Απόφαση της Έκτακτης Ευρω-Μεσογειακής Συνάντησης ενάντια στον πόλεμο Σαουδικής Αραβίας και Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Υεμένη

YEMENH
Σταματήστε το δολοφονικό πόλεμο

[Την Πέμπτη 9 Aυγούστου, στη Βόρεια Υεμένη, που είναι κάτω από τον έλεγχο των Χούτι, η Σαουδαραβική συμμαχία βομβάρδισε ένα λεωφορείο κοντά ή μέσα σε μια αγορά, σκοτώνοντας δεκάδες πολιτών. Ανάμεσα σε αυτούς που δολοφονήθηκαν ήταν τουλάχιστον 29 παιδιά που πήγαιναν σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση.

Ήταν ένα ακόμη δολοφονικό «κατόρθωμα» του αντιδραστικού Σαουδαραβικού καθεστώτος και των συμμάχων του, που υποστηρίζονται από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την E.E. H αντιδραστική συμμαχία υπεράσπισε τη δολοφονική επίθεση και τη νομιμότητα αυτής της «επιχείρησης», προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ήταν τα αντίποινα σε έναν πύραυλο των Χούτι που στάλθηκε στη νότια Σαουδική Αραβία, σκοτώνοντας ένα άτομο. Αυτοί οι σύμμαχοι της «διεθνούς κοινότητας», δηλαδή του ιμπεριαλισμού, υπερασπίζονται μία σφαγή με μια αντίληψη αντιποίνων! Τι πάνω στη Γη έχει να κάνει η δολοφονία παιδιών οχτώ ή εννιά χρονών με στρατιωτικά αντίποινα; Aυτή η φονική τακτική είναι συνήθης για τους συμμάχους της Δύσης, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν συστηματικά βομβαρδίσει σχολεία, νοσοκομεία, γάμους ακόμα και τους νεκρούς, στη διάρκεια κηδειών.

To κείμενο που ακολουθεί είναι η απόφαση της Έκτακτης Ευρω-Μεσογειακής Συνάντησης που καλεί στην πάλη ενάντια στον πόλεμο Σαουδικής Αραβίας και Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Υεμένη.

9 Αυγούστου 2018]

Βαλκανικό Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκι” και διαδικτυακή πλατφόρμα RedMed

Έκτακτη Ευρωμεσογειακή Συνάντηση, Ερέτρια, Ελλάδα, 23-25 Ιουλίου, 2018

Παλέψτε ενάντια στον υποστηριζόμενο από τους ιμπεριαλιστιστές πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας – ΕΑΕ στην Υεμένη

Μια τραγωδία που σχεδόν αγνοείται στη Μέση Ανατολή, έχει καταστρέψει την Υεμένη και το λαό της. Η Σαουδική Αραβία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΕΑΕ) διεξάγουν έναν πόλεμο στη χώρα εδώ και τρεισήμισι χρόνια, από τον Μάη του 2015. Όχι μόνο στρατιωτικοί στόχοι, αλλά σχολεία, νοσοκομεία, γάμοι, ακόμα και κηδείες έχουν βομβαρδιστεί. Η φτωχότερη χώρα στη Μέση Ανατολή είναι τώρα μαγκωμένη από την πείνα, με το 80% του πληθυσμού να επιβιώνει μόνο χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια. Η ανάπτυξη των μωρών και των μικρών παιδιών παραμορφώνεται λόγω του υποσιτισμού. Ένα μήνα πριν, το Hondaya, ένα λιμάνι στην είσοδο της Κόκκινης Θάλασσας, έγινε στόχος της επίθεσης των ένοπλων δυνάμεων των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αυτό το λιμάνι είναι το σημείο εισόδου ενός μεγάλου μέρους τροφής που έρχεται στη χώρα από το εξωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι μια μακρά μάχη ή ένα εμπάργκο θα είχε σαν αποτέλεσμα μονομιάς την λιμοκτονία εκατομμυρίων. Υπάρχει τελευταία μια ανάπαυλα στην σύγκρουση, αλλά ίσως ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή ξανά.

Η επίθεση των Σαουδαράβων και των ΕΑΕ, είναι επακόλουθο της προσπάθειας των αντιδραστικών χωρών του Κόλπου να καταπνίξουν την Αραβική επανάσταση του 2011-2013. Η Υεμένη ήταν η χώρα όπου η επανάσταση έφτασε στο υψηλότερο σημείο μετά την Τυνησία και την Αίγυπτο. Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ και της Ε.Ε., αναζήτησε μια «κανονική μετάβαση» και ύστερα από μηχανορραφίες τελικά κατάφερε να αντικαταστήσει τον επί τριάντα χρόνια δεσποτικό Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ με τον βουλευτή του, Αμπντραμπούχ Μανσούρ Χαντί, τον Φεβρουάριο του 2012, κάτι που φυσικά σήμαινε την επιβίωση του παλιού καθεστώτος υπό νέα αμφίεση. Με την Αραβική επανάσταση να υποχωρεί μετά το 2013 ύστερα από την ήττα της Αιγυπτιακής επανάστασης, η πάλη μετακινήθηκε σε άλλα πεδία, τοπικά, φυλετικά ή θρησκευτικά. Το 2014, οι ένοπλοι Χούτι, μια σιιτική δύναμη στη χώρα, που συμμετείχε στην επανάσταση, ανέτρεψαν τον φιλο-ιμπεριαλιστή και φιλο-Σαουδάραβα Χαντί Μανσούρ. Οι Σαουδάραβες και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα επιτέθηκαν έπειτα ισχυριζόμενοι ότι οι Χούτι δρούσαν στο όνομα του Ιράν.

Η μαρτυρία για την ιρανική βοήθεια στους Χούτι είναι ανεπαρκής. Εν τούτοις, δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι ότι οι Χούτι είναι Υεμενίτες. Είναι δική τους η χώρα που υπερασπίζουν ενάντια στην συμμαχία Σαουδικής Αραβίας-ΕΑΕ. Έτσι ο πόλεμος που διεξάγεται από την Σαουδική Αραβία και τους αντιδραστικούς στρατούς των ΕΑΕ στην Υεμένη είναι εντελώς άδικος πόλεμος. Τα βασίλεια του Κόλπου προσπαθούν να φέρουν την Υεμένη κάτω από τον έλεγχό τους, όπως έκαναν νωρίτερα στο Μπαχρέιν και ανεπιτυχώς προσπάθησαν να κάνουν στην Συρία. Ο πόλεμος Σ.Α-ΕΑΕ στην Υεμένη υποστηρίζεται πλήρως από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις της Ευρώπης, την λεγόμενη «διεθνή κοινότητα», έναν ευφημισμό για τον ιμπεριαλισμό. Είναι ένα από τα θέατρα όπου η Σ.Α. πραγματοποιεί μια γενική πρόβα του σεχταριστικού πολέμου που σχεδιάζει να διεξάγει στο Ιράν. Αν ένας τέτοιος πόλεμος υλοποιηθεί, η Μέση Ανατολή θα μετατραπεί σε λουτρό αίματος που θα ξεχειλίσει σε χώρες όπως η Τουρκία και το Πακιστάν.

Είναι καθήκον όλων των διεθνιστών και αντι-ιμπεριαλιστών να υπερασπίσουν την Υεμένη ενάντια στην επίθεση των αντιδραστικών κρατών του Κόλπου, που βοηθούνται και υποκινούνται από τον ιμπεριαλισμό.

Σταματήστε την σφαγή του λαού της Υεμένης!

Σταματήστε τον βομβαρδισμό της Υεμένης!

Σαουδική Αραβία-ΕΑΕ κάτω τα χέρια από την Υεμένη!

Βοήθεια στον λαό της Υεμένης ενάντια στην υποστηριζόμενη από τον ιμπεριαλισμό επίθεση!

Διώξτε τους ιμπεριαλιστές από την Μέση Ανατολή!

25 Ιουλίου 2018