του Σάββα Μιχαήλ

φωτογραφία: Θ.Κ

Ο Γερμανός κοινωνιολόγος Ulrich Beck είχε εισαγάγει, μεταξύ άλλων, και τον όρο “οργανωμένη ανευθυνότητα” για να περιγράψει την βαθύτατη εκείνη κρίση των θεσμών που ανίκανοι μέχρι εγκλήματος να αντιμετωπίσουν την συνολική κρίση μιας κοινωνίας “οργανώνουν” μονάχα την συγκάλυψη της δικιάς τους ευθύνης. Ο Κούλης Μητσοτάκης αποτελεί το εμβληματικό εξάμβλωμα αυτής της “οργανωμένης ανευθυνότητας”, κατασκευασμένο άτεχνα από τους ακριβοπληρωμένους “επικοινωνιολόγους” του.

Ενώ καλπάζει η πανδημία και θερίζει ανθρώπινες ζωές, ο πρωθυπουργός Κούλης βγήκε στις οθόνες για το χιλιοστό, ανόητο και συνάμα προκλητικό, διάγγελμά του. Πάλι για “…επίλογο” της πανδημίας φλυαρεί, πάλι μιλά για την “άρτια προετοιμασία της κυβέρνησής του”, πάλι εξαγγέλλει νέα μέτρα αστυνομοκρατίας, πάλι αφήνει το διαλυμένο ΕΣΥ στην εγκατάλειψη και την αγωνία αρρώστων, υγειονομικών και λαού, πάλι φταίει η “ατομική ευθύνη” των άλλων και ο κακός μας ο καιρός.

Η οργανωμένη ανευθυνότητα του Κούλη του Α’ της βαλκανικής δυναστείας Μητσοτάκη διακρίνεται, συν τοις άλλοις, από παντελή έλλειψη πρωτοτυπίας. Ακόμα και την περιβόητη “πανδημία ανεμβολίαστων” που διατυμπάνισε ξανά στο διάγγελμα της 18ης Νοεμβρίου την έχουν λογοκλέψει οι λογογράφοι του από τους προλαλήσαντες Γερμανούς….

Πάντως κακή ώρα, λάθος timing όπως λένε στο Κολούμπια, διάλεξε για το διάγγελμα ο δικός μας Χρυσός Πετεινός. Όχι μόνο γιατί ο Χάρος συνεχίζει να έχει βγει παγανιά αλλά και γιατί μας προκαλεί την επομένη της μεγαλειώδους Πορείας του Πολυτεχνείου όπου ένας χείμαρρος λαού, όλων των ηλικιών και οι περισσότεροι ανοργάνωτοι, κραύγασε με τον δικό του τρόπο: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΚΑΤΩ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ, ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!