του Χαβιέρα Σαράζ

Η (απίθανη) παραπομπή θα αποφασιστεί από τη Γερουσία.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση σχεδόν 24 ωρών, με 78 ψήφους υπέρ και 68 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Χιλής ενέκρινε τη συνταγματική παραπομπή του Πινιέρα. Κατόπιν, το Κογκρέσο ασχολήθηκε με δύο άλλα θέματα: η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε το πράσινο φως για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις περιοχές των κοινοτήτων Μαπούτσε και η Γερουσία απέρριψε την τέταρτη ανάληψη των κονδυλίων για τις συντάξεις. Η Συντακτική Συνέλευση παρακολουθεί αυτά τα γεγονότα σαν να συνέβαιναν σε έναν άλλο γαλαξία.

Δίκη κατά του Πινιέρα

Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής τέθηκε από την αντιπολίτευση μετά το σκάνδαλο με το έγγραφα Πανδώρα που αποκάλυψαν την πώληση της Minera Dominga, ιδιοκτησίας του προέδρου της Χιλής, μέσω συναλλαγών σε υπεράκτιους λογαριασμούς του Πινιέρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η ενδεχόμενη παραπομπή του Πινιέρα εναπόκειται πλέον στα χέρια της Γερουσίας. Αυτό συμβαίνει μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές και τέσσερις μήνες προ της λήξης της θητείας του. Η μεταλλευτική εταιρεία προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές στη χλωρίδα και την πανίδα της πόλης Λα Χιγουέρα.

Παράλληλα, η εισαγγελία της Χιλής ανέφερε την έναρξη δικαστικής έρευνας κατά του Πινιέρα για “πιθανά αδικήματα φορολογίας και δωροδοκίας”.

“Ο κ. Σμιθ ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον”.

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκίνησε χθες στις 10 π.μ. με μια παράξενη εικόνα. Ο βουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία, Γκαμπριέλ Μπόριτς, βρέθηκε θετικός στην παραλλαγή Δέλτα του Κόβιντ, γεγονός που προσβάλλει τον βουλευτή από το Frente Amplio, στενό σύνδεσμο του Μπόριτς, και θέτει σε κίνδυνο την απαρτία για την ψηφοφορία κατά του Πινιέρα. Για να καταφέρει ο Τζάκσον να ολοκληρώσει την τελευταία ημέρα καραντίνας τη Δευτέρα, η αντιπολίτευση επικαλέστηκε το “filibustering”, μια κοινοβουλευτική πρακτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παράταση της συνεδρίασης για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χάιμε Ναράνχο (Σοσιαλιστικό Κόμμα) άνοιξε τη συνεδρίαση διαβάζοντας έναν τόμο 1.300 σελίδων για να δοθεί χρόνος στον Τζάκσον να εκτίσει τον χρόνο καραντίνας του. Η ανάγνωση του Ναράνχο διήρκεσε δεκατέσσερις ώρες ώστε ο Τζάκσον να δώσει απαρτία για να προχωρήσει η συνταγματική παραπομπή στη Γερουσία.

Τέταρτη οπισθοχώρηση και στρατιωτικοποίηση κατά των Μαπούτσε

Επίσης, δύο άλλα αμφιλεγόμενα θέματα ψηφίστηκαν στο Κογκρέσο. Αφενός, η τέταρτη απόσυρση των κονδυλίων του συνταξιοδοτικού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει απαρτία για την έγκρισή της στη Γερουσία. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Γερουσία δεν είχε ακόμη αποφασίσει αν το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί σε Μικτή Επιτροπή και υπό ποια κοινοβουλευτική σύνθεση θα αντιμετωπιστεί. Εάν ο Μπόριτς, ο υποψήφιος του Frente Amplio και του Κομμουνιστικού Κόμματος, κερδίσει τον προεδρικό θώκο, θα πρέπει να ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι ατομικοί λογαριασμοί του οποίου έχουν μηδενιστεί. Μια τέταρτη αποχώρηση φέρνει επίσης το κυβερνών κόμμα σε δύσκολη θέση, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες αποχωρήσεις. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι η κύρια οικονομική πηγή της καπιταλιστικής συσσώρευσης.

Η άλλη σημαντική ψηφοφορία περιστράφηκε γύρω από τον πόλεμο του κράτους κατά της φυλής των Μαπούτσε. Ο Πινιέρα ζήτησε από το κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή μεταξύ των περιοχών Βιομπίγιο και Αραουκανία, όπου οι κοινότητες Μαπούτσε βρίσκονται σε σύγκρουση για την ιδιοκτησία γης που κατασχέθηκε από τη δασική βιομηχανία. Ένα τμήμα της κοινωνίας με επικεφαλής τον ακροδεξιό υποψήφιο πρόεδρο Χοσέ Καστ ζητούν την επέκταση της στρατιωτικοποίησης – με τη βοήθεια βουλευτών της πρώην Concertación, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της στρατιωτικοποίησης του Βαλμαπού. Το ζήτημα των Μαπούτσε χαίρει μεγάλης δημοτικότητας στα μαζικά στρώματα, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι οι Μαπούτσε είχαν εγγυημένη εκπροσώπηση στη Συνταγματική Συνέλευση, αν και οι θέσεις τους και ο ρόλος αυτών των εκπροσώπων δεν συμβαδίζουν απαραίτητα με τις άμεσες δράσεις αγώνα που οργανώνονται από τις κοινότητες των ιθαγενών.

Η Συνταγματική Συνέλευση, οι δυνάμεις της οποίας είναι κατακερματισμένες εντός και εκτός αυτής, δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην προσπάθεια απομάκρυνσης του Πινιέρα από το αξίωμα, ούτε στις αποφάσεις σχετικά με την απόσυρση του συνταξιοδοτικού και τη σύγκρουση με τους Μαπούτσε. Συνοδεύουν, με απραξία, τις αντιδραστικές ενέργειες του Κογκρέσου.

Ωστόσο, η Συνέλευση, η οποία έχει συρρικνωθεί, παραμένει μια ενόχληση για το καθεστώς στο σύνολό του, διότι πρέπει να νομοθετήσει συνταγματικά για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και το ζήτημα των Μαπούτσε, και μάλιστα μέσα σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο που μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Εάν αποτύχει σε αυτό το ελάχιστο καθήκον, το σύνταγμα του Πινοσέτ θα παραμείνει σε ισχύ.

Σε περίπτωση επικράτησης της φασιστικής δεξιάς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μεταξύ Καστ και Μπόριτς, το συνταγματικό αδιέξοδο θα επιλύονταν με τη διάλυση της Συνέλευσης. Η λαϊκή εξέγερση του Οκτωβρίου 2019 και οι ταραχές που έλαβαν χώρα με αφορμή την πρόσφατη επέτειο δεν άλλαξαν τη δημοφιλή τάση για ισχυρή αποχή από τις εκλογές, αν δεν την επέτειναν ακόμη περισσότερο. Έτσι, τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα μπορούσαν να προσθέσουν ένα νέο σημείο αντιπαράθεσης με τις αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές αυτές. Το καταστροφικό αδιέξοδο της κεντροαριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος εξαντλεί τις κοινοβουλευτικές προσδοκίες, είτε στο Κογκρέσο είτε στη Συντακτική Συνέλευση, και προετοιμάζει τις πολιτικές συνθήκες για τη συνέχιση της λαϊκής εξέγερσης.

09/11/2021