Δάφνη: διαδήλωση για τον μικρό Αμίρ

 

Την Παρασκευή στις 10/11 φορείς και συλογικότητες της περιοχή της Δάφνης διαδήλωσαν καταγγέλλοντας την φασιστική επίθεση στο σπίτι του μικρού Aμίρ, παιδιού μεταναστών από το Αφγανισταν. Η πορεία ξεκίνησε από το Μετρο (πλατεία Καλογήρων) πορεύτηκε στους δρόμους, μέχρι το σπίτι της αφγανικής οικογένειας που δέχθηκε την επίθεση των ρατσιστών. Στη συγκέντρωση υπήρχαν σύντροφοι του ΕΕΚ, της ΛΑΕ,  της ΟΡΜΑ και ΚΕΡΦΑ.

Η δημοτική κίνηση Mαχόμενη Aριστερή Pιζοσπαστική Δύναμη Aνατροπής Δάφνης – Yμηττού (ΜΑΡΙΔΑ)  σε ανακοίνωση της τονίζει:

Η Δημοτική κίνηση της Μ.ΑΡΙ.Δ.Α καταδικάζει με αποτροπιασμό την θρασύδειλη  δολοφονική νυχτερινή επιδρομή φασιστοειδών στο σπίτι του μικρού Αφγανού Αμίρ στην οδό Ίμβρου, μετά τον θόρυβο που δημιούργησε η απαράδεκτη ενέργεια του Διευθυντή του 6ου Δημοτικού σχολείου της Δαφνης.   Ο 11χρονος Aμίρ, ως γνωστό, είχε «κερδίσει» σε κλήρωση το να είναι σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Oκτωβρίου και η διεύθυνση το ακύρωσε «επειδή προέρχεται από μουσουλμανική χώρα». 

Η σειρά των γεγονότων είναι η εξής:

-Ο Διευθυντής του 6ου δημοτικού υποχωρεί σε εθνικιστικές πιέσεις ακυρώνοντας την κλήρωση που ανέδειξε τον  Αμιρ σημαιοφόρο την 28η Οκτωβρίου (το επιχείρημα ότι στην δεύτερη κλήρωση βγήκε Αλβανός είναι έωλο γιατί  κατά πρώτον, θα ήταν γελοίο να γίνει και τρίτη κλήρωση  και  κατά δεύτερο το παιδί γεννήθηκε στην Ελλάδα από μάνα Ελληνίδα και πατέρα Αλβανό. )

-Την Δευτέρα 30/10 γίνεται έντονη συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο καθώς οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αρνούνταν να καταδικάσουν το γεγονός σε αρχικό ψήφισμα της αντιπολίτευσης αναθέτοντάς το στο υπουργείο Παιδείας. Ακολούθως η Μ.ΑΡΙ.Δ.Α πρότεινε ένα ψήφισμα καταδίκης των ρατσιστικών διακρίσεων που συνδιαμορφώθηκε με μέρος της διοίκησης και πέρασε οριακά με σχετική πλειοψηφία καθώς καταψήφισαν 9  δημοτικοί σύμβουλοι (8 της διοίκησης και 1 από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, λυπηρό γεγονός είναι ότι το καταψήφισαν δυο γυναίκες εκπαιδευτικοί της δημοτικής πλειοψηφίας).

– Τρεις μέρες μετά γίνεται η επιδρομή στο σπίτι όπου διέμενε η μητέρα του Αμίν με τα τρία ανήλικα παιδιά. Η οικογένεια αφού γλίτωσε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, γλύτωσε το πνίξιμο στο Αιγαίο ήρθε από την Λέσβο στην Αθήνα και μέσω ύπατης αρμοστείας της παραχωρήθηκε το σπίτι στη Δάφνη μέχρι να πάει στην Γερμανία για να επανενωθεί με τον πατέρα. Μια επονομαζόμενη φασιστική «κρυπτία» αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση και απειλεί όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες .

Η οικογένεια εγκαταλείπει το σπίτι και ο μαθητής το σχολείο  του  πηγαίνοντας σε άλλη περιοχή… Αναλαμβάνει εισαγγελέας, ακολουθουν κάποια ψηφίσματα του συλλόγου γονέων, δασκάλων που ούτε λίγο ούτε πολύ υποβαθμίζουν και συγκαλύπτουν το θέμα στηρίζοντας τα πεπραγμενα. Έκπληξη δυσάρεστη η απαράδεκτη  ανακοίνωση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών που όχι μόνο συμπαρατάσσεται με την διεύθυνση του σχολείου αλλά ισχυρίζεται πως «το θέμα το δημιουργήσαν τα κανάλια»

Είναι σαφές πως στην πλάτη του μικρού Αμίρ παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Η επικοινωνιακή πρόσκληση από τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και απόδοση της ελληνικής σημαίας στον μικρό Αφγανό που του στέρησε ο Διευθυντής του 6ου Δημοτικού σχολείου στην παρέλαση δεν απαντά στο ερώτημα. Τι θα γίνουν τα άλλα προσφυγοπούλα που εάν γλιτώσουν τον πνιγμό στο Αιγαίο, εάν επιβιώσουν από τα άθλια χοτ-σποτ θα γίνονται βορά στις φασιστικές ορέξεις των «εν κρυπτώ» διασπάσεων της εγκληματικής οργάνωσης των χρυσαυγιτών; Μόνο εμπόδιο η κοινωνική αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και αντιφασιστικά αντανακλαστικά του.

Η  πολιτική  της ΕΕ και oι  συμφωνίες των  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν δημιουργήσει άθλιες συνθήκες στα χοτ σποτ αφήνοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες στο  ελεος των νεοναζιστικών συμμοριών ενώ η δικαστική κωλυσιεργία τους αποθρασύνει. Η κυβέρνηση του Τσιπρα-Καμμενου μπορεί να αγκαλιάζει τον Αμίρ από την μια στο Μαξιμου και από την άλλη τον Κασιδιάρη στο Καστελόριζο,  από την μια στην Κούβα να ορκίζεται στον Καστρο και στον Τσε Γκεβάρα και απ’ την άλλη να υμνεί τον Τραμπ, αλλά δεν μπορεί για πολύ να πατάει σε δυο βάρκες.

Καλούμε τον λαο της περιοχής σε επαγρύπνηση και κοινή δράση ενάντια στην φασιστική βαρβαρότητα. Στο δήμο μας, στο δήμο του κάστρου Υμηττού και του μπλόκου του Φάρου δεν χωράνε νεοναζί και φασίστες.   Oύτε στη Δάφνη ούτε πουθενά τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά