της Κατερίνας Μάτσα

Άμεση ήταν η ανταπόκριση σωματείων υγειονομικών, συλλογικοτήτων και πολλών αγωνιστών σε δομές υγείας, κοινωνικά ιατρεία, κέντρα υγείας, από την Αττική αλλά και άλλα μέρη της χώρας, στο κάλεσμα του ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, την Κυριακή 12/12/2021.

Μετά από μια πλούσια συζήτηση αποφασίστηκε η οργάνωση ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ   ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ την Πεμπτη 16/12/2021 και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30 το μεσημέρι και πορεία στη ΒΟΥΛΗ. Αποφασίστηκε επίσης να οργανωθεί ΑΠΕΡΓΙΑ στις αρχές Γενάρη του 2022 και να γίνουν ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ σε κάθε γειτονιά, μέσα από πρωτοβουλίες συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα, εργαζομένων σε Κέντρα Υγείας και άλλες αυτοοργανωμένες δομές.  

Ο λαός στενάζει, αγανακτεί και οργίζεται. Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη στον τοίχο. Ποτέ δεν ήταν πιο κατάλληλη η στιγμή για την οργάνωση Γενικής Απεργίας. Για το ΠΑΜΕ, όμως, δεν ήρθε η ώρα! Με τη στάση του αυτή έρχεται, αντικειμενικά και στην πράξη, να στηρίξει την κυβέρνηση στην δύσκολη στιγμή της, όσους μύδρους και αν εξαπολύει στα λόγια.

Πέμπτη 16/12/2021 συγκέντρωση πλατεία Κλαυθμώνος, 12:30

Ενώ η πανδημία θερίζει 100 νεκρούς την ημέρα, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, ενώ το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ στερείται 7.000 εργαζομένούς του που τέθηκαν σε αναστολή, ενώ οι υγειονομικοί έχουν αφεθεί από την κυβέρνηση να σηκώνουν μόνοι τους το τεράστιο βάρος της μάχης με τον κορονοϊό, το “επιτελικό κράτος” και η κυβέρνηση των επικίνδυνων αχρήστων   κατεδαφίζει το ΕΣΥ, πριμοδοτώντας προκλητικά τους εμπόρους της Υγείας στον Ιδιωτικό τομέα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και τοποθετήθηκε πολιτικά και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων καθώς και η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

Στην ουσιαστική και πολύ κατατοπιστική εισήγηση του Μιχάλη Ρίζου, παρουσιάστηκε αναλυτικά η κατάσταση στο χώρο της Υγείας, το κυβερνητικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος του ΕΣΥ και του λαού, η στάση των υγειονομικών, η ανάγκη απεργιακής δράσης για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την πανδημία και γενικότερα. Έγινε αναλυτική ενημέρωση και από τον γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνο Παπανικολάου για τη στάση του ΠΑΜΕ στο γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, όπου καταψήφισε την πρόταση του Ενωτικού Κινήματος για απεργιακή δράση στις 16 Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του προϋπολογισμού, με το γνωστό   πρόσχημα – “επιχείρημα” ότι “δεν είμαστε έτοιμοι”!