρτηση, αλλά να συμμετέχει και να αποφασίζει για το μέλλον της χώρας της. Το blog Comunistas καταδικάζει την καταστολή και λέει «φτάνει πια» στη γραφειοκρατία.