της Κατερίνας Μάτσα

Τα νοσοκομεία της Ευρώπης δοκιμάζονται σκληρά από την καπιταλιστική κρίση και τις χρεοκοπημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων που τα μετατρέπουν σε επιχειρήσεις, με βασική αρχή τη μείωση του κόστους. Η μαχητική απάντηση των εργαζομένων στην Υγεία δεν άργησε. Έχει ξεσπάσει πανευρωπαϊκά ένα μεγάλο απεργιακό κύμα από τους υγειονομικούς που διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, αύξηση του αριθμού του προσωπικού και της αναλογίας νοσηλευτών ανά κλίνη, βελτίωση των όρων εργασίας όλου του προσωπικού. Στους αγώνες συμμετέχουν και οι ασθενείς και μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που εκφράζει τη συμπαράστασή του με πολλούς τρόπους.

Όπως δημοσιεύεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο (Βλ. Al’encontre.org 26/5/2023), στη Γερμανία καταρρίπτεται ο μύθος ότι δεν μπορούν να γίνουν απεργίες στα νοσοκομεία. Με αφορμή τη μείωση των δαπανών για την Υγεία ξεκίνησε ένα μεγάλο απεργιακό κύμα το 2015, που πέτυχε αύξηση του προσωπικού του νοσοκομείου Charite του Βερολίνου, με 3000 κλίνες, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του κόσμου. Το καλοκαίρι του 2022 ξεκίνησαν απεργίες στα 6 πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που κράτησαν 77 μέρες, η μεγαλύτερη διάρκεια απεργίας στην ιστορία του γερμανικού συστήματος Υγείας. Πολλά τμήματα, ακόμα και επειγόντων περιστατικών παρέμειναν κλειστά σε όλη τη διάρκεια της απεργίας με την θερμή υποστήριξη του λαού. Αυτή την περίοδο τα συνδικάτα οργανώνουν προειδοποιητικές απεργίες και διαπραγματεύονται μια αύξηση των μισθών των μισθωτών του δημόσιου τομέα Υγείας κατά 500 ευρώ το μήνα.

Στη Μ. Βρετανία αναπτύσσεται  το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα από την μαύρη εποχή της Θάτσερ. Η μείωση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία και οι τεράστιες περικοπές των μισθών είναι μεγαλύτερες από το 1977. Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό βγάζει όλους στο δρόμο. «Η ασφάλεια του προσωπικού σώζει ζωές», είναι ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Η πανδημία του κορονοϊού επιδείνωσε την ήδη επικίνδυνη κατάσταση του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυξήθηκαν οι αναμονές στα επείγοντα και στα ασθενοφόρα, χάνονται ζωές.

Η κυβέρνηση των Τόρηδων ετοιμάζει αντιαπεργιακό νόμο, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο πόστο τους, ακόμα και όταν απεργούν. Όμως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Υγεία για αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας έχουν την καθολική υποστήριξη των λαϊκών μαζών. Και συνεχίζουν. Από τις 23 Μάη μέχρι τις 23 Ιούνη το νοσηλευτικό προσωπικό θα πάρει μέρος σε ένα δημοψήφισμα για νέα απεργιακή κινητοποίηση. Δημοψήφισμα θα γίνει και στους ειδικευμένους γιατρούς για νέα απεργία με κύριο αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.

Στην Ισπανία, το 70% του νοσοκομειακου προσωπικού απεργεί Τον Φλεβάρη του 2023 εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μαζί με τους υγειονομικούς ενάντια στην υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη λιτότητα, τις ελλείψεις προσωπικού. Από το 2010 έχουν καταργηθεί 30.000 θέσεις εργασίας, έχουν μειωθεί οι κλίνες των νοσοκομείων καθώς και οι μισθοί του προσωπικού. Μετά ήρθε η πανδημία για να ολοκληρώσει την καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας. Ακολούθησαν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στη Μαδρίτη, η τοπική κυβέρνηση της Δεξιάς ιδιωτικοποίησε τις υποδομές όλων των δομών υγείας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μη βρίσκουν κρεββάτι στα δημόσια νοσοκομεία.

Η Ισπανία κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας από τον κορονοϊό σε όλη την Ευρώπη, φτάνοντας τις 120.000.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, από το Νοέμβρη 2022 άρχισαν μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες. Το Φλεβάρη 2023 στη Βαρκελώνη, 10.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν το δημόσιο σύστημα υγείας. Στη Μαδρίτη, πάνω από 100.000 -κατά τους διοργανωτές 1.000.000- διαδήλωσαν με το σύνθημα «Η Μαδρίτη ξεσηκώνεται για τη Δημόσια Υγεία». Η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 70%. Παρά τις επιθέσεις της τοπικής ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιζαμπέλ Αγιούσο πραγματοποιήθηκαν απεργίες και τον Απρίλη και το Μάη 2023.

Στην Αυστρία, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική. Ακόμα και οι στοιχειώδεις νοσηλευτικές φροντίδες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στις 12 Νοέμβρη 2022 το προσωπικό όλων των θρησκευτικών νοσοκομείων της Βιέννης κατέβηκε σε μια δίωρη απεργία και πέτυχε μια αύξηση 500 ευρώ το μήνα.

Στις 14 Φλεβάρη 2023 το προσωπικό όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων κατέβηκε σε προειδοποιητική απεργία 3 ωρών, διεκδικώντας καλύτερους όρους εργασίας. Στο Λιντς, στο δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αυστρίας, το προσωπικό προειδοποιεί τη Διοίκηση ότι θα ξεκινήσει μεγάλη απεργία μέσα στο καλοκαίρι με κύριο αίτημα τη μείωση του φόρτου εργασίας.

Όπως φαίνεται από τη σύντομη επισκόπηση που κάναμε ο χώρος της Υγείας βρίσκεται παντού σε αναβρασμό. Τα προβλήματα είναι κοινά, λιτότητα, χαμηλοί μισθοί, ελλείψεις προσωπικού και υπερεργασία, ιδιωτικοποιήσεις.

Μια ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη χώρα μας, όπως διαπιστώθηκε και στις δύο συναντήσεις για την Υγεία που έγιναν στο πλαίσιο της Μαχόμενης Εργατικής Κίνησης, πριν και μετά τις εκλογές της 21 Μάη. Οι μάχες που πρέπει να δοθούν από τους εργαζόμενους στην Υγεία, τα κινήματα Αλληλεγγύης, τους ασθενείς και όλο το λαό που υποφέρει, δεν μπορεί να έχουν μόνο συνδικαλιστικό χαρακτήρα, αλλά και, πρωτίστως, πολιτικό, για την ανατροπή ενός συστήματος οργανωμένης σήψης, που γεννά την αρρώστια και φέρνει το θάνατο.