Το άρθρο – κάλεσμα για ανάληψη δράση αλληλεγγύης δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου. Εκείνη την ημέρα ο Παλαιστίνιος αγωνιστής Ghadanfar Abu Atwan βρισκόταν στην 60στη ημέρα απεργίας πείνας. Ο Abu Atwan, 28 χρονών, έχει περάσει τα 7 χρόνια, το ένα τέταρτο της ζωής του στις φυλακές του Ισραήλ, τα περισσότερα λόγω διοικητικής κράτησης.

Στις 4 Ιουλίου 2021, ο Ghadanfar Abu Atwan -Παλαιστίνιος που φυλακίστηκε χωρίς κατηγορία ή δίκη- μπήκε στον τρίτο μήνα απεργίας πείνας. Έχει μείνει χωρίς φαγητό για 60 μέρες προκειμένου να απαιτήσει την ελευθερία του από τη διοικητική κράτηση, την ισραηλινή φυλάκιση χωρίς κατηγορία ή δίκη.

Αναλάβετε δράση για ΄την απελευθέρωση του Ghadanfar καλούμε όλους τους υποστηρικτές της Παλαιστίνης να υπογράψουν τη λίστα που υπέβαλαν ανεξάρτητοι διεθνείς ακτιβιστές για να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωσή του και να ζητήσουν παγκόσμια υποστήριξη: https://www.change.org/freeGhadanfar

Ο GhadanfarAbuAtwan, από τη Dura, κοντά στην al-Khalil (Χεβρώνα Σ.τ.Μ.), ξεκίνησε την απεργία πείνας του στις 5 Μαΐου 2021 στη φυλακή Ramon σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του χωρίς κατηγορία ή δίκη. Συνελήφθη από τις δυνάμεις κατοχής τον Οκτώβριο του 2020 και του επεβλήθη έξι μήνες διοικητική κράτηση˙ στη συνέχεια, η κράτησή του ανανεώθηκε για έξι ακόμη μήνες, ωθώντας τον να ξεκινήσει ανοιχτή απεργία πείνας για την ελευθερία.

Ο Abu Atwan, 28 χρονών, κρατείται επί του παρόντος στο νοσοκομείο Kaplan αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ «ανέστειλε» τη διοικητική του κράτηση λόγω της σοβαρά εξασθενημένης υγείας του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει την ακύρωση της κράτησής του, αλλά μόνο ότι θα επανέλθει στη φυλακή μόλις βελτιωθεί η υγεία του, εφόσον τερματίσει την απεργία πείνας. Φυλάσσεται από την ασφάλεια του νοσοκομείου και του έχουν αρνηθεί τη μεταφορά του σε παλαιστινιακό νοσοκομείο. Η μητέρα του Abu Atwan ανέφερε ότι ρωτήθηκε επανειλημμένα από το προσωπικό του νοσοκομείου για το αν θα φάει σε μια προσπάθεια να σπάσουν την απεργία του.

Αντί να υποκύψει στις απαιτήσεις του Ισραήλ να τερματίσει την απεργία του, τη συνέχισε, απορρίπτοντας τα συμπληρώματα και τις ιατρικές εξετάσεις. Έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει και σε απεργία δίψας, τονίζοντας τη δέσμευσή του να απεργήσει μέχρι την ελευθερία, παρά τον σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του. Έχει χάσει πάνω από 15 κιλά, δεν μπορεί να μιλήσει ή να περπατήσει και αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη υγρών στο σώμα του.

Ο θείος τού Abu Atwan, Munif Abu Atwan, ο οποίος είναι επίσης φυλακισμένος από το Ισραήλ ως Παλαιστίνιος πολιτικός κρατούμενος, κάνει τώρα απεργία πείνας 10 μέρες απαιτώντας την απελευθέρωση του ανιψιού του. Ο Munif Abu Atwan έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και έχει ήδη περάσει 18 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές.

Η διοικητική κράτηση εισήχθη για πρώτη φορά στην Παλαιστίνη από τη βρετανική αποικιοκρατία. Αυτές οι εντολές μπορούν να εκδοθούν για έναν έως έξι μήνες κάθε φορά, και είναι αόριστα ανανεώσιμες. Ως αποτέλεσμα, οι Παλαιστίνιοι συνήθως φυλακίζονται για χρόνια, χωρίς καμία κατηγορία και δίκη. Ούτε αυτοί ούτε οι αγαπημένοι τους γνωρίζουν πότε θα απελευθερωθούν και η διοικητική κράτηση χρησιμεύει ως μια μορφή ψυχολογικού βασανιστηρίου. Οι κρατούμενοι Παλαιστίνιοι και οι δικηγόροι τους απαγορεύεται να δουν τον «μυστικό φάκελο» που χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθεί η φυλάκιση. Η χρήση διοικητικής κράτησης, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για την αυθαίρετη κράτηση Παλαιστινίων, αυξάνεται ραγδαία, με περισσότερες από 200 εντολές κράτησης να εκδίδονται από τις αρχές Μαΐου 2021. Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι υπό διοικητική κράτηση, χωρίς κατηγορία ή δίκη.

Από τότε που ο Abu Atwan ήταν 19 χρονών, έχει φυλακιστεί τέσσερις φορές για συνολικά επτά χρόνια, με τρεις από αυτές τις περιόδους κράτησης να είναι εξ ολοκλήρου διοικητική κράτηση. Συνολικά, πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια της ζωής του υπό ισραηλινή κράτηση χωρίς κατηγορία ή δίκη.

Σε μια συνέντευξη της οικογένειας του Abu Atwan στο MiddleEastEye, η μητέρα του, Majdoleen Abu Atwan, δήλωσε:

«Ο Ghadanfar έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της νεότητάς του, που υποτίθεται ότι είναι τα καλύτερα χρόνια της ζωής του, μέσα και έξω από τις ισραηλινές φυλακές». «Τα τελευταία 10 χρόνια, μόλις περνάω λίγο χρόνο με τον γιο μου, οι Ισραηλινοί τον ξανασυλλαμβάνουν», είπε.

Ο Abu Atwan στο παρελθόν ξεκίνησε απεργίες πείνας για την απελευθέρωσή του, και συμμετείχε, επίσης, σε συλλογικές απεργίες πείνας που οργανώθηκαν από το παλαιστινιακό κίνημα κρατουμένων. Έλαβε μέρος στην Απεργία Αξιοπρέπειας του 2017, τη μαζική απεργία πείνας Παλαιστινίων κρατουμένων˙ ένα χρόνο αργότερα, έκανε απεργία πείνας για 28 ημέρες για να κερδίσει την απελευθέρωσή του από τη διοικητική κράτηση.

Αφού ανακοίνωσε την απεργία του, ο Abu Atwan ρίχτηκε στην απομόνωση για δύο εβδομάδες στη φυλακή Ramon, προτού μεταφερθεί σε απομόνωση στη φυλακή Ohli Kedar, όπου το κελί του ήταν μολυσμένο με έντομα και ανθυγιεινό. Οι συχνές μεταφορές και η απομόνωση χρησιμοποιούνται ως μέσο φυσικής πίεσης στους απεργούς πείνας σε μια προσπάθεια να τους αναγκάσουν να σπάσουν την απεργία τους. Όταν μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην κακόφημη κλινική των φυλακών Ramle και διαμαρτυρήθηκε με άλλους Παλαιστίνιους κρατουμένους για την ιατρική παραμέληση και την ακατάλληλη θεραπεία, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής επιτέθηκαν και χτύπησαν τον Abu Atwan, σωματικά εξασθενημένο μετά από 33 ημέρες απεργίας πείνας. Ξυλοκοπήθηκε και τον ψέκασαν με επιβλαβή ουσία που του έκοψε την αναπνοή του.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατουμένων Samidoun καλεί όλους τους υποστηρικτές της Παλαιστίνης να αναλάβουν δράση για να υποστηρίξουν τον Ghadanfar Abu Atwan και όλους τους Παλαιστίνιους κρατουμένους που αγωνίζονται για την ελευθερία. Αντιμετωπίζει το σύστημα της ισραηλινής καταπίεσης στις πρώτες γραμμές, με το σώμα, τη ζωή και την αναπνοή του. Κάντε αυτές τις ενέργειες παρακάτω για να σταθείτε στο πλευρό του αγώνα και της θυσίας του Abu Atwan για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ελευθερία, μέρος του αγώνα για απελευθέρωση της Παλαιστίνης, από το ποτάμι στη θάλασσα!

Μετάφραση Γιαν. Σιμ.