της Κατερίνας Μάτσα

Με απόφαση του Δημάρχου της Αθήνας η σύμβαση του Δήμου με το Υπουργείο Μετανάστευσης για τη χρήση του Ελαιώνα, προκειμένου να στεγασθούν πρόσφυγες δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Ο καταυλισμός προσφύγων που λειτουργεί εκεί από το 2015 και  προβλήθηκε τότε ως πρότυπο που το παρουσίαζαν οι ελληνικές Αρχές σε κάθε ευρωπαίο επίσημο πρόκειται να διαλυθεί. Ο  Μπακογιάννης έχει άλλα σχέδια. Η ανάπλαση της περιοχής που οραματίζονται τα αρπακτικά των κατασκευαστικών εταιρειών, με γήπεδα, mall, εμπορικούς χώρους γύρω από ΠΑΕ δεν μπορεί να συνυπάρξει με την αθλιότητα του προσφυγικού καταυλισμού, όπου διαμένουν 2000 άνθρωποι. Το επιχείρημα που προβάλει ο δήμαρχος είναι ότι στον καταυλισμό έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα βίας και παραβατικότητας.

Φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Καθόλου τυχαία η «Καθημερινή» της Κυριακής, 12 Δεκέμβρη, έλεγε χαρακτηριστικά «η δομή έχει μετατραπεί σε κέντρο ανομίας». Ως εκ τούτου δημιουργούνται κίνδυνοι τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους περιοίκους! Η επικινδυνότητα προβάλλεται για να κινητοποιήσει όλα τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά των ντόπιων  ενάντια στους «επικίνδυνους ξένους».

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Στην πραγματικότητα, τα σχέδια Μπακογιάννη ευθυγραμμίζονται με τα σχέδια Μηταράκη για τη διάλυση όλων των ανοιχτών  προσφυγικών δομών και την επιστροφή των προσφύγων στα τεράστια camps-φυλακές, που κατασκευάζονται με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της ρατσιστικής πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι η ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, αλλά ο πλήρης κοινωνικός αποκλεισμός τους μέσα σε άθλιες συνθήκες διαμονής, μακριά από την Ευρώπη-Φρούριο.

Έτσι, με την αναλγησία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των α(χ)ρίστων, πρόκειται να  ξεριζωθούν από τον Ελαιώνα εκατοντάδες  μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένα άτομα, παιδιά που κατάφεραν, με τόσους κόπους, να φοιτούν στο σχολείο, συνάνθρωποι μας, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων και καταστροφών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα δυνατό κίνημα αλληλεγγύης ντόπιων και προσφύγων, που θα βάλει φραγμό στα εγκληματικά σχέδια Μπακογιάννη – Μηταράκη, στην ξενοφοβία και το ρατσισμό.