Όλοι στη νέα διαδήλωση Σάββατο 6/3, ώρα 12 το μεσημέρι, Σύνταγμα

Όχι στη θανάτωση του Δ. Κουφοντίνα

Όχι στο αστυνομικό κράτος του Μητσοτάκη και των φασιστοειδών του

Θόδωρος Κουτσουμπός

Όχι, οι σκηνές, το απόγευμα της Παρασκευής 5 Μαρτίου δεν είναι από την Κωνσταντινούπολη, δεν είναι από την Άγκυρα, ούτε από το Ντιγιαρμπακίρ. Δεν είναι η τουρκική στρατοχωροφυλακή που διαλύει υποστηρικτές απεργών πείνας μέσα στις τουρκικές φυλακές.

Οι εικόνες βαρβαρότητας είναι από την Αθήνα. Η αστυνομική βαρβαρότητα στην πλατεία Συντάγματος είναι συντονισμένη με την κτηνώδη αντιμετώπιση της απεργίας πείνας και δίψας του Δημήτρη Κουφοντίνα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη -Χρυσοχοΐδη. Οι ίδιοι με τις μεθοδεύσεις τους έχουν υποχρεώσει τον καταδικασμένο της 17Ννα προτάξει τη ζωή του υπερασπιζόμενος με αξιοπρέπεια τα δικαιώματά του ως κρατούμενου.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ύστερα από 57 ημέρες απεργίας πείνας και 11 ημέρες απεργίας δίψας (σήμερα Παρασκευή 5/3) πεθαίνει στο νοσοκομείο της Λαμίας, φρουρούμενος από πάνοπλους αστυνομικούς. Ήδη έχει υποστεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια και η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή. Μετά την απόρριψη του αιτήματος των συνηγόρων του την Πέμπτη για αναβολή έκτισης της ποινής λόγω άμεσου κινδύνου της ζωής του, σήμερα Παρασκευή μέχρι αργά δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας σχετικά με το αίτημα των συνηγόρων Κούρτοβικ και Σοφού για μεταγωγή του κρατούμενου στον Κορυδαλλό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η αστυνομική βαρβαρότητα κατά των διαδηλωτών συμπληρώνει την κτηνώδη κυβερνητική αντιμετώπιση του Κουφοντίνα. Οι πέντε προηγούμενες συγκεντρώσεις – πορείες (Σάββατο 27/2, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη) με μεγάλες μάζες ανθρώπων της τάξης των 7 έως 10 χιλιάδων υπήρξαν απολύτως ειρηνικές χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό. Σήμερα, η κυβέρνηση αποφάσισε να στρέψει τη βία των ΜΑΤ και των άλλων κατασταλτικών σωμάτων κατά των διαδηλωτών. Οι πρώτοι εναντίον των οποίων ασκήθηκε η αστυνομική βία είναι οι δικηγόροι που όταν άνοιξαν πανό στην πλατεία Συντάγματος δέχθηκαν την επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ με σπρωξιές, «φισουνιές» και χρήση ασφυξιογόνων αερίων.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες διαδηλωτές κατόρθωσαν να συγκεντρωθούν στην οδό Σταδίου κοντά στο Σύνταγμα, πολλοί από τους οποίους είχαν υποστεί αστυνομικούς ελέγχους σε διάφορες γωνίες και δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Και εκεί, η αστυνομία με βία επιτέθηκε για να διαλύσει τη διαδήλωση. Στην οδό Πανεπιστημίου οι διαδηλωτές δέχθηκαν την συνδυασμένη επίθεση των οχημάτων εκτόξευσης νερού, με ταυτόχρονη χρήση χημικών και βομβών κρότου-λάμψης. Ήταν μια τρομακτική εικόνα που συμπληρωνόταν με συλλήψεις νέων σε διάφορα σημεία (είδαμε 5 νέους και νέες να έχουν δεθεί πισθάγκωνα στην Πανεπιστημίου και Αμερικής και έναν στη Ρήγα Φεραίου, δίπλα στα Προπύλαια.).

Διερχόμενοι πολίτες φώναζαν στην αστυνομία «τι κάνετε ρε;», «γιατί χτυπάτε τα παιδιά», ενώ κάποιος μεγαλύτερος έβριζε: «χούντα είστε», «Κάτω η χούντα». Ο Μητσοτάκης με τη σαθρή κυβέρνηση των φασιστοειδών, των πρώην κεντρώων-πασόκων και νεοφιλελεύθερων χρησιμοποιεί βία σαν να είναι χουντική κυβέρνηση, ή Ερντογανική τουρκική αυταρχία.

Αυτή τη βία και βαρβαρότητα όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να την αντιμετωπίσει. Στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα δεν χτυπιέται ένας τρομοκράτης, αντάρτης πόλης, καταδικασμένος σε πολλές φορές ισόβια. Χτυπιέται όλο το λαϊκό και εργατικό κίνημα, τα δικαιώματά του, από μια ακροδεξιά κυβέρνηση που θέλει να γράψει «τέλος εποχής» για την περίοδο της Μεταπολίτευσης, ενώ βουλιάζει στο βόρβορο των σκανδάλων παιδεραστίας από τους φίλους και «κολλητούς» του Μητσοτάκη και επιχειρεί να σπρώξει ομάδες ανυπόμονων και πολιτικά ανεκπαίδευτων νέων στην ατομική τρομοκρατία για να τσακίσει το κίνημα με αστυνομικά μέτρα. Όλο το εργατικό κίνημα, το φοιτητικό κίνημα, όλο το λαϊκό κίνημα και κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος πρέπει να βάλει φραγμό στα άνομα, παράνομα και αντεπαναστατικά σχέδια του Μητσοτάκη και των συμβούλων του. Όλοι στους δρόμους. Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη – φασιστοειδών.

φωτό/βίντεο: Θόδωρος Κουτσουμπός