ΠΑΤΡΑ: ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

Πάτρα: Τριήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων για την Κατάληψη Παραρτήματος

 

Στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου (Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο) στην πλατεία Όλγας στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί τριήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων αφιερωμένο στα σαραντάχρονα του Παραρτήματος του πανεπιστημίου Πατρών ως κέντρο αγώνα της νεολαίας και των εργαζομένων της πόλης.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από μερικές από τις συλλογικότητες, οργανώσεις (μεταξύ αυτών και η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας) και ομάδες που δραστηριοποιούνταν  στην κατάληψη Παραρτήματος, μέχρι τη στιγμή που σταμάτησε τη λειτουργία της λόγω της εισβολής της Αστυνομίας τα χαράματα της 4 προς 5 Αυγούστου 2013. 

Στα πλαίσια του φεστιβάλ, η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας   θα διοργανώσει την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου  εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Δημοκρατικό Συνταγματικό Τόξο ή Εργατικό ταξικό μέτωπο ενάντια στο Φασισμό ; Από τις εκκενώσεις των καταλήψεων στην ποινικοποίηση του αντιφασισμού και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα”. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο γ.γ. του ΕΕΚ, σ. Σάββας Μιχαήλ.

Το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών επί της οδού Κορίνθου στο κέντρο της πόλης είναι συνδεδεμένο ιστορικά με όλους τους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες τα τελευταία σαράντα χρόνια, δηλαδή από το 1973 έως και σήμερα. Αποτέλεσε κέντρο αγώνα και ορμητήριο του φοιτητικού και εργατικού κινήματος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, τις κινητοποιήσεις μετά τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ενάντια στα κλεισίματων εργοστασίων, στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και όλες τις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στο Μνημόνιο, την κρατική καταστολή, τις φασιστικές συμμορίες κλπ. .

 Η Κατάληψη Παραρτήματος εκκενώθηκε στις 5 Αυγούστου από την αστυνομία. Ήταν η πρώτη από μια σειρά “ανακαταλήψεων” που έγιναν μεσ’ τον Αύγουστο (Πολυτεχνείο Αθήνας, “Αντιβίωση” Ιωαννίνων κλπ.) με στόχο το χτύπημα του αντιφασιστικού …άκρου του ελληνικού πολιτικού φάσματος. Είχαν προηγηθεί, όμως, επιθέσεις φασιστών ενάντια σε αντιφασίστες νεολαίους που συμμετείχαν στην Κατάληψη του Παραρτήματος αλλά και σε εκείνη του Μαραγκοπούλειου με την πλήρη κάλυψη της Αστυνομίας. Ακολούθησαν συνεχείς κινητοποιήσεις όλων των συλλογικοτήτων και γενικότερα της νεολαίας που συμμετείχε στην Κατάληψη Παραρτήματος ενάντια στην κρατική και παρακρατική φασιστική καταστολή. Λίγες μέρες μάλιστα πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ενώ τα σωματεία προετοίμαζαν την απεργία που μετέπειτα έλαβε χώρα, η Χρυσή Αυγή είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να κάνει συγκέντρωση στην… πλατεία Όλγας. 

Η ΟΕΝ συμμετέχει στο τριήμερο φεστιβάλ για τα 40 χρόνια της Κατάληψης Παραρτήματος, παλεύοντας για την ανακατάληψή του, για ένα ενιαίο ταξικό αντιγραφειοκρατικό μέτωπο των εργαζομένων και ανέργων / part-time εργατών και των οργανώσεών τους για να μην περάσει η κρατική και φασιστική τρομοκρατία, να ανατραπεί η κυβέρνηση της τρόικας, για μια εργατική σοσιαλιστική διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Γ.Γ. 

 

τεύχος#556# Σάββατο 28 Σεπτεμβίου 2013