ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/11 ΣΤΟ ΕΚΑ :

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2020 – ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26/11 ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ, ΜΕ ΕΝΩΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗ ΦΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ιδιαίτερα μαζική και ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας την Παρασκευή 6/11, από συλλογικότητες, συνδικαλιστικά σχήματα, συνδικαλιστές, αγωνιστές και αγωνίστριες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο πεδίο της εργασίας και με επίκεντρο το επικείμενο νομοσχέδιο Βρούτση για τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά θέματα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως πραγματικός ολετήρας.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης και διαδικτυακά ήταν ιδιαίτερα ζωντανή και παραγωγική. Ξεκίνησε με την ενημέρωση από τον εκλεγμένο με την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑ, Π. Αυθίνο, ο οποίος ενημέρωσε επιγραμματικά για τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΚΑ, όπου συμμετέχει ως παρατηρητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Στη συνεδρίαση χωρίς διαφωνία, αποφασίστηκε παναττική απεργία στις 26/11/2020, ως απάντηση στο αντιδραστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός εργασίας. Παρόλα αυτά ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ δήλωσαν ότι δεν θα ήθελαν να γίνει σύντομα, αλλά μέσα στο Δεκέμβρη, υποτίθεται λόγω λοκντάουν, αν και είναι γνωστό σε όλους ότι ούτε τότε πρόκειται να αλλάξει κάτι ως προς αυτό. Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ζήτησε απεργία στις 19/11 μαζί με τους απεργούς των ασφαλιστικών ταμείων και στη συνέχεια 48ωρη κατά τη ψήφιση, με ενδιάμεση προειδοποιητική αν μετατεθεί για τον Δεκέμβρη η ψήφιση.

Στόχος κατά δήλωσή τους τουλάχιστον είναι να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις και από άλλα εργατικά κέντρα. Όπως σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΑΤΕ η απεργία αυτή έχει τεράστια πολιτική σημασία, όχι μόνο για την εργατική τάξη της χώρας μας, αλλά πανευρωπαϊκά. Κάποιες ομοσπονδίες, όπως η επισιτισμού τουρισμού ανέβαλαν τις κινητοποιήσεις τους για να συντονιστούν στην ημερομηνία με την απεργία της 26/11. Τα εργατικά κέντρα που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ αναμένεται να κηρύξουν την ίδια ημερομηνία απεργία. Στις 10/11 το ΕΚΑ με τα σωματεία της δύναμής του θα πραγματοποιήσουν παράσταση στο υπουργείο εργασίας. Πήραν απόφαση και για συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΑΤΕ ΕΚΑ, η πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση με τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση αναμένεται να είναι ευθεία, γιατί θα χτυπήσουν αυτή την απεργία πολύ σκληρά. Από την άλλη η απάντηση του εργατικού κινήματος στο σχέδιο λοκντάουν, που είναι ξεκάθαρα ταξικό πρέπει να είναι η απειθαρχία. Απειθαρχία σε ένα σχέδιο που επιφυλάσσει στην εργατική τάξη το σύνολο των βαρών της υγειονομικής κρίσης. Χωρίς δουλειά, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς παιδεία, αφήνοντας τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να πεθαίνουν. Μέτρα – χαλάρωση – μέτρα – χαλάρωση. Ένα ακορντεόν που ανοιγοκλείνει σε ένα μακάβριο για την εργατική τάξη σκοπό. Οι απαγορεύσεις που είναι ταξικές δεν πρέπει να εφαρμοστούν.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση ανακωχής, παρά τα πλήγματα που δέχεται ο κόσμος της εργασίας από την πανδημία. Στα εργοστάσια οι εργαζόμενοι απειλούνται για να μην κάνουν τεστ, διευρύνεται η διασπορά του ιού, «κατά σύμπτωση» φέρνουν τα μέτρα Βρούτση και τα υπόλοιπα μέσα στο λοκντάουν. Η απάντηση πρέπει να είναι απειθαρχία στην κυβέρνηση. Η επέτειος του Πολυτεχνείου πρέπει να αποκτήσει εργατικά συνθήματα – μία αντεπίθεση της φτωχολογιάς, της νεολαίας – Το Πολυτεχνείο της εργατικής αντεπίθεσης. Απάντηση στη νέου τύπου δικτατορία – Το σύνθημα είναι σήμερα: ψωμί – παιδεία – υγεία – ελευθερία. Ο κόσμος είναι πολύ οργισμένος – Θα συνεδριάσει και η ΑΔΕΔΥ για απεργία – Θα πρέπει να απευθυνθούμε στον κόσμο στη βάση μας, να πραγματοποιηθούν έκτακτου τύπου συγκεντρώσεις, συνελεύσεις.

Την Πέμπτη 12/11 θα πραγματοποιηθούν στις πύλες των νοσοκομείων μαζί με άλλους κλάδους εργαζόμενων συγκεντρώσεις στα πρότυπα των κινητοποιήσεων στο χώρο της υγείας του περασμένου Απρίλη. Στόχος είναι να κηρυχθεί απειθαρχία στα μέτρα της πανδημίας. Τέλος, έγινε κοινά αποδεκτό ότι πρέπει να παραμεριστούν οι διαφορές και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, όπου αυτές λειτουργούν κατά της συλλογικής δράσης.

Ο λόγος όλων όσοι συμμετείχαν ήταν χειμαρρώδης, καταλυτικός και κυρίως ενωτικός.

Τον τόνο σε αυτή τη σημαντική συγκέντρωση έδωσαν τρία στοιχεία:

 • Η απροκάλυπτη παρακολούθηση της αστυνομίας, η οποία εμφανίστηκε κατά τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης και ζήτησε να ελέγξει τον αριθμό των συγκεντρωμένων και το λόγο της συγκέντρωσης, δίνοντας μάλιστα προειδοποιήσεις για τις απαγορεύσεις.
 • Το γεγονός ότι έμπρακτα ξεπεράστηκαν διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα δείχνοντας την πρόθεση όλων των πλευρών απ’ αυτούς που συμμετείχαν, να συνοδοιπορήσουν σε ένα αγωνιστικό δρόμο που καθένας μόνος του δεν μπορεί να τον φέρει εις πέρας μόνος του.
 • Η κοινή βάση πάνω στην οποία κινήθηκαν οι ομιλίες είναι η θέση ότι η αγανάχτηση για την εξέλιξη που παίρνει η κοινωνική ζωή λόγω των απαγορεύσεων στο όνομα της πανδημίας είναι απολύτως δικαιολογημένη, αφού με τα ταξικά μέτρα της κυβέρνησης κατά των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, τα χαμηλά οικονομικά στρώματα πλήττονται είτε από την πανδημία, είτε από την ανεργία και την ανέχεια. Και σε αυτή την κατάσταση, καμία ανοχή δεν πρέπει να επιδειχθεί στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στην πολιτική της. Τα μέτρα που παίρνει είναι αναποτελεσματικά και όσον αφορά την υγεία και όσον αφορά την οικονομία. Τελικά δεν έχουμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
 • Η επέτειος του Πολυτεχνείου και η απεργία στις 26 Νοέμβρη πρέπει να δώσουν το στίγμα αυτής της διάχυτης λαϊκής και κοινωνικής δυσαρέσκειας και πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία τους.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η συνδικαλιστική συγκέντρωση. Σημειωτέον ότι το blog της ΑΤΕ που δημοσιεύει το Δελτίο Τύπου είναι μπλοκαρισμένο από το fb.

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020

Δελτίο τύπου από τη σύσκεψη αγώνα την Παρασκευή 6/11

Την Παρασκευή 6/11 πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη αγώνα με παρουσία αγωνιστών και αγωνιστριών στο ΕΚΑ αλλά και με διαδικτυακή σύνδεση.

Στο αρχικό κάλεσμα συνδικαλιστικών κινήσεων και σχημάτων ανταποκρίθηκαν συνδικαλιστικές κινήσεις, σχήματα, ταξικοί συνδικαλιστές, αγωνιστές και αγωνίστριες από πολλούς χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία καθώς και την κλιμακούμενη επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα. Τόνισαν την ανάγκη εργατικής και λαϊκής κινητοποίησης για να υπάρξει απάντηση στην αντιλαϊκή επιδρομή της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Η αστυνομία, μέσα στο ευρύτερο κατασταλτικό κρεσέντο στο οποίο έχει επιδοθεί, επιχείρησε να παρενοχλήσει τη σύσκεψη με την παρουσία της στην είσοδο του κτιρίου του ΕΚΑ στη διάρκειά της. Η δράση του «συνδικαλιστικού της ασφάλειας» συνοδεύει την επίθεση του συστήματος και πρέπει να καταγγέλλεται σε όλο το λαό.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν μια σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων ενώ εκφράστηκε η θέληση να συνεχιστεί η προσπάθεια συντονισμού και κοινής δράσης.

Πιο συγκεκριμένα η σύσκεψη κατέληξε στο παρακάτω πλαίσιο:

Με αγώνες θα προστατέψουμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας

Έχουν περάσει πάνω από 9 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού. Η επιστροφή στο lockdown αποτελεί ανοικτή ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας. Με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» επιτίθεται στο λαό και τη νεολαία, χρεώνοντάς τους την αύξηση των κρουσμάτων.

Τη στιγμή που οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού και η πανδημία καλπάζει, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, δημιουργία ΜΕΘ και ενίσχυση των δομών περίθαλψης, για μαζικά και δωρεάν τεστ, για ενίσχυση των ΜΜΜ, για προσλήψεις στα σχολεία, για μέτρα προστασίας στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς. Αντίθετα, ευθυγραμμίζεται με τους ιμπεριαλιστές και ξοδεύει δισεκατομμύρια για νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ (συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων) έδωσε τα πάντα στο κεφάλαιο αξιοποιώντας την πανδημία με μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα και ΠΝΠ που εκτίναξαν την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια, ψήφισε τον πτωχευτικό κώδικα, ενώ θέλει να φέρει για ψήφιση ένα προκλητικό αντεργατικό νομοσχέδιο που θέλει να σαρώσει τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να επιβάλει ασφυκτικό έλεγχο στα σωματεία, δημιουργώντας ένα εντελώς αντιδραστικό τοπίο στους χώρους εργασίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της απεργίας, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

Η κυβέρνηση επιστρατεύει την αστυνομοκρατία και την καταστολή των αγώνων για να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην εγκληματική της πολιτική. Σε αυτή την κατεύθυνση και κινείται και η απαράδεκτη και προκλητική απόπειρα της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου.

Καμία συναίνεση – Καμιά αναμονή! Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να σπάσει το παρατεταμένο συνδικαλιστικό lockdown και την απραξία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση, στο ΣΕΒ και στις επιχειρήσεις. Τα σωματεία να προχωρήσουν σε συσκέψεις και συνελεύσεις στους χώρους που έτσι κι αλλιώς ο κόσμος εργάζεται κανονικά, και να συντονίσουν τη δράση τους.

Για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται ως επίκαιρο το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει το λαό». Με τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

Τώρα και όχι αύριο διεκδικούμε:

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Δεν θα πληρώσουν ο λαός κι η νεολαία τα σπασμένα της κρίσης του συστήματός τους.
 • Ίση, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες και όλους. Δωρεάν, μαζικά τεστ στο λαό. Μόνιμες προσλήψεις, νέες μονάδες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας χωρίς αποζημίωση για τους ιδιώτες επιχειρηματίες.
 • Να μην κατατεθεί ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας. Όχι στην δίωξη των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης
 • Όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας μας δωρεάν για όλο το λαό. Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Καμία απόλυση. Ακύρωση όλων των απολύσεων από την αρχή της πανδημίας. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Κανένας εργαζόμενος στην δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας. Ειδικές άδειες σε όλα τα μέλη ευπαθών ομάδων και στους συνοικούντες. Να πληρώσει η εργοδοσία για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας, και ειδικά στις γραμμές παραγωγής.
 • Πλήρη κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.
 • Δωρεάν ασφαλείς σπουδές για όλους τους μαθητές και φοιτητές, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς. Ολιγομελή τμήματα μαθητών (μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη), μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
 • Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και στις πολεμικές δαπάνες.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Μπλόκο στους πλειστηριασμούς. Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία.
 • Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Καμία απαγόρευση στη δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Καμία νομιμοποίηση στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στις τηλε-εκλογές. Καμία νομιμοποίηση του μητρώου πραγματικών δικαιούχων.

Δεν αποδεχόμαστε καμία καραντίνα στις διεκδικήσεις και στους αγώνες μας

Με βάση τα παραπάνω:

 • Συμμετέχουμε στη μέρα δράσης στα νοσοκομεία στις 12 Νοέμβρη που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα στην υγεία.
 • Καλούμε στις εκδηλώσεις για την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία με όλα τα μέσα προστασίας. Η κυβερνητική απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου θα πέσει στο κενό.
 • Παλεύουμε ώστε η απεργία στις 26 Νοέμβρη που έχει προκηρυχτεί από το ΕΚΑ κι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να αποκτήσει πανεργατικό και πανελλαδικό χαρακτήρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής κινητοποίησης. Καλούμε τα συνδικάτα να προχωρήσουν σε απεργία νωρίτερα σε περίπτωση που η κυβέρνηση επισπεύσει την κατάθεση του αντεργατικού ΝΣ στη Βουλή.
 • Συμμετέχουμε στις δράσεις των συνδικάτων για υγεία, κοινωνική ασφάλιση, ασφαλή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παιδεία, μέτρα προστασίας, εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες.
 • Προχωράμε στη διοργάνωση νέας σύσκεψης αγώνα ενόψει της απεργίας της 26ης Νοέμβρη.