ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ 3 ΤΡΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίμησε να μη κάνει τίποτα την Πέμπτη 6/2 -ενάντια στις προσδοκίες των αγορών- μπροστά στο κίνδυνο να ενεργοποιήσει μια ήδη ασταθή ωρολογιακή βόμβα μέσα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι πρέπει να “μελετηθούν πιο προσεκτικά” οι συνέπειες της αναταραχής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις αναδυόμενες οικονομίες και παράλληλα “να αξιολογηθεί” η πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Με άλλα λόγια η ΕΚΤ παραμένει αμήχανη μπροστά στον φαύλο κύκλο χρέους και ύφεσης που τώρα πυροδοτείται από την αναταραχή στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες. Ολόκληρος ο πλανήτης αρχίζει να ζει τις πρώτες συνέπειες από την απότομη αλλαγή κατεύθυνσης στην ροή κεφαλαίων από την στιγμή που οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι η κατάσταση δεν σώζεται με το να συνεχίσουν να τυπώνουν χρήμα για να κρατούν τις τράπεζες ανοιχτές και άρχισαν να σταματούν σταδιακά το πρόγραμμα χρηματοδότησης από την FED κατά 10 δισ. δολ. τον μήνα.

Οι συνέπειες ήταν άμεσες. Η απόσυρση κεφαλαίων από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες έχει προκαλέσει μια μεγάλης έκτασης και βάθους υποτίμηση των νομισμάτων της Αργεντινής, της Τουρκίας, της Ινδίας, της Ρωσίας, κ.λ.π. δρομολογώντας συνθήκες συναλλαγματικής κρίσης στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Και οι ευρωπαϊκές τράπεζες που ήδη είχαν μπει εν όψει του stress test σε φάση “απομόχλευσης” (μείωσης των δανείων) έχουν ένα άνοιγμα 3 τρισ. δολ. στις χώρες που έχουν συμπαρασυρθεί από την κρίση αυτή. Το ποσό είναι τεράστιο αν σκεφτεί κανείς ότι σε περιόδους μεγάλης κρίσης και αναταραχής στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο παρελθόν, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν ποσοστά της τάξης του 40% ! Με άλλα λόγια οι ευρω-τράπεζες κάθονται πάνω σε μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα εκτός Ευρώπης της τάξης του ενός τρισ. δολ…. Και στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι “επισφάλειες” στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Η στάση της ΕΚΤ στο προχθεσινό Συμβούλιο και η απόφαση… να μη πάρει καμία απόφαση ούτε για μείωση επιτοκίων ούτε για την ενεργοποίηση κάποιων εργαλείων παροχής ρευστότητας, παρά τις προσδοκίες των αγορών κεφαλαίου, αντανακλά την πρωτοφανή αμηχανία μπροστά στο μέγεθος και το βάθος των συνεπειών από την ανατροπή της νομισματικής πολιτικής της Fed, σε συνθήκες που η ίδια η ΕΚΤ ήδη έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες ενοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος βγάζοντας (με τα stress test) στην φόρα τις κεφαλαιακές ανεπάρκειές τους! Το αδιέξοδο του κ. Ντράγκι και της Ευρωζώνης δεν μπορούσε να είναι πιο εκκωφαντικό.

Γ. Aγγ.