ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ - CRFI

 Η Απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής για την Επανίδρυση της Τετάρτης Διεθνούς, εκφράζει την θέση αρχών του κινήματός μας ενάντια στην απειλή ιμπεριαλιστικής επιδρομής στην Συρία, με πρόσχημα την περιβόητη «κόκκινη γραμμή» Ομπάμα περί χημικών. Όπως φαίνεται κι από την ημερομηνία -7 Σεπτεμβρίου 2013-  είχε εκδοθεί πριν την αποδοχή από τις HΠA της διαμεσολαβητικής πρότασης του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και συνεπώς δεν αναφέρεται στην τελευταία.

 

Aπόφαση της Συντονιστικής Eπιτροπής για την Eπανίδρυση της Tέταρτης  Διεθνούς – CRFI

Κάτω  τα χέρια από τη Συρία και το λαό της!

Σταματήστε την  ιμπεριαλιστική επιδρομή!  

Έξω όλοι οι στρατοί, οι στόλοι, οι βάσεις και οι μισθοφόροι  του ιμπεριαλισμού από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο!  

 

Η Συντονιστική Επιτροπή για την  Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς (ΣΕΤΔ) καταδικάζει και αντιτίθεται  αποφασιστικά στην σχεδιαζόμενη επιδρομή υπό την ηγεσία του αμερικάνικου  ιμπεριαλισμού εναντίον της Συρίας και του λαού της. Καλούμε την εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία και όλους τους καταπιεσμένους λαούς της περιοχής και διεθνώς να κινητοποιηθούν ενάντια σ’ αυτό το νέο έγκλημα κατά των αραβικών λαών και κατά της ανθρωπότητας και να αντιπαλέψουν και να νικήσουν τον ιμπεριαλισμό και τα σχέδιά του.

Ο διαρκής πόλεμος και η καταστροφή ολόκληρων  πληθυσμών στη μια χώρα μετά  την άλλη είναι εκδηλώσεις  της πρωτοφανούς οικονομικής  κρίσης, χωρίς ορατό τέλος που έχει βυθίσει τον παγκόσμιο  καπιταλισμό στην ιστορική παρακμή του για έξι χρόνια τώρα. 

Την ίδια  στιγμή, η κρίση φανερώνει το  πολιτικό και στρατηγικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι άρχουσες  τάξεις και οι ιμπεριαλιστικές  δυνάμεις, λόγω των κινητοποιήσεων  εκατομμυρίων ανθρώπων για να  πολεμήσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις των μέτρων κοινωνικού κανιβαλισμού που λαμβάνονται τόσο στα μητροπολιτικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια του καπιταλιστικού κόσμου από τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις, το ΔΝΤ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και των υπαλλήλων τους, για να κάνουν τις μάζες να πληρώσουν οι ίδιες για την κρίση των καπιταλιστών.

Η αραβική επανάσταση που  ξεκίνησε με την ανατροπή των τυράννων Μπεν Αλί και Μουμπάρακ το 2011, παρόλες τις αντιξοότητες και  τα χτυπήματα, εξακολουθεί να είναι  η μεγαλύτερη απειλή για την κυριαρχία του ιμπεριαλισμού, του σιωνισμού, και όλων των διεφθαρμένων καθεστώτων της Μέσης Ανατολής. Ο ιμπεριαλισμός προσπάθησε και απεγνωσμένα προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη του με όλα τα μέσα – στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, εκλογικοί ελιγμοί, παίζοντας το ισλαμικό χαρτί, είτε με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ή με τους Σαλαφιστές, την Αλ Νούσρα και την Αλ Κάιντα την ίδια, δρομολόγηση βάρβαρου κράτους καταστολής από τις τοπικές τυραννίες, αντεπαναστατικά πραξικοπήματα, όπως στην Αίγυπτο, πολέμους δι’ αντιπροσώπου, χρήση μισθοφόρων, αιχμαλωτίζοντας τα μαζικά κινήματα. Παρά τα χτυπήματα που οι λαϊκές μάζες και η επανάσταση έχουν υποστεί μέχρι σήμερα, ο ιμπεριαλισμός και τα τοπικά αντιδραστικά καθεστώτα έχουν αποτύχει να αποκαταστήσουν τον έλεγχό τους σε μια ηφαιστειακή περιοχή, στο κατώφλι μιας κλονισμένης Ευρώπης που έχει καταστεί κέντρο της παγκόσμιας κρίσης.  

Τα ιμπεριαλιστικά  πολεμικά σχέδια της κυβέρνησης  Ομπάμα των ΗΠΑ, που υποστηρίζεται  ανοιχτά από τον Βρετανό πρωθυπουργό  Κάμερον, τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Ολάντ στη Γαλλία, καθώς και από άλλες κυβερνήσεις και καθεστώτα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Ελλάδας και Τουρκίας, έχουν ως πηγή τους αυτή την άλυτη κρίση και με τη σειρά τους την τροφοδοτούν. Η αρνητική ψήφος στο βρετανικό κοινοβούλιο και οι διαιρέσεις στο εσωτερικό των κυρίαρχων φορέων των ΗΠΑ αντικατοπτρίζει αυτήν την εμβάθυνση των διασπάσεων εντός της καπιταλιστικής τάξης, των πολιτικών οργάνων διοίκησης και θεσμών της. Κανένα πέπλο ψέματος και υποκρισίας δε μπορεί να κρύψει την «ανθρωπιστική» βαρβαρότητα των επιτιθέμενων.     

Δέκα χρόνια μετά από τότε που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ κοίταξε τον κόσμο στα μάτια  και έλεγε ψέματα για τα όπλα μαζικής  καταστροφής στο Ιράκ για να δικαιολογήσει  τον πόλεμο στη χώρα αυτή, ο ιμπεριαλισμός έχει για ακόμη μια φορά αρπάξει μια πιο αμφίβολη ευκαιρία για να εξαπολύσει πόλεμο κατά της Συρίας. Ακόμη και οι πράκτορες του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ δεν μπορούν να παρουσιάσουν τον παραμικρό λόγο για τον οποίο ο Μπασάρ Ελ Άσαντ θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα αυτή τη στιγμή, όταν έχει το πάνω χέρι έναντι της αντιπολίτευσης στον στρατιωτικό τομέα, όταν ετοιμάζεται η Γενεύη ΙΙ, και όταν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν μόλις φτάσει στη χώρα για να διερευνήσουν τη χρήση χημικών όπλων.

Στη δεκαετία του 1980, οι ΗΠΑ συγχώρησαν τη χρήση χημικών όπλων από  τον Σαντάμ εναντίον των Ιρανών στον πόλεμό του κατά της χώρας αυτής και στη συνέχεια στον κουρδικό λαό της χώρας του. Αργότερα, το 1988-89, οι ΗΠΑ υποστήριξαν ακόμη και τον ιρακινό στρατό στις επιχειρήσεις του με χημικά μέσω της παροχής τακτικών πληροφοριών, όπως κατέστη σαφές μόνο μέρες πριν, με βάση αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA. Αυτή η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ τώρα προσποιείται υποκριτικά ότι είναι εκεί για να υπερασπιστεί τις συριακές μάζες από τα χημικά όπλα για ανθρωπιστικούς λόγους!

Τα πραγματικά κίνητρα πίσω από την επικείμενη ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία είναι διττά. Από τη μία πλευρά, είναι μια αναζωπύρωση, μετά τις πανωλεθρίες του Ιράκ και του Αφγανιστάν, της ιμπεριαλιστικής πολιτικής για τον απεγνωσμένο έλεγχο των πηγών πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τον Περσικό Κόλπο σε όλη τη διαδρομή προς την Κεντρική Ασία, έτσι ώστε να περιορίσει την άνοδο της Κίνας και της Ρωσίας. Από την άλλη, είναι μια τακτική πολέμου στην στρατηγική προσπάθεια να συντρίψει την απειλή από το Ιράν του σιωνιστικού Ισραήλ. Η Συρία, μαζί με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και το όλο και περισσότερο υπό σιιτική κυριαρχία Ιράκ, είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή. Γι’ αυτό οι ιμπεριαλιστές και το Ισραήλ που καραδοκεί προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς Μπάαθ στη Συρία,  

Οι  αντιδραστικές δυνάμεις στην περιοχή  της Μέσης Ανατολής έχουν τη δική τους ατζέντα, επίσης. Η Σαουδική Αραβίατο κέντρο της αντίδρασης στον αραβικό  κόσμο  με σήμα κατατεθέν τον Ουαχαμπιτισμό,  τον πλέον αρτηριοσκληρωτικό σουνιτικό φονταμενταλισμό, και το Κατάρ, ο προστάτης της παν-αραβικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είναι οι κορυφαίοι παράγοντες στον αγώνα ενάντια στο Ιράν. Για το σκοπό αυτό ενδύονται το μανδύα των υπερασπιστών του Σουννιτικού Iσλάμ, ενάντια τάχα σε  κάποια υποτιθέμενη επίθεση των Σιιτών στην Μέση Ανατολή, προκαλώντας συγκρούσεις μεταξύ θρησκευτικών ομάδων, όπου είναι δυνατόν. Η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία έχει γίνει ο εκτελεστής αυτής της πολιτικής που επινοήθηκε σε αυτά τα κέντρα της αντίδρασης. Είναι αυτές οι τρεις χώρες που έχουν επωφεληθεί από μια εξέγερση των στερημένων της Συρίας, που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 για να ξεκινήσουν τον αντιδραστικό, φιλο-ιμπεριαλιστικό, θρησκευτικό πόλεμο στη χώρα αυτή. 

Η κυβέρνηση  Ερντογάν στην Τουρκία έχει ως απώτερο  στόχο τη χρήση του επικείμενου πολέμου για να εξαφανίσει την αυτόνομη κουρδική περιοχή που σχηματίζεται στα βόρεια της Συρίας τον Ιούλιο του 2012, μια περιοχή που τώρα ονομάζεται Ροζάβα («Δύση», από το γεγονός ότι αυτό είναι το δυτικό τμήμα του Κουρδιστάν, μιας απάτριδας χώρας διαιρεμένης μεταξύ / και καταπιεσμένης από την Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία). Η Τουρκία ανυπομονεί να διεξάγει πόλεμο κατά της Συρίας, για να καταστρέψει τη Ροζάβα και να φέρει στην εξουσία τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα κράτος-πελάτη στη νότια γειτονιά της.

Να  επικαλείσαι ανθρωπιστικούς λόγους για αυτή την ιμπεριαλιστική επέμβαση είναι για γέλια. Ο πόλεμος  στο Ιράκ, εξαπολυμένος με εντελώς χαλκευμένους λόγους, οδήγησε σε περισσότερο  από ένα εκατομμύριο θανάτους, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά ενός μυστικού θρησκευτικού πολέμου. Ο πόλεμος με τη Συρία είναι πιθανό, είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα, να εξαπλωθεί σαν φωτιά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής, με πιθανή απειλή θρησκευτικών σφαγών αμάχων σε διάφορες χώρες.

Η ΣΕΤΔ είναι εντελώς αντίθετη στη διεξαγωγή  ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου στη  Συρία. Έχουμε υποστηρίξει την εξέγερση των φτωχών και στερημένων της  Συρίας και θα συνταχθούμε με την  επανάσταση κατά του καθεστώτος Άσαντ  και στο μέλλον, επίσης. Όμως, ο πόλεμος που ετοιμάζεται τώρα δεν έχει τίποτα κοινό είτε με προοδευτικούς στόχους ή με δυνάμεις της εξέγερσης.  Η ΣΕΤΔ στέκεται στο πλευρό της Συρίας και του λαού της και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε ο ιμπεριαλισμός και ο σιωνισμός, καθώς και τα αντιδραστικά κράτη της περιοχής που συμμαχούν με αυτές τις δυνάμεις, να ηττηθούν.

Όχι στον πόλεμο στη Συρία!

Έξω ο ιμπεριαλισμός  από τη Μέση Ανατολή!

Σταματήστε την καταστροφή της Μέσης Ανατολής, προς το συμφέρον ενός σιωνιστικού Ισραήλ!

Για τα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού!

Ελευθερία στη  Ροζάβα και αυτοδιάθεση στο Κουρδιστάν!

Σταματήστε τις προετοιμασίες  για έναν σουνιτικό-σιιτικό θρησκευτικό  πόλεμο στη Μέση Ανατολή!

Για τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Μέσης Ανατολής και  της Βόρειας Αφρικής!

7 Σεπτεμβρίου 2013

 

τεύχος#556# Σάββατο 28 Σεπτεμβίου 2013