Οξύνεται η καθεστωτική κρίση στη Γερμανία

 

Στα πρόθυρα της ”συνταγματικής κρίσης” βρίσκεται η Γερμανία υπό το βάρος της δράσης της ακροδεξιάς.
Ο ίδιος ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, δήλωσε πως οι νεοναζί δεν… προέβησαν σε βίαιο κυνήγι μεταναστών κατά τη διάρκεια πρόσφατης διαδήλωσης 6000 ακροδεξιών στο Κέμνιτς (την τέως ”Πόλη Καρλ Μαρξ ” – Karl-Marx-Stadt επί DDR).
Η δήλωση αυτή ήλθε λίγες μέρες μετά την απόφαση της επιτροπής της Θουριγγίας για την προστασία του Συντάγματος να θέσει υπό ”εξέταση” στελέχη του ακροδεξιού κόμματος AfD.
Έτσι ολοένα και περισσότερο επιβεβαιώνεται η άποψη πως η κρίση που ξεκίνησε στη Γερμανία, μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών -Φιλελευθέρων -Πρασίνων πέρσι είναι καθεστωτική και όχι απλώς μια συγκυριακή πολιτική κρίση.
Γι’ αυτό και η δράση των ακροδεξιών στη Γερμανία αμφισβητείται, πλέον, από συνταγματική άποψη.
Και αυτό λόγω της συνεχούς αύξησης της επιρροής του. Η τάση αυτή έγινε εντονότερη μετά την είσοδο της ακροδεξιάς Λέγκας στην κυβέρνηση της Iταλίας. Μεταξύ του γερμανικού AfD, της ιταλικής Λέγκας, του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας του αντικαγκελάριου Στράχε, υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με στόχο την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές τον Μάη του 2019.
Ο Στράχε, μάλιστα, ζήτησε από τον ακροδεξιό ηγέτη της Ουγγαρίας, Όρμπαν, να συμμετάσχει μαζί στο μέτωπο αυτό.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα μια γενική συστημική γραμμή, για το πως θα αντιμετωπισθούν πολιτικά οι ακροδεξιοί στη Γερμανία.
Ενδεικτική -όσο και επικίνδυνη- είναι η άποψη του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με την οποία το AfD ανήκει πολιτικά στο ”Ριζοσπαστικό Κέντρο” (Radikale Mitte).
Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι τουλάχιστον προκλητικός: Τον όρο ”Κέντρο” (Μitte) χρησιμοποιεί παραδοσιακά και αποκλειστικά η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία, δηλαδή το CDU, το κόμμα στο οποίο ηγείται σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ.
Το να θεωρεί κανείς πως ένα ανοιχτά ρατσιστικό και φιλο-ναζιστικό κόμμα σαν το AfD ανήκει, έστω και από ”ριζοσπαστικής” πλευράς (ούτε καν από δεξιάς ”ριζοσπαστικής” …) στο χώρο του ”Κέντρου” σημαίνει απόπειρα πολιτικής νομιμοποίησής του…
Η ίδια η κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού (CDU-CSU-SPD) είναι διασπασμένη πολιτικά απέναντι στην ακροδεξιά. Πάνω απ’ όλα, ο Μεγάλος Συνασπισμός απέτυχε να την αναχαιτίσει, μέσω του σχηματισμού του πριν επτά μήνες. Η συγκυβέρνηση Μέρκελ -Ζέεχοφερ -Σολτς σχηματίστηκε μόνο και μόνο για να υπάρξει κυβέρνηση και μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’30.
Ο νέος Μεγάλος Συνασπισμός εξ αρχής δεν είχε κανένα πραγματικό πολιτικό πρόγραμμα. Γεννήθηκε… γερασμένος και, τώρα, πεθαίνει νωρίτερα από όσο ανέμενε κανείς.
Μαζί του πεθαίνει και η έως τώρα μεταπολεμική και όχι μόνο μεταψυχροπολεμική στρατηγική της γερμανικής αστικής τάξης που στόχο είχε την επίτευξη σκληρών -σε βάρος των εργατών – κοινωνικών ”συμβιβασμών” στο εσωτερικό της χώρας, πατώντας στα ιστορικά τραύματα της χώρας (ήττες στους δύο παγκόσμιους πολέμους), με όχημα την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Τώρα η Ε.Ε. αποσυντίθεται, όπως φαίνεται από το Brexit. Παράλληλα, οι ΗΠΑ του Τραμπ στρέφονται κατά της Γερμανίας. Ζητούν αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα απειλούν με νέους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Tην ίδια ώρα, η Κίνα ζητά από την ΕΕ να συστήσουν κοινό μπλοκ ενάντια στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ.
Υπό αυτές τις συνθήκες της υπαρξιακής αμφισβήτησης της Γερμανίας, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το βαυαρικό CSU ”κλείνει το μάτι” σε όσους συμμετείχαν στην ακροδεξιά διαδήλωση του Κέμνιτς, χωρίς βέβαια να υποστηρίζει τις βιαιοπραγίες. Ο ίδιος ο Τραμπ είναι φιλικός προς τους Βαυαρούς.
Ωστόσο, ήταν ο ίδιος ο ηγέτης του και Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα σε κλειστή κομματική σύσκεψη πως ”το μεταναστευτικό είναι η μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων στη Γερμανία”. Και αυτό γιατί προσπαθεί να περιορίσει -μάταια έως σήμερα- τις απώλειες τις οποίες υπόκειται δημοσκοπικά από το AfD ενόψει των βαυαρικών τοπικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Η Μέρκελ (CDU) από την πλευρά της καταδίκασε από το βήμα της Bundestag τις βιαοπραγίες στο Κέμνιτς, χωρίς ”να κλείσει το μάτι” σε όσους συμμετείχαν στην εν λόγω διαδήλωση.
Το SPD όχι μόνο τις καταδίκασε, αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, Στάινμάγερ (SPD), κάλεσε σε συμμετοχή στη μαζική αντιφασιστική συναυλία στο Κέμνιτς η οποία συγκέντρωσε 65.000 άτομα. Παρά τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στους ακροδεξιούς και τους νεοναζί, το κόμμα της Αριστεράς (Linke) ελάχιστα ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. Όχι μόνο αυτό, αλλά ένα από τα κορυφαία στελέχη του, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, συνέστησε την κίνηση ”Ξεσηκωθείτε” (Aufstehen) προκειμένου να συσπειρώσει όχι μόνο αριστερούς, αλλά και σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. Με άλλα λόγια, μία μερίδα της Linke κινείται προς τα δεξιά. Και αυτό την ώρα που το SPD καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι Πράσινοι, ανεβαίνουν.
Δ.Κ.