ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ

 

 

 

Πέμπτη 9 Ιουλίου, ώρα 7.30 μ.μ.

Άλεξ Στάινερ
«Η διαλεκτική της επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής»

H ομιλία αυτή θα διερευνήσει τη σημασία της διαλεκτικής στη διαμόρφωση και εφαρμογή της επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής.

Θα παρουσιάσουμε τη διαλεκτική ως μια ζωντανή κληρονομιά που κατάγεται από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία -το εκ διαμέτρου αντίθετο των νεκρών σχημάτων που μαθεύτηκαν παπαγαλία στην εκφυλισμένη εκδοχή όπως αυτή εκλαϊκεύτηκε από τον Στάλιν και τον Μάο. Θα εξετάσουμε πώς οι μεγαλύτεροι επαναστάτες του τελευταίου αιώνα, ο Λένιν κι ο Τρότσκι, ήταν ικανοί, διαμέσου της τέλειας κατοχής της διαλεκτικής, να παλέψουν μαζί με τις μάζες καθώς αυτές έμπαιναν στον αγώνα, δίνοντας ηγεσία σε κρίσιμες στιγμές. Για να κρατήσει κανείς τον προσανατολισμό του εν μέσω μιας γοργά μεταβαλλόμενης πολιτικής κατάστασης, η διαλεκτική σκέψη είναι απαραίτητη. Η διαλεκτική ανάλυση σε συνδυασμό με μια βαθιά ιστορική κατανόηση είναι απαραίτητες προκειμένου να αποφευχθούν οι δίδυμοι δαίμονες του σεχταρισμού και του οπορτουνισμού. Μετά την εισαγωγή στο θέμα θα συζητήσουμε μια σειρά συγκεκριμένων παραδειγμάτων της χρήσης της διαλεκτικής μεθόδου στη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και στις προσπάθειες του Τρότσκι να σπάσει την απομόνωση των επαναστατών από τις μάζες τη δεκαετία του 30.

Προτεινόμενο διάβασμα προετοιμασίας για αυτήν την ομιλία:
* Τρότσκι: Το ΑΒ της υλιστικής διαλεκτικής (από το βιβλίο Στην Υπεράσπιση του Μαρξισμού)
* Η συζήτηση του Τρότσκι με τους ηγέτες του SWP πάνω στο Μεταβατικό Πρόγραμμα και το Εργατικό Κόμμα (Παράρτημα στο Μεταβατικό Πρόγραμμα)
* Λένιν: Γράμματα από Μακριά, Οι Θέσεις του Απρίλη, κείμενα της περιόδου της αναγκαστικής εξορίας του το 1917.